Hírek

2013.12.15. 17:30

Santa Claus, mézbor és puncs

A puding, ami sütemény, és a smarni, amit utcai árusok kínálnak - csak két példa a szokatlanságokra.

Rózsa Melinda

Van, ahol az egész városközpont átalakul az advent idejére, és van, ahol buliznak az emberek karácsonykor. Külföldön élő ismerősök beszámolói következnek arról, hogy telik választott országukban az advent, a karácsonyi készülődés időszaka.

A szombathelyi Szakály Zsolt idén költözött Kölnbe, ahol a múlt héten meglátogatta az édesanyja. A negyedik legnagyobb német város ünnepi fényben fürdik már hetek óta, akárcsak a többi környékbeli.

„A múlt hét eleje úgy telt, hogy édesanyámmal Kölnből utaztunk Düsseldorfba, Aachenbe és Siegburgba", mesélte Zsolt. „Düsseldorfban, mint Kölnben is több helyen vannak karácsonyi vásárok. Természetesen, mint otthon itt is sok kerámia, bőrdíszmű, étel és italstand található. Ami itt újdonság volt számomra az Eierpunsch (tojáspuncs), valamint Siegburgban a Met. Ez utóbbi forralt mézbor, és nagyon ízletes. A pavilonokat hangulatosabbnak találtuk, de ez lehet, hogy csak az újdonság ereje miatt. Mindenesetre az elmondható, hogy nagyobb léptékű itt egy karácsonyi vásár, mint otthon. Aachen központja szinte teljesen csak a karácsonyi vásárról szól."

Az észak-rajna-vesztfáliai negyvenezer lakosú Siegburg szinte mesebeli városkává alakul át. Fotó: Szakály Zsolt

Szakály Zsolt úgy látja, az emberek szeretik a német, karácsonyi hangulatú ételeiket, italaikat, ezért sokszor vannak kint a vásárokon, beszélgetnek a forraltbor vagy a tojáspuncs mellett.

Horváth András már hosszú évek óta Anglia délnyugati csücskében, az egyedi klímájú és hangulatú Cornwall megyében él. Úgy tapasztalta, a számunkra megszokottól eltérően kevésbé meghitt, családi ünnep azon a vidéken a karácsony.

„Az angolszász országokban – így Angliában is – egy kicsit más a karácsonyi készülődés és a karácsony, mint Magyarországon. "Az advent gyakorlatilag ismeretlen fogalom errefelé, nincs adventi koszorú, nem gyújtanak gyertyákat" – írta. „Ettől függetlenül nagy a karácsonyi készülődés, a házakat, ablakokat szépen kidekorálják. A karácsonyfát már december elsején feldíszítik és felállítják a ház vagy a lakás legszebb részeben. December hatodikán nem jön a Mikulás, viszont megkezdődik a nagy év végi bulizások időszaka. Nincs olyan cég, amelyik ne rendezne a dolgozói részére karácsonyi partit. Angliában szenteste nem jön a Jézuska, hanem 25-én reggel a Télapó (Santa Claus, azaz Szent Miklós). A már korábban a karácsonyfa alá tett ajándékokat csakis 25-én reggel lehet kibontani. Ezt követően jön a karácsonyi ebéd, többnyire sült pulyka tepsis krumplival, áfonyamártással, majd az elmaradhatatlan karácsonyi puding, amely valójában egy gyümölcsös sütemény. A karácsony nem meghitt családi ünnep arrafelé – az ebédet követően hatalmas házibulikat tartanak. December 26-án a báránysült a legnépszerűbb ebéd a brit családokban, majd ezt követően kirándulnak, ha meg igen rossz az időjárás, társasjátékoznak, beszélgetnek egymással a család tagjai." – zárta beszámolóját Horváth András.

A híres bécsi adventi vásár hagyományai állítólag az ezerkétszázas évekig nyúlnak vissza, bár ez nem teljesen igaz. A vásár középpontja a városháza előtti tér, ahol a mára nemzetközi divattá vált jégpályaépítéssel kezdődik az ünnepi készülődés.

A kész jégpályán természetesen bemutatókat tartanak, majd a téren megjelennek a pónik, melyeken a gyerekek lovagolhatnak. Ekkorra ellepik a teret az apró bódék, és minden tökéletesen bécsiessé válik.

A város számos pontján tartanak adventi vásárokat, a múzeumnegyedtől Schönbrunnig.

Nem ufó szállt le Bécsben, a karácsonyi dekoráció részlete ez. Fotó: Lukács László

Bécsben él évek óta Lukács László, sok bécsi barátra és ismerősre volt már ideje szert tenni. Az osztrák fővárosban jellemző, hogy az asztalra kalács és bor kerül, a család és a barátok sokat vannak együtt az adventi időszakban.

A város esti díszkivilágítása mellett nappali utcai díszek is kihelyeztek, óriási piros karácsonyfadíszeket láthat a belvárosban sétáló. Sétálóból pedig rengeteg van, turisták és helybeliek egyaránt sok időt töltenek az adventi vásárokon, ahol kézműves ajándékok, a forralt bor és a puncs mellett a sült gesztenye és a császármorzsa is népszerű. A smarnit éppúgy árulják az utcán a Császárvárosban, mint nálunk a kürtőskalácsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!