Hírek

2014.11.04. 14:34

Rozsdás volt a tűzcsap a peresznyei tűznél

Peresznye – A helyi önkéntes tűzoltók értek először ahhoz a házhoz, ahol a múlt héten tűz pusztított. A kaputól néhány méterre lévő föld alatti tűzcsapot azonban nem tudták kinyitni, úgy be volt rozsdásodva.

Simon Erzsébet

- Sok pletyka kering a faluban, hogy későn értünk az Ady utcai családi házhoz, amely a múlt héten kiégett – kereste meg szerkesztőségünket a helyi önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka, Orbán Gyula, aki egyben a község alpolgármestere is. - A riasztások időpontjai dokumentáltak, az értesítés után néhány perccel a helyszínen voltunk a tűzoltóautóinkkal. Ott azonban azzal szembesültünk, hogy a ház kapujától néhány méterre lévő föld alatti tűzcsapra nem tudjuk csatlakoztatni a tömlőnket, mert képtelenek vagyunk levenni a kupakját. Annyira be volt rozsdásodva, szinte rothadva, hogy meg sem mozdult. Csak az utánunk érkezett kőszegi tűzoltók tudták megnyitni nagy nehezen, nekik volt erre eszközük. Mi közben a másik utcában lévő tűzcsaphoz siettünk, az föld fölötti, arra csatlakoztattuk a tömlőt, és hátulról láttunk neki az oltásnak. De nem ezen a tűzcsaphibán múlott, hogy kiégett a ház. Már akkor látszott, hogy nagy a baj, amikor odaértünk.

Orbán Gyula szerint a tűzcsapokat a vízműnek kell karbantartania, az önkéntes tűzoltók csak káresetkor nyúlhatnak hozzá.

Orbán Gyula tűzoltóparancsnok mutatja a kiégett háztól néhány méterre lévő rozsdás földalatti tűzcsapot

Megkérdeztük a Vasivíz Zrt.-t, Zsebők Györgyi kommunikációs referenstől az alábbi választ kaptuk: „A tűzcsapok ellenőrzését az érintett településen társaságunk végzi, félévente egy alkalommal, a hatályos jogszabályok szerint. Az ellenőrzés során az altalaji tűzcsap esetén a tűzcsapszekrény tisztítását végzik el szakembereink, továbbá eltávolítják a tűzcsap zárókupakját, a tűzcsapot megnyitják és elzárják, ezzel meggyőződve annak megfelelő működéséről. Az ellenőrzés tényét tűzcsapkarton elnevezésű nyomtatványon rögzítik. Az ellenőrzést végző szakembereknek rendelkezniük kell tűzoltó vízforrás felülvizsgálatát végző tűzvédelmi szakvizsgával a vonatkozó BM rendelet szerint. A Peresznye, Ady E. utca 1. szám előtti altalaji tűzcsap I. féléves ellenőrzését és tisztítását 2014. április 7-én végezték el szakembereink. Az ellenőrzés során rendellenességet nem tapasztaltak.

A 2014. október 29-én keletkezett tűzeset során az önkéntes tűzoltóság az altalaji tűzcsap zárókupakját nem tudta megmozdítani, azt csak a hivatásos tűzoltók távolították el. (Ennek oka az lehetett, hogy a tűzcsap zárókupakja a tűzcsap anyagától eltérő anyagból készül, az összerothadás elkerülése céljából. Mivel a csapszerkezet fel tud telni csapadékvízzel, a vízmozgás szennyeződést vihet a szerkezetbe, ezáltal nehezítheti a mozgatást, azonban egy nagyobb kulccsal és erőfeszítéssel meg lehet nyitni. A zárszerkezetet minden ellenőrzés alkalmával kenőanyaggal kezelik szakembereink.)

Orbán Gyula a szomszéd utca sarkán a használható tűzcsappal

A bejelentés után a szóban forgó tűzcsap ellenőrzése megtörtént, mely során a zárókupak puszta kézzel letekerhető volt. A menetek zsírzását ennek ellenére felfrissítettük. A szóban forgó tűzcsap II. féléves ellenőrzése az elkövetkezendő hónapban lesz esedékes. Társaságunk 2-3 évenként a hivatásos tűzoltók részére a tűzcsapok helyes használatáról oktatást biztosít, melyet szeretnénk a jövőben az önkéntes tűzoltók számára is kiterjeszteni.”

Az Ady utcai ház elszenesedett gerendáit kék fólia fedi, azonban félő, hogy a mai (keddi) nagy szélnek nem bír ellenállni. A virágos udvaron felhalmozott füstös holmik némelyikét is fölkapja a fergeteg. A háziasszony igyekszik kordában tartani az égnek eredő papírhalmazt.

- A gimnazista lányom füzetei, könyvei is megpörkölődtek, azok, amelyekből az érettségire kellene majd készülnie – mutatja Törökné Horváth Anikó a papírdobozokba halmozott köteteket, irkákat. Az asszony még most sem tudja fölfogni, hogy egy élet munkája veszett oda. De nemcsak a katasztrófa keseríti el, hanem egyesek rosszindulata is.

Tucatnyinál is több hatalmas zsák már megtelt a kormos, elégett maradványokkal

- Mindenféle pletyka kering a faluban, hogy mi cigarettáztunk a férjemmel, bulit tartottak a gyerekek, amiatt keletkeztek a lángok! De hiszen itthon sem voltunk, a fiam meg munka után aludt! A tűzvizsgáló azt állapította meg, hogy elektromos hiba okozta a tüzet, ám hogy pontosan hol keletkezett, nem lehet megmondani.

A háziasszony azt mondja, bár van biztosításuk, nem lesz könnyű dűlőre jutniuk a biztosítóval. Sok mindenre azt mondják, ki lehet javítani, például csiszoltassák föl a parkettát. Törökné szerint a füstszagot ezzel nem tudják kiküszöbölni, a vakolatot is tégláig le kell verni, s hiába maradtak látszólag épek egyes kárpitos bútoraik és a ruháik, a füstszagot többszöri mosással sem tudják eltávolítani. Nem lesz egyszerű olyan vállalkozót sem keríteni, aki rövid időn belül rendbe hozza a ház tetőszerkezetét. Néhány falubelitől kaptak kétkezi segítséget, azonban leginkább a fia és a férje munkatársai azok, akik részt vállalnak a romok összetakarításából. A polgármester óriási zsákokat adott, több mint tucatnyi már megtelt a kormos, elégett maradványokkal. Hogy mikor lesz ismét lakható a néhány éve szigetelt ház, arról egyelőre fogalma sincs az asszonynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!