Hírek

2015.10.18. 15:08

Segítsen ön is! – Egy kórházi ágyra már elég a kupakhalom

Szombathely – Mobil fekhelyeket szeretne a Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekosztályára Fekete Lilla. A szombathelyi lány ötletét tettre váltotta, néhány hét alatt összefogott egész Vas megye, sőt, a kezdeményezésnek még budapesti támogatói is vannak.

Bakos Ágnes

– Már meg sem tudom számolni, hány helyen van gyűjtőpont – mondta el Fekete Lilla. Naponta több helyen is megfordul, szedi össze a műanyag kupakokat, onnan, ahová hívják.

Szájról szájra járt a hír, aztán a kezdeményezésnek facebook-oldalt is indított és néhány hét alatt mintegy hétszázan csatlakoztak online a kezdeményezéshez.

Nem véletlen az óriási támogatás: nemes célt tűzött ki maga elé Lilla. Két kisgyermeke van, szerencsére nem személyes tapasztalatból tudja, hogy milyen az „ágy-helyzet” a gyermekosztályon.

Akkor hogyan is kezdődött?

– Hallottam közelebbi és távolabbi ismerősöktől, hogy a kórházban a gyermekosztályon nem tudnak ott maradni az anyukák a beteg gyerekek mellett, mert nincs fekhely, ahol pihenhetnének. Széken ülnek, éjszakánként is. El sem tudom képzelni, hogy ez hogyan működhet – mesélte Lilla. – Simonné Rácz Lívia megmutatta a gyerekosztályon, hogy tényleg így van.

– Úgy éreztem, tenni kell valamit – így fogalmazott.

Fotó: Unger Tamás

Tény és való, hogy csak az anyatejes kicsik mellett maradhatnak külön szobában a kórházi kezelésre szoruló apróságok a gyermekosztályon. Egyéb esetben csak a gyógyuló gyerekeknek van hely, az édesanya maradhat, de külön helyet nem tud biztosítani neki a kórház.

Ha már ez a szabály, legalább ne egy széken vagy a földre terített matracon kelljen kuporogni az anyáknak – ezt szeretné elérni Lilla.

– Volt anyuka, aki vitt magának műanyag napozóágyat, ideig-óráig ez megteszi. Ott is hagyta az osztályon, miután kijöttek a kórházból. Az ágy viszont nem bírta sokáig, még talán két anyuka tudta használni, aztán eltört. Vagyis strapabíróbb fekhelyre van szükség.

Nem mindegy, milyen ágy kerül a kórházi szobákba. Lilla sorolta, hogy helyhiány miatt összecsukhatónak kell lennie a fekhelynek, mosható, fertőtleníthető legyen – ez is szempont.

Egy potenciális „jelöltet” már talált Lilla, a napokban nézi meg közelebbről, megfelelő lesz-e a fekhely. Ha igen, akkor meg is van, pontosan mire költi a kupakok árát!

Miért éppen kupak?

– Az emberek pénzt nem szívesen adnak, vagy nem is tudnak. Magamból indulok ki: egy magánszemély készpénzt kér, én sem szívesen adok, mert nem látom, pontosan hova kerül. Ezért a kupak.

Egy vasi cég ötven forintot ad egy kilogramm műanyag kupakért.

– Amikor elkezdtem az egészet, azt gondoltam összejön 20 kilogramm körüli mennyiség, aztán majd leadom, a szükséges pénzt pedig kipótolom. Erre a sikerre nem számítottam – mondta Lilla, hiszen már 360 kilogrammnál tart a gyűjtés!

Hol fér el ennyi műanyag?

A szülei ajánlották fel a pincéjüket Lillának – akkor még nem gondolták, hogy ekkora mennyiségnek adnak majd helyet.

Lilla mesélte, hogy nagyon sokat segítenek a húgai is, hiszen kinőtte magát a kezdeményezés.

– A húgom munkahelye volt az első gyűjtőpont, utána jöttek sorban, nem is kellett keresnem, sokan felajánlották, hogy kiteszik a dobozt.

Üdítős, tejes, mosószeres, öblítős műanyag kupakok kerülnek tízesével-százasával a dobozokba. Lilla nagyon odafigyel, hogy rendezetten legyenek a csomagok: 15 kilogramm körüli mennyiséget rendez egy-egy zsákba, úgy tárolják a pincében. Leadni majd egyben fogja az összegyűlt mennyiséget. Egy ágy ára 12 ezer forint körül van, öt-hat ágyra valót szeretne összegyűjteni Lilla.

Szeptember elsején kezdődött a kupakgyűjtés és november harmincadikáig tart – első körben.

Tanakajdon, Celldömölkön, Sárváron, Répcelakon és Szombathely számos, vagy inkább számtalan pontján gyűlnek a kupakok.

Sőt, Budapestről is jelentkeztek már, hogy nem csak gyűjtenek, de el is hozzák Szombathelyre a műanyaghalmot!

December elején lesz az ágybeszerzés, még idén átadja a fekhelyeket az osztálynak Lilla – azt is meg fogjuk mutatni!

Ilyen összefogás mellett, hogy szabályosan áradnak a kupakok, hogyan lehet abbahagyni a gyűjtést?

– Tervezem, hogy lesz folytatás, de decemberre és januárra egy kis szünetet szeretnék tartani. Addig persze mindenki gyűjtheti otthon, aztán februárban folytatom – mondta elszántan Lilla.

Önzetlen célokból nincs hiány. Van helye az összegyűjtött kisebb-nagyobb összegeknek, akár a kórházban, akár másutt.

S amíg ilyen elszánt és lelkes, energikus emberek vannak, addig mindenki biztos lehet benne: jó helyre kerülnek a kupakok. És abban is, hogy vannak még nemes célok és jó emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!