Hírek

2012.08.02. 15:00

Roma Holokauszt Szombathelyen - Egy nap alatt 3000 cigányt gyilkoltak le Auschwitzban

Szombathely - Több száz romát hurcoltak el innen is 1944. augusztus 2-án, erre emlékeztek csütörtökön a Jászai Mari utcában.

Vas Népe

A Jászai Mari utcai emlékműnél csütörtökön a megyei és a városi roma szervezetek, a városi és a megyei önkormányzat, a Zsidó Hitközösség és az LMP képviselői koszorúztak. A megemlékezéssel Szombathely csatlakozott ahhoz a több mint száz településhez, amely csütörtökön az eddigi évekhez képest minden eddiginél nagyobb számban megemlékezett a roma áldozatokról.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja. Csütörtökön volt 68 éve, hogy Auschwitzban egy éjszaka alatt 3000 romát megölve felszámolták a cigány tábort. A koncentrációs- és munkatáborokban, a deportálások és a helyi kivégzések során több százezer romát pusztítottak el a nácik és csatlósaik. A Magyarországról náci haláltáborokba deportált romák nagy részét a komáromi Csillag-erődben gyűjtötték össze, de sok helyen működtek gyűjtőtáborok az országban.

- A romák deportálását elrendelő országos érvényű rendeletek a nyilas érában, 1944 októberétől születtek, és a helyi közigazgatás sok helyen szabotálta azok végrehajtását. A zsidók és a romák államhatalom általi tömeges kivégzésére azonban a nyilas hatalomátvétel előtt is bőven volt példa, deportálásuk is korábban kezdődött. 1944. március 19-én a német megszálló csapatokkal Magyarországra érkezett a körülbelül 200 fős Eichmann-kommandó, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal IV-B-4 osztálya. Eichmann a magyar hatóságok közreműködésével addig sosem látott mértékű deportálást tudott végrehajtani. 1944. május 15. és július 9. között, Sztójay Döme miniszterelnöksége alatt 147 vonatszerelvényen 437 ezer embert deportáltak Auschwitz-Birkenau megsemmisítő táborába. Sok roma férfit katonának soroztak be, rokonaikat táborokba hurcolták - elevenítette fel a történelmet Ferkovics József, a Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkatársa. - Auschwitzban a cigányok számára külön tábort állítottak fel. Himmler adott parancsot e tábor likvidálására. Hiába próbáltak ellenállni, dulakodtak, de augusztus 3-ára virradóra a cigány tábor üres volt, mindenkit elgázosítottak. A gazdasági válság táptalajt ad a szélsőséges gondolatoknak. Törekedni kell arra, hogy ilyesmi ne történhessen meg - mondta az emlékműnél Ferkovics József. Vajda László Orfeusz egyperces néma kegyeleti csendet kért a jelenlévőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!