Hírek

2014.01.17. 15:45

Rolika, a vakmerő hős

Szombathely – Két koponya-, két sérv- és hereműtét után Rolika még mindig mosolyog. Szükség is lesz az erejére: csontvelő-átültetésre vár.

Nagy Ildikó

Erdélyi Rolika 2009 novemberében született a zalaegerszegi kórházban. Négy hónapos volt, amikor söntöt építettek a koponyájába, mert nem keringett az agyvize. Kiderült, hogy ciszták borítják az agyát, amiket nem tudtak eltávolítani. Tizennyolc hónapos korában volt még egy életmentő koponyaműtétje, ami után agyvízfertőzést kapott. Rolika a körülményekhez képest szépen fejlődött, már a Micimackó óvodába járt, amikor tavaly ősszel kiderült, hogy myelodysplasiás szindrómája van, amit jelenleg csak a csontvelői őssejt átültetésével tudnak gyógyítani. Rolika most donorra vár. Több levelet is kaptunk a család ismerőseitől, akik azt kérik, hogy aki megteheti, segítsen Erdélyieknek.

Volt egy török, Mehemed, sose látott tehenet... Egy ragyogó szemű kisfiú kuporog az ágyon, mondja a verset, közben megpaskolja a mellette fekvő apukája hátát, és pajkosan mosolyog a kamerázó anyukájára... Egy boldog család átlagos estéje, gondolhatnánk, ha nem ismernénk Erdélyi Rolika eddigi négy esztendejének küzdelmeit.

- Mi nagyon boldogunk vagyunk - mondja Rolika anyukája, Andrea. Ragyog a szeme, mosolyog, és én tudom, csak azért tűri, hogy az arcát mossák a könnyei, mert Rolika nem látja.

- Néha jólesik sírni - mondja, és közben mesél.

A várva várt kisfiúról, aki a komplikációtól mentes terhesség 36. hetében, mindössze nyolcperces vajúdás után jött a világra. Mint aki már akkor, odabenn is tudta, hogy igyekeznie kell, mert sok dolga lesz idekinn...


Az Erdélyi család: Andrea, Rolika és László. A szülők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy Rolika folyamatosan fejlődjön (Fotó: Szendi Péter)

A kisfiú lágyéksérvvel, húgycső-rendellenességgel született. Mindegyik korrigálható, ez legyen a legnagyobb baj, gondolták az akkor még Körmenden élő szülők. De sajnos lett ennél nagyobb is... Négy hónapos volt a kisfiú, amikor rosszul lett. Először a szombathelyi, majd a debreceni kórházba került, ahol kiderült: leállt a kisfiú agyvízkeringése, elvékonyodott agytörzse van, az agyát ciszták borítják. Öt hónapos volt Rolika, amikor először tárták fel a koponyáját, söntöt építettek be, a cisztákat azonban nem tudták eltávolítani. Tizennyolc hónapos volt, amikor újra fel kelett nyitni a koponyáját, utána pedig agyvízfertőzéssel került kórházba.

Kétszer tolták be úgy a műtőbe, hogy az orvosok elmondták: nem tudják megígérni, hogy túléli. De Rolika túlélte. Kibírta azt is, meg a rá váró kétoldali sérv- és hereműtétet is. Az pedig, hogy közben és utána folyamatosan fejlődött, édesanyjának és édesapjának köszönhető. Andrea tudta, hogy az állam által finanszírozott heti két gyógytorna nem elég, ezért mindent megtanult, és következetesen, kitartóan tornáztatta Rolikát. Közben állandóan beszélt, énekelt neki, simogatta. László és Andrea eladták a körmendi lakásukat, és Szombathelyre költöztek, hogy Rolika a Micimackó óvodába járhasson. Már-már úgy tűnt, hogy túl vannak a nehezén, amikor tavaly ősszel a kisfiúnak tüdőgyulladása lett. Akkor vették észre, hogy nagyon rossz a vérképe. És jött az újabb lesújtó diagnózis: myelodysplasiás szindróma. Ezt a betegséget csak a csontvelői őssejt átültetésével tudják gyógyítani. Rolika most donorra vár. Az átültetés előtt kemoterápiás kezeléssel pusztítják el a csontvelőben lévő őssejteket, tehát nagy küzdelem vár még Rolikára.

Rolikára, akinek mindenki a csodájára jár. Mert a négyéves kisfiú, akinek az agyának egynegyede elhalt, aki nem tud járni, és akinek rágóreflex híján az evéssel is nap mint nap meg kell küzdnie, mindig mosolyog. Kívülről fújja a verseket, felismeri a betűket, és tudja, hogy mire elszámol húszig (mert elszámol), végeznek a vérvétellel.

- Nekünk mindenünk megvan, ami kell - mondja Andrea, és én zavaromban azoknak a leveleknek a sarkait gyűrögetem, amik a szerkesztőségbe érkeztek. A házaspár ismerőseitől, akik azt kérik, hogy aki megteheti, segítsen a családnak. Mert ők jól tudják, hogy az újabb harchoz is pénz kell. És tudják, az, hogy Rolika itt van közöttünk, nekik köszönhető: a három műszakban dolgozó, rengeteget túlórázó Lászlónak, Andreának, aki havonta 34 ezer 515 forint ápolási díjat kap. És persze Rolikának, aki bizonyára azt is tudja, hogy a neve azt jelenti: vakmerő hős.

A család számlaszáma:12099007-01286191-00100007.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!