Hírek

2017.04.26. 18:24

A biciklis alkotásokat is díjazták a Savaria Filmszemlén

Szombathely - Negyedik alkalommal díjazták a filmeseket a Savaria Filmszemlén. Öt kategóriában jutalmazták a nagyszerű alkotásokat, nehéz dolga volt idén a zsűrinek.

Vadas Krisztina

Szerdán tartották a IV. Savaria Filmszemle díjátadó gáláját a Savaria moziban. Zsűritagok, alkotók és filmbarátok gyűltek össze a nézőtéren. Sokan jöttek a határon túlról is: Szerbiából, a Felvidékről és Erdélyből is érkeztek pályázatok.

A filmeket András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Halmy György rendező és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező bírálta. Nem volt könnyű dolguk: összesen 140, mintegy ötven órányi mozgóképet néztek meg és véleményeztek. Öt kategóriában nevezhettek a filmesek: dokumentumfilm, kisjátékfilm, film-etűd, kerékpáros filmek és Reformáció 500. - Idén főleg az 1956-os eseményeket feldolgozó pályaművek érkeztek dokumentumfilm kategóriában a hatvanadik évfordulónak köszönhetően. A többi alkotás az adott terület értékeit mutatta be - tudtuk meg Lovass Tibortól, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezető igazgatójától, a filmszemle megálmodójától.

- A kerékpáros film kategóriát jó ötlet volt meghirdetni, 12 művet küldtek a filmesek - tette hozzá. A díjátadó gála tematikája is kapcsolódott ezekhez: Sopronból érkeztek velocipéd-akrobaták, akik ámulatba ejtették a közönséget. De nem csak ők, Nagy Jonathan, szombathelyi bűvész-illuzionista is megmutatta, hogy nem csak filmes trükkökkel lehet hihetetlen attrakciókat varázsolni a nézők elé.

Lovass Tibor külön örömét fejezte ki, hogy sok pályamű érkezett főiskolásoktól. - Ez azért is fontos, mert sosem lehet tudni, hogy melyikük fejében van egy olyan forgatókönyv, ami világsiker lehet - fejtette ki. András Ferenc, a zsűri tagja a díjkiosztón kiemelte: ismét megmutatkozott, hogy a film örök. Az új hullámban az alkotók visszatérnek az ötven-hatvan évvel ezelőtti klasszikus, szép magyar filmekhez. Megnyugtató, hogy nem halt meg a magyar filmművészet - hangsúlyozta.

Az eseményen részt vett Révész Máriusz kormánybiztos, dr. Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, Koczka Tibor alpolgármester és Rudolf Péter színművész is - az alkotók tőlük vehették át díjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!