Hírek

2012.11.07. 19:17

Sárvári fórum a Vas Népével - Építő kritika, kisebb és nagyobb kívánságok

Sárvár - Két körforgalom, több parkolóhely, járda a városból kivezető út mellé, sportcentrum, aktívabb közterület-felügyelői jelenlét: íme, néhány tétel a sárváriak kívánságlistájáról. A Vas Népe kedden este fórumra hívta sárvári olvasóit.

Nagy Ildikó

Fórumra invitáltuk sárvári olvasóinkat, akik közül többen el is fogadták meghívásunkat, és ott voltak kedden este a Nádasdy-vár házasságkötő termében, ahol Burkon László, a Vas Népe felelős szerkesztője köszöntötte a megjelenteket. Olvasóinkon kívül azokat a város- és cégvezetőket, szakembereket, akik vállalták, hogy válaszolnak a jelenlévők kérdéseire. A felvetődő témákra Kondora István polgármester, dr. Szijártó Valéria jegyző, Vargáné dr. Kovács Veronika őrnagy, a Sárvári Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője, Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója, Gerencsér Zsolt, a Sárvár-Víz Kft. ügyvezető igazgatója és Szijártó László, a Sárvári Huke Kft. kereskedelmi igazgatója reagált.

Süle Gyula elismerően szólt a város fejlődéséről, ám megjegyezte: a közterületeken az utóbbi időben több a szemét, főleg csikkből kerül sok a járdákra. A csapadékvíz elvezetésével kapcsolatban is volt észrevétele: a városközpont és a fürdő közötti szakaszon ugyanis több helyen dombra került a vízelnyelő. Ő vetette fel elsőként, hogy a Soproni, a Batthyány és az Esze Tamás utcák találkozásánál körforgalmat, a Hunyadi utcában és a fürdőnél pedig további parkolóhelyeket kellene kialakítani. Süle Gyula meglátása szerint a városban működő sportkörök és szakosztályok megérdemelnének egy sportcentrumot, ami esetenként kulturális rendezvények befogadására is alkalmas lenne. Horváth Ferenc a Szatmár utcában szintén tapasztalja, hogy a fürdőnél néha kevésnek bizonyul a parkolóhely, továbbá a sótonyi hegyre vezető útról hiányolja a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos közlekedését lehetővé tevő utat.

Szakács László szerint a Tesco felé vezető úton elkelne egy járda, most ugyanis balesetveszélyes arra közlekedni. Az idei Simon-Júdás vásárral kapcsolatban megjegyezte: kevesebb volt az árus, sokan a megemelt helypénz miatt nem jöttek el. Vocelka Zoltán szerint meg éppen így volt ideális a vásár, hiszen átláthatóbb, könnyebben járható volt. Ő azt kérte a rendőrség képviselőjétől, hogy igazoltassák az ismeretlen, gyanús személyeket. Pászthory Lajos úgy véli, a Rákóczi úti járda díszburkolása előtt le kellett volna fektetni azokat a csöveket, amelyekben később elrejthették volna a most még a levegőben "csúfoskodó" elektromos vezetékeket. Ő a kórháznál halszálkás parkolással enyhítene a káoszon és nyerne újabb parkolóhelyeket. A már említett helyen szerinte is körforgalmat kellene kialakítani, akárcsak a hegyközségi és sótonyi leágazónál. Földi Árpád lakásszövetkezeti elnökként a péntekfalui "lakóparkban" élők jelzését tolmácsolta, mondván: sokan az ott élők kukáiba hordják a saját szemetüket. Az Újsziget utcába fekvőrendőrt javasolt, a gyermekeknek pedig egy játszótérért "lobbizott" a fórumon.

Tóth János is egy lakásszövetkezetet képviselt, ő a Petőfi utcában lévő nyárfák balesetveszélyes volta miatt aggódott, a Petőfi lakótelepre több, szelektív hulladék gyűjtésére is alkalmas edényt kért. Felvetette: nem kaphatnának-e kedvezményt a víz árából a tömblakásokban élők, hiszen náluk nem a vízműnek kell leolvasni az órát, és nincs fizetési elmaradásuk sem. Bors László szerint a Rábában rejlő lehetőségeket jobban ki kellene aknázni, a vízi turizmust fejleszteni lehetne.

Az illetékesektől kapott válaszokból kiderült: a két szükséges körforgalom megépítését a közútkezelő cégnek kell felvetni. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy a városban nem lesznek "halszálkás" parkolóhelyek, azok ugyanis balesetveszélyesek, nem kívánják fejleszteni a víziturizmust, hiszen egészen más irányú tervek vannak. A Hunyadi utcai gondok viszont megoldódnak, a jövő évi költségvetésbe ugyanis be van tervezve a környék rendezése. A vízdíjat pedig nem az önkormányzati cég, hanem az állam állapítja meg.

 

Jó hangulat, higgadt hangnem

Dícsérő szavak és szerető kritika: így jellemezte a keddi fórumon elhangzott észrevételeket Kondora István polgármester, és ezzel teljes mértékben egyetérthetünk. Egyebek mellett ez is jelzi, hogy a városban minden jól működik, és csupán apró dolgokon kell változtatni. Úgy gondolom azonban, hogy a fórum hangulata, a hozzászólások hangneme is sokat elárul egy város állapotáról. Ezért is volt jó látni és hallani, hogy a negatív észrevételeket is higgadtan, mosolyogva mondták el a város lakói, egy-egy korábbi polgármesteri ígéret számonkérésénél pedig még a vicces megjegyzéseket ("biztosan kampányidőszakban ígértem"), egymás ugratását is megengedték maguknak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!