Hírek

2010.09.01. 05:48

Rock a sitkei kápolnáért

Az elmúlt szombaton rendezték meg a 24. sitkei rockfesztivált, amelynek bevételét a kápolna állagának megóvására fordítják. Ezúttal ötezren váltottak jegyet az eseményre.

Kozma Gábor

Ebéd után még csak páran lézengtek a kápolna előtti nagyréten, amit gondosan lekaszáltatott a rendező sitkei Kápolnáért Kulturális és Sport Egyesület.

- Bár lóg az eső lába, de szerintem megússzuk. Egyszer volt olyan, az East együttes koncertje közben, hogy le kellett fújni a rendezvényt, úgy zuhogott. Másnap aztán megrendeztük, de akkor az East már nem játszott, de lement a Jézus Krisztus szupersztár című rockopera - emlékezik Kiss László elnökségi tag. Aki azt is elmondta, hogy a hetven tagot számláló egyesület lelkesen tesz a koncert sikeréért. Takarítanak, szemetet szednek, jegyet árulnak és persze kiszolgálják a fellépőket.

- Ha legalább ötezren bejönnek ma, akkor már pluszba fordulunk - hallom, s rácsodálkozunk egy celli együttesre, a Floorakkusztikra. A fiatal énekesnő kivételes erényeket csillogtat, de az egész társaság jó. A sitkei fesztiválok egyik érdeme, hogy segít a tehetségek felfedezésében. A másik maga az élőzene, vagyis a play-back, a mixelős-műzene mellőzése. - Az maradjon meg a dj-knek, ez másról szól.

Az amatőrök után lép színre a Beatrice, élén Nagy Feróval. Amit a celebkedő figura művel a színpadon, az kész élmény. Poénjai ülnek, megnevettet, de el is gondolkodtat. Főleg, amikor kifejti: a jobbnak nem volt elég jó, a bal meg jobbnak látta mellőzni, így aztán maradt az örök lázadó-középen. - Kedves elvtársak! Volt köztetek úttörő? - kérdezi nagy ravaszul az énekes, mire több száz kéz a magasba lendül. Közte sok olyan, amely akkor még nem is létezett.

- Na ugye, hát ezért van a kedves elvtársak - rejti el a poént. Aztán jönnek a nagy slágerek, közte a Jerikó, a Nagyvárosi farkas: - Úgy érzete, szabadon él - süvölti Feró a sitkei estébe, s a felhők ijedten tovább vándorolnak. Később értekezés hangzik el a sitkei ronda lányokról, akik persze gyönyörűek, csak éppen Ferónak nem állnak meg . - Sebaj - összegez az ősrocker. - Majd csak leesik valami rondaság - máris nevet a nép. Az együttes magával viszi a közönséget, zakatol a vonat és nem marad el a nyolc órányi munka sem. Amikor pedig a 20. századi ballada csendül fel, kiderül: cinikus, pénzmagos, hiteltelen világban élünk. Ilyenkor szoktak a zászlók magasba emelkedni, de most egy sincs.

A ricsés feelinget tovább erősíti a Mobilmánia, és folytatódik a fesztivál, amelynek egyik csúcspontja a Kormorán Koltay Gergővel és a Lord-hengerrel. Végül Balázs Fecó és az Ossián zár. Paksiék éjjel kettőkor búcsúznak, viszlát jövőre, a huszonötödiken!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!