Hírek

2011.08.17. 10:47

Római hajóroncsot találtak Albániában

Harminc méter hosszú római hajó roncsára bukkantak a régészek Albánia déli partjainál, az időszámításunk előtt I. században elsüllyedt hajó több mint 300 amforát szállított – jelentették be Tiranában.

Vas Népe

A hajóroncsot egy nemzetközi régészcsoport fedezte fel a múlt héten – közölte keddi sajtótájékoztatóján Auron Tare albán régész. A régészek között voltak a floridai West Key-ben működő Amerikai Tengerrégészeti Intézet és az Albán Régészeti Intézet munkatársai is.

A 30 méter hosszú hajóra a Tiranától 80 kilométerre délre fekvő Sazane sziget közelében bukkantak rá, 50 méteres mélységben. A hajótestben több mint 300 római amfora van, amelyeket bor és olívaolaj szállítására használtak – tette hozzá Auron Tare.

A 2100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajón talált amforák jó állapotban vannak, ami igen ritkán fordul elő a térségében az albán régész szerint.

Albániában a szakértők bánatára nincsen megfelelő szaklaboratórium, sem olyan múzeum, ahol tudományos módszerekkel meg tudnák vizsgálni és kiállítani az utóbbi években feltárt tengeralatti leleteket.

"Az elmúlt öt év során az albán vizekben talált leletek olyan múzeum gyűjteményét képezhetnék, amely egyedülálló lenne a Balkánon. Albániában azonban nincs ilyen laboratórium és ilyen múzeum" – hangsúlyozta közleményében George Robb, az RPM Nautical Alapítvány munkatársa, amelynek a csapata szintén részt vett a feltárásban.

Ugyanez a nemzetközi régészcsapat fedezte fel egy évvel korábban Albánia déli partjainál a britek által a második világháború idején megtorpedózott Rosandra olasz hajó roncsait is.

A régészek a Jón-tengerben megtalálták a Volage brit romboló roncsát is, amely 1946-ban aknára futott Saranda albán kikötőnél, súlyos válságot váltva ki London és Tirana között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!