Hírek

2012.06.05. 00:08

Rongálások a köztereken

Szombathely - Számos villanyoszlop szerelvénylap nélkül árválkodik a dr. Szabolcs Zoltán utcában. A fémtolvajok által - balesetveszélyes állapotban - hátrahagyott csonka kandelábereket folyamatosan javítják a szakemberek - ám sokszor hiába.

Kelemen Attila

Már hosszú hónapok óta csúfítják az összképet a Gyöngyös-parti utcában a kandeláberajtó nélküli villanyoszlopok, melyeket ugyan folyamatosan javítják az E.ON szakemberei, ám sok esetben mindhiába, ugyanis a rongálók rendszerint visszatérnek, és a pótburkolatokat sem kímélik. Azt, hogy nem egyedi esetről van szó, Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője árulta el:

– Sajnos nagyon gyakori jelenség a kandeláberek, illetve egyéb hálózati elemek rongálása. A károkozók kicsavarják a kandeláberekből a biztosítékot, illetve megrongálják a szerelvénylapokat, kandeláberajtókat, lámpatesteket – ezzel adott esetben működésképtelenné téve a közvilágítást. Munkatársaink folyamatosan javítják ezeket a hibákat, illetve pótolják az eltulajdonított elemeket.

A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy az ilyen hibákat – és gyakran balesetveszélyes állapotokat – részben bejelentések alapján, részben pedig saját felderítés alapján javítják.

– Ezek a rongálások nem csupán anyagi kárt okoznak, hanem a lakosság számára is kellemetlenséggel járhatnak az áramszolgáltatás zavarásával, illetve a közvilágítás működésének akadályozásával – tette hozzá a szóvivő.

Annak érdekében, hogy ezeket a rongálásokat megelőzzék, illetve az elkövetőket minél előbb kézre kerítsék, az áramszolgáltató szorosan együttműködik a rendőrséggel és a NAV-val.

Talán a megoldás a térfigyelő kamerák üzemeltetése lenne. Ilyen berendezések Szombathelyen, a Fő téren is üzemelnek. Kíváncsiak voltunk, mennyire hatékonyan.

– Jelenlétüknek elsősorban visszatartó ereje van, de számos esetben tették már eredményessé a rendőrség munkáját – tudtuk meg Leibinger Esztertől, a Vas Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivőjétől, aki hozzátette, hogy a rendőrség a közterületi lopások elkövetésének megakadályozása érdekében elsősorban rendőri jelenlét biztosításával lép fel. – Tekintettel azonban arra, hogy Szombathelyen a Fő tér és annak környéke kiemelt és frekventált városrész, a belvárosi rendőrőrs egyik elsődleges feladata a rendôri jelenlét biztosítása.

Vas megyében legutóbb a Csepreghez közeli Iklanberényben szereltek fel térfigyelő kamerákat. Ugyan a faluban korábbi konkrét eset nem indokolta a rendszer telepítését, ám a településen a személy- és vagyonvédelem megőrzése céljából elengedhetetlennek tartotják a használatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!