Hírek

2016.04.22. 16:37

Segítséget ajánl Brenner János – A leégett kaszinó jövőjéről írt Szombathelynek az építész

Szombathely – Segítene Szombathelynek az egykori Brenner-villa tulajdonosainak leszármazottja. Német befektetőt keresne, tárgyalna a polgármesterrel.

Bakos Ágnes

„Beigazolódott a régi igazság, a gazdátlanság előbb-utóbb az épület pusztulásához vezet” – írta prof. dr. Brenner János címzetes egyetemi tanár Berlinből a kaszinótűz hírére.

Egykor a családja tulajdonában állt a villaépület, mint dr. Puskás Tivadar polgármesternek címzett levelében emlékeztetett: már tavaly decemberben is megkereste a szombathelyi városvezetést, hogy legyen jövője a hányattatott sorsú épületnek.

Pénteken megpecsételődött a sorsa: kigyulladt és leégett az épület tetőszerkezete, a falakig rombolta a tűz az egykori Brenner villát.

Fotó: Szendi Péter

Prof. dr. Brenner János azt is írta: szerinte megnyugtató megoldás csak akkor születhet, ha egy gondos tulajdonos lesz az épület gazdája. Bízik abban, hogy ha kiderült, hogy gyújtogatás történt, akkor a rendőrség kézre keríti a tettest vagy tetteseket. Mint fogalmazott: „szerény kereteit” ajánlja az épület hasznosításához, urbanisztikai szaktudását adná a tervezéshez.

Jelképes összeggel szívesen hozzájárulna az épület jövőjének biztosításához és azt is felajánlotta, hogy szívesen keres német befektetőt az épülethez, ha látszik a hasznosítás iránya.

Prof. dr. Brenner János Berlinből a nyáron Szombathelyre látogat. Ő tartja a nyitóelőadást a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemen, így július 4. és 9. között a városban tartózkodik. Azt írta: reméli, hogy konzultálhat a polgármesterrel a kaszinó jövőjéről.

Rövid ideig működött csak játékbarlang a patinás épületben: 1993-tól az 1999-es bezárásig. Többször felmerült az újranyitás, legutóbb 2013-ban, amikor kaszinókoncessziók elosztásáról volt szó országszerte. Nem nyílt újra kaszinó.

A legutóbbi tulajdonos a Casino Szombathely Kft. nevű cég volt – az elérhető források szerint. A villaépület már a XIX. század elején állhatott, 1908 óta a mai (a tűz előtti) formájában. A kastélyépület eredetileg Batthyányiaké volt, majd sokáig a Brenner család tulajdonolta 1935-ig, amikor a városé lett. Iskola és úttörőház is működött a villában, amelynek voltak a mostanihoz hasonló romos évtizedei: az 1980-as évek végén funkció nélkül, romosan, elhagyatottan állt a „kaszinó-korszakig”. Ennek a gazdátlanságnak egy szomorú epizódja a pénteki tűzeset – a folytatás pedig kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!