Hírek

2017.05.02. 15:16

Idén negyven májusfát állítottak a sárvári Várparkban

Sárvár - Idén 7. alkalommal építette meg a város civil szervezeteinek és intézményeinek - közel félezer embernek - a közreműködésével a Várparkban a májusfaligetet.

Pajor András

A magyar rekordként elismert faállítás újabb csúcsot ért el, most negyven feldíszített májusfa magasodott a Nádasdy-vár előtt.

A fák tisztítását, díszítését és felállítását Kondora István polgármester és Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója irányította hangosbeszélőn. A legmagasabb, 14 méteres fát a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület állította. A fákat a vár külső fala és belső udvara kontúrjának sarokpontjait mintázó alakzatban helyezték el. Így, felülről tekintve a vár ismert ötszögű vonalai rajzolódnak ki.

Különleges látvány és az országban egyedülálló a Sárváron kitalált májusfaliget. Évről évre több fát állítanak a civil szervezetek és az intézmények

A város intézményei, egyesületei és civil csoportjai látványosnál látványosabb módon ékesítették fel a fákat. A művészeti csoportok rövid műsorokat is adtak egy-egy fa kiékelése után. A Sárvári Oratórikus Kórus és az Aranyrózsa Nótaklub is ízelítőt adott repertoárjából. A Herpenyő Együttes pedig hangszereivel biztatta szorgos munkára a liget építőit. Az összefogással sikerült a magyarság egyik legintimebb népszokását, a májusfaállítást szórakoztató közösségi produkcióvá alakítani, az egyre inkább feledésbe merülő hagyományt pedig maivá tenni.

A Sárvári Nyugdíjas Egyesület tagjai is állítottak fát a Várparkban

A város majálisán egész napos programokkal várták az érdeklődőket. Reggel a sárvári fúvósok adtak ébresztőt a város több pontján, hogy kedvet csináljanak május elsejéhez. A negyven fából álló májusfaliget elkészülte után délben vette kezdetét a civil piknik: a faállításon munkálkodók pihentek meg a liget fái alatt, elfogyasztották közös ebédjüket a park füvére terített pokrócokon.

A májusfaliget legmagasabb, 14 méteres fáját a Sárvári Hagyo-mányőrző és Íjász Egyesület állította fel Fotók: Pásti József

A Várparkban estig a családi majálison várták különböző rendezvényekkel az odalátogatókat. A faállítás sikerén felbuzdulva a szervezők elhatározták: jövőre, Sárvár várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulójára félszáz májusfa fogja alkotni a ligetet, emlékeztetve a jeles évfordulóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!