Hírek

2016.09.08. 12:49

Segítsünk együtt Botondnak! - Újabb kezelésre szorul a magyarlaki kisfiú

Magyarlak - Botond súlyos kisagyhiány-rendellenességben szenved. A mára hat és fél évessé cseperedett kisfiú küzdelmeiről már többször beszámoltunk, ám most újabb nehézségekkel kell családjának megküzdeni.

Vadas Krisztina

Horváth Botondot egyéves korától fogva nagyszülei nevelik. Az már születésekor kiderült, hogy farkastorokkal jött a világra. Ám nem sokkal később újabb hidegzuhany érte a családot - Botondnál kisagyhiány-rendellenességet diagnosztizáltak. Emiatt a lábát sem tudja mozgatni. Aztán 2013 márciusában a kisfiún sikeres szájpadhasadék műtétet hajtottak végre, így a nehézkes táplálása is könnyebbé vált az operáció után.

Még 2013 novemberében, a Vas Népe sikeres jótékonysági akcióját követően Botond áteshetett Bécsben egy őssejtkezelésen. A cél az volt, hogy fel tudjon ülni, érzelmileg tudjon reagálni a környezetére. A kisfiú állapota ezután szépen javult, ám egy évvel később, 2014 decemberében ismét rosszra fordultak a dolgok: Botond tüdőgyulladást kapott.

Botondot nagyon szeretik a testvérei, mindig aggódnak érte. Virág mindenben segít neki   Fotó: Szendi Péter

Napokig altatták a kórházban, hogy ne legyenek fájdalmai, később hiába ment le a láza és tisztult ki a bal tüdeje, a jobb nem akart helyrejönni. Akkor az orvosok azt mondták a családnak, hogy készüljenek fel mindenre. Szerencsére ebben a kisemberben akkora élni akarás van, hogy - habár hosszú hónapokat töltött a kórházban - ezt is leküzdötte. A csapások sora még itt sem ért véget, néhány héttel később, 2015 februárjában ki kellet műteni a kisfiú tejfogait, mert súlyosan elharapta a nyelvét és a száját. Nem akarták, hogy nagyobb kárt tegyen magában.

Természetesen a mindennapos küzdelmek sem elhanyagolhatók a nagyobb próbatételek mellett. Olvasóink 2015 decemberében újabb csodát tettek, hogy megkönnyítsék a család életét: egy speciális fürdetőszéket és egy gördíthető állványt kapott Botond.

Fotó: Szendi Péter

A kisfiú most speciális kezelésre jár Sopronba, ezt kéthavonta kell ismételni. Eddig két alkalommal voltak, az első 153 ezer, a második 192 ezer forintba került. Hetente két alkalommal pedig gyógytornász jár hozzájuk, ami háromhavonta 80 ezer forint körüli kiadást jelent a családnak. A soproni kezeléseknek köszönhetően sokat javult Botond állapota, már egyedül megtartja a fejét, de a cél, hogy magától fel tudjon ülni. Jelenleg gégekanüllel tud lélegezni, a kezeléssel azonban annyira megerősíthetők az izmok, hogy a későbbiekben ne legyen rá szükség. A következő soproni gyógykezelés szeptember 25-én esedékes, ám a nagymama, Horváth Antalné fél attól, hogy el kell halasztani - ugyanis nincs rá pénzük.

Az orvosok szerint azonban, ha nem folytatódik a kezeléssorozat, akkor az előzőek után tapasztalt javulás is visszaesik. Horvát Antalné bízik az emberi jóságban, ezért ismét hozzánk fordult, hátha olvasóink segítségével el tudják vinni Botondot Sopronba.

Aki szívesen segítene a családnak, az megteheti a 11600006-00000000-07010055 számlaszámra juttatott adományával.

A közleménybe írják be, hogy Horváth Botond.

Horváth Antalné nem győzte hangsúlyozni, mennyire hálás az eddig kapott segítségekért, de bízik abban, hogy olvasóink segítségével folytathatják a kezeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!