Hírek

2006.05.12. 15:34

Romániában új madárinfluenza-gócot fedeztek fel

Bukarest (MTI) - Madárinfluenza-gócot fedeztek fel az ország közepén elterülõ Brassó megye területén - derült ki egy pénteki bukaresti közleménybõl.

Mórocz Zsolt

A román állategészségügyi diagnózis intézet közleményére hivatkozó Rompres hírügynökség arról számolt be, hogy az intézet vezetõségétõl kapott tájékoztatás szerint a Brassó megyei Huréz nevû településen két háztáji gazdaságban elpusztult tyúkok tetemébõl vett szövetmintákban az elsõ laboratóriumi gyorstesztek madárinfluenza vírusával történt fertõzés jeleit mutatták ki.
Az állategészségügyi járvány kivizsgálása még folyamatban van a Fogaras környéki Bethlen községhez tartozó Huréz nevû faluban. Az egészségügyi illetékesek az elsõ, több mint 99 százalékos bizonyosságú teszt eredménye után most a járványos betegséggel való fertõzést százszázalékos biztonsággal megállapító szaklaboratóriumi megerõsítésre várnak.

De a Brassó megyei települést az illetékes szakhatóságok azonnali hatállyal egészségügyi vesztegzár alá helyezték és megkezdték a háziszárnyas-állomány intézményes kiirtását. A román hatóságok kárpótolják a baromfiállomány euthanázia útján történõ felszámolása miatt anyagi veszteséget szenvedõ lakosokat.
Tavaly október óta Románia 53 településén fedezték fel a madárinfluenza vírusát fertõzött vízi madarak és házi szárnyasok tetemében. A fertõzési gócok többnyire a Duna-deltában, illetõleg az Al-Dunával többnyire határos megyékben fordultak elõ. Idõközben a madárinfluenza valamennyi korábban felfedezett gócát felszámolták.
A hurézi az elsõ erdélyi madárinfluenza-góc Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!