Hírek

2009.07.28. 13:42

Robbantásos videó: mindenki elzavarná, az MSZP bizalma azonban töretlen Draskovics iránt

Budapest - A rendészeti és igazságügyi miniszter a múlt héten olyan videót mutatott be bizonyítékként a politikai terrorizmus megjelenésére utalva, amiről azóta sem bizonyosodott be, hogy köze lenne az állítólagos Magyarok Nyilai nevű szervezethez. Draskovics Tibor hitelteleníti a rendőrséget, véli az SZDSZ, a Fidesz tovább megy: szerintük a miniszter bizonyítékot hamisított. Az MSZP és Bajnai Gordon kormányfő bizalma töretlen Draskovics iránt.

MTI

Az ügy előzménye, hogy Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken elismeréseket adott át a Magyarok Nyilai ügyében folytatott nyomozás során kiemelkedő teljesítményt nyújtott rendőröknek. Ezen a sajtórendezvényen a sajtó részére átadtak egy DVD-t, amelyen egy felvételen egy robbanást lehet látni. A felvételről Draskovics Tibor azt mondta még pénteken, hogy azt "a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották föl, ők készítették el a felvételt. Ki akarták próbálni azt az eszközt, amit használni akartak", ha ezt részben a megjutalmazott rendőrök nem akadályozzák meg.

Az MSZP és Bajnai Gordon is bízik Draskovics Tiborban

Nem merült fel olyan indok, amely miatt az MSZP elvesztette volna a bizalmát Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterben - jelentette ki Tóbiás József, az MSZP parlamenti frakcióigazgatója kérdésre válaszolva kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma - mint ahogyan a kormányszóvivői a hétfői tájékoztatón elhangzott - továbbra is töretlen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter iránt.

A politikus azzal kapcsolatban kérdezték, hogy napokban a Fidesz többször is követelte Draskovics Tibor távozását egy, a Magyarok Nyilai nevű szervezettel kapcsolatban nyilvánosságra hozott felvétel miatt.

A Fidesz szerint Draskovics nem felszámolja, hanem előkészíti a politikai terrorizmust

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vagy Bajnai Gordon kormányfő és az MSZP megrendelésére cselekedett a sok vitát kiváltó robbantásos felvétel ügyében, vagy "önállósodott, elszabadult".

A tárcavezető jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ismét "hiszterizálja a közhangulatot", és olyan környezetet alakítson ki, amely valóban alkalmas lehet arra, hogy egyesek számára a politikai terrorizmus elfogadható legyen - mondta Navracsics Tibor, aki szerint ilyen értelemben Draskovics Tibor jelen pillanatban nem felszámolni készül a politikai terrorizmust, hanem előkészíteni.

A sajtóban olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy a felvétel több évvel ezelőtt készült Bonyhádon, ahol "átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantottak". A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) visszautasítva a feltételezéseket szombaton azt közölte, abban az ügyben a Tolnai megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, ám robbantásról készített felvételeket nem találtak, azok soha nem kerültek a rendőrség, így a Nemzeti Nyomozó Iroda birtokába sem.

Az NNI szakértője hétfőn nem tudta megmondani, mikor és hol készült a robbanást tartalmazó felvétel.

A köztelevízió Nap-kelte című műsorában kedden Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: Draskovics Tibor alighanem egyik beosztottjától kaphatott téves tájékoztatást, akitől emiatt meg kell majd válnia.

Balsai István és Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselői az elmúlt napokban többször is távozásra szólították fel Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, aki szerintük bizonyítékokat hamisíthatott a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet ügyében, hogy tovább riogasson a szélsőjobboldali veszéllyel.

Az SZDSZ szerint Draskovics hiteltelenné teszi a rendőrséget

Draskovics Tibor éppen a szélsőséges, terrorizmusra is kész szervezetek elleni határozott állami fellépést segítené, ha azonnal lemondana hivataláról - tartalmazza az SZDSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye.

A liberális párt szerint Draskovics Tibor néhány napja "olyan súlyos hibát követett el, amely után rendészeti miniszter egyetlen demokratikus országban sem maradhat a székében". Hozzátették: a miniszter a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet elleni "bizonyítékokat" tárt a nyilvánosság elé, s mint utólag kiderült: megalapozatlanul. Az SZDSZ szerint ezzel a tárcavezető visszamenőleg hiteltelenné tette a rendőrség és az ügyészség terrorizmus elleni harcát, és elősegítette, hogy egy valóban súlyos társadalmi veszélyhelyzet helyett egy félrevivő, marginális üggyel foglalkozzon a nyilvánosság.

Az SZDSZ szerint a történtekre három magyarázat lehetséges, de nyugati politikai kultúrákban mindhárom esetben lemond a miniszter. Az egyik lehetőség, hogy Draskovics Tibor szándékosan nem mondott igazat, de az SZDSZ közleménye szerint ezt a liberális párt nem feltételezi. Másik lehetőségnek azt nevezték, hogy a miniszter és munkatársai nem voltak körültekintőek, tévesen értelmezték a rendelkezésükre álló bizonyítékokat, és ezek közül rosszul választották ki azt, amit a nyilvánosság számára bemutattak. Az SZDSZ szerint ilyen súlyos felelőtlenséget egy rendőrségért felelős vezető nem engedhet meg magának. A liberális párt szerint a harmadik lehetőség, hogy valakik szándékosan le akarták járatni Draskovics Tibort vagy hitelteleníteni kívánták a szélsőséges csoportok elleni nyomozást, "miniszter úr pedig hagyta magát megtéveszteni". Az SZDSZ szerint ebben az esetben Draskovics Tibor alkalmatlannak bizonyult feladatára.

A Szabad Demokraták Szövetségének meggyőződése, hogy a szélsőséges paramilitáris csoportok léte és eddig ismertté vált tevékenysége egyaránt jogos aggodalomra ad okot, és ezzel minden demokratikus politikai erőnek foglalkoznia kell - tartalmazta a közlemény. Hozzátették: az elmúlt években politikusok házára lőttek rá vagy dobtak Molotov-koktélt, újságírót vertek meg, közéleti személyiségeket fenyegettek meg életveszélyesen. Ezen cselekedetek egy részét a magát Magyarok Nyilainak nevező szervezet vállalta magára - írták. Azt is hangsúlyozták: a rendőrség és az ügyészség hosszú idő után idén tavasszal végre őrizetbe vett néhány embert e csoport tagjai közül. Ezt a felderítői munkát tette most hiteltelenné és nevetségessé egy jól hangzó sajtótájékoztató kedvéért a rendészeti szervek munkáját felügyelő miniszter - emelték ki.

A Magyarok Nyilai nevű szervezetet, amelyet a feltételezések szerint 2002-es hídfoglalásáról elhíresült Budaházy György vezetett, többek között azzal gyanúsítják, hogy miniszterek és országgyűlési képviselők házára dobtak Molotov-koktélt. A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjai közül július 17-én kilencen voltak előzetes letartóztatásban, a főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, továbbá terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!