Hírek

2009.08.03. 14:06

Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem: új helyen, új témákkal

Szombathely - Új helyszín, jelentős fiatalítás, modern stílus és bizakodás a jövőben: így is jellemezhetnénk a hétfőn megnyitott Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem (SUE) idei kurzusát.

Kozma Gábor

Hangulata van az immáron nem csak építészeket, hanem  tudományágakat (antropológia) is magához vonzó nyári egyetemnek. És  vonzása, valamint egy  szerencsés  tulajdonsága: képes az állandó megújulásra. 

Ilyetén eshetett meg hétfőn az, hogy immáron a 42. év hallgatói folyamát köszönthette  a SUE tanácsának elnöke, Meggyesi Tamás professzor. Aki az elnökségben maga mellett tudhatta dr. Ipkovich György szombathelyi polgármestert, Kovács Ferenc vasi megyei közgyűlési elnököt és Banga Lajost, a főszervező Vas megyei TIT elnökét.  

A kitűnő  humoráról is ismert professzor az új helyszínre, a Martineum Felnőttképző Akadémiára utalva mutatta fel  nyakkendőjét, mondván: a jó klíma okán még a zakó is levethető... Le is vetették. Majd komorabb percek következtek: a nemzetközi hallgatóság és a vendégek néma felállással emlékeztek meg a nemrég elhunyt megyei főépítészről, Németh Istvánról. Írását kedden olvassák fel a kurzuson. 

A támogató Szombathely nevében dr. Ipkovich György fejtette ki gondolatait. Miszerint az adott városvezetésnek figyelnie kell az építészekre, ám nekik is adniuk kell a városban élők  véleményére. "Jelentős  fejlesztések után vagyunk és előtte állunk: megújulóban a belváros, elkészült a Fő tér, most jön az Isis szentély. Épül a lukácsházi víztározó, amely minőségileg alakíthatja át a város pihenési és üdülési szokásait." 



A 42. évfolyam kezdődött a nyári egyetemen Fotó: Szendi Péter

Kovács Ferenc üdvözölte a 42. évfolyamát megélt nyári egyetemet, kimelve: a siker fő titka az igényesség. Ez megmutakozik mind a programokban, mind az előadók személyének kiválasztásában, mind a témákban. Az idei  téma felettébb izgalmas, jelesül A történeti  települési táj címet viseli. Erről már dr. Szijjártó Zsolt pécsi egyetemi docens beszélt. Aki Petrarca 1335-ös hegyi turnéja nyomán említete a tájat, mint olvasandó szellemi síkságot. 

A nyári egyetem ezzel elkezdte tényleges munkáját és folytatja egész héten át, mintegy száz résztvevővel. Rendhagyó kiállítás nyitott Rasperger József  a hivatalos ceremónia után. Rocco Turi délolasz szociológus, újságíró és fotóriporter  Szombathely utcáit járva című tárlatát az Akadémián. Amint azt a szónok kifejette, a színes személyiség önmagán át  vetíti ki képeire a vasi fővárost. Olyan  utcai momentumokat is feldolgozva, amelyek mellett elmegyünk. Plakáttöredékek, új jelentést nyert utcai részletek mutatódnak fel, egy másik méltatója szerint a köztesség művészeteként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!