Hírek

2013.08.06. 10:09

Sérült a gyár környékén élők joga

Egy panaszos azért fordult az ombudsmanhoz, mert egy forgácslapgyártó üzem által kibocsátott zaj és szúrós bűz zavarja környéken lakók nyugalmát. Prof. dr. Szabó Máté, az általános jogok országgyűlési biztosa nemrégiben tette közzé a Falco-gyár vizsgálatának adatait.

Bajdó Bettina

A panaszos több alkalommal is a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordult, ám megítélése szerint a felügyelőség a panaszt nem vizsgálták ki alaposan, így az eljárás során nem biztosították megfelelően az egészséges környezethez való jog érvényesülését – olvasható a jelentésben.

A panasz kapcsán felmerült az egészséges környezethez való joggal összefüggő visszásság gyanúja, ezért az alapvető jogok biztosáról szóló törvény alapján vizsgálatot folytatott az ombudsman, mely során megkereste a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóját és tájékoztatást kért az ügyről. Eljáró hatóságként az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget jelölték ki.

Az üzem hatósági ügyeinek teljes iratanyagával rendelkező Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség válaszában elismerte, hogy az 1952-ben létrehozott nagy kiterjedésű telephely környezeti zajkibocsátása a zajvédelemről szóló legelső rendelet hatályba lépése óta problémás, már 1985-ben hatósági intézkedés vált szükségessé. Azt is megállapították, hogy az országos átlaghoz képest a nitrogén-dioxid és a szálló por tekintetében a vidéki nagyvárosokhoz hasonlóan az átlagosnál rosszabb a helyzet.

A gyár környékén élők minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy hallassák a hangjukat (Fotó: Horváth István)

 

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy nem az üzem tevékenységének, hanem a környezetvédelmi hatóság eljárásának alapjogi szempontú vizsgálata tartozik a hatáskörébe. A forgácslap-gyártó üzem zajos és bűzös működése miatt már évtizedek óta panaszokat nyújtanak be a környéken lakók. Bár a mérési jegyzőkönyvek alapján normál üzemmód mellett valóban nem volt tapasztalható határérték túllépés, extrém időjárási viszonyok vagy a berendezések meghibásodása esetén a légszennyezés fokozottan jelentkezik. Az iratok alapján az is megállapítható, hogy a környéken élők évtizedek óta ki vannak téve a vissza-visszatérő zaj- és levegőszennyezésnek. Az üzemeltető az előírt határértékeket több alkalommal nem tudta tartani. A környezetvédelmi hatóság azonban nem tett eleget az elővigyázatosság és a megelőzés elvének.

Prof. dr. Szabó Máté megállapította, hogy sérült az egészséges környezethez való jog. Továbbá azt is, hogy a környezetvédelmi felügyelőség nem szankcionálta az üzemet, amikor a mért értékek átlépték a határértékeket, ami a lakók tisztességes eljáráshoz való jogának megsértését jelenti. Az ombudsman jelentésének azonban nincs jogi következménye, ő csupán felszólíthatja a hatóságokat, hogy vizsgálják meg az általa kifogásolt dolgokat. Az ombudsman a jelentése végén egyben fel is kérte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóját, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az engedélytől eltérő, illetve engedély hiányában végzett környezetet veszélyeztető tevékenységeket a környezetkárosodás elkerülése érdekében megfelelően ellenőrizze, valamint szankcionálja. Továbbá kérte, hogy érvényesítsék a törvény által előírtakat.

 

Nem voltak eredmények sem

Az egészséges környezethez való jog sérelmét okozta, hogy a meglévő állapotot tükröző konkrét zajvizsgálati eredmények a panaszok ellenére nem álltak a felügyelőség rendelkezésére. Még  abban az időszakban sem, amikor az üzem a kiadott  zajkibocsátási határérték határozat rendelkező részében foglaltak ellenére nem jelezte előre a határérték túllépését eredményező változásokat, illetve nem vizsgálta a meglévő technológiák és módosítások későbbi, együttes hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!