Hírek

2009.12.11. 12:28

Síelés Ausztriában: Stájerország és Karintia a leggyakoribb úticél

Stájerország és Karintia a leggyakoribb úti célja az Ausztriába utazó magyar síelőknek az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal adatai szerint.

MTI

A legutóbbi szezonban, 2008 novemberétől 2009 áprilisáig mintegy 230 ezer magyar érkezőt regisztráltak az osztrák síterepeken. A magyarok egy szezon alatt átlagosan 1,5-szer utaznak síelni Ausztriába, így ez a szám mintegy 150-180 ezer turistának felel meg.

A magyar síelők legkedveltebb úti célja a határhoz közel fekvő Stájerország, egyharmaduk választja ezt a tartományt. A második helyen Karintia áll, a magyarok közel 26 százaléka fordul meg itt.

A sízés szerelmesei közé tartozik Hunyady Emese, a magyar származású osztrák olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó is, akit nemrég háziasszonyának kért fel egy alsó-ausztriai síterület. A magyar turisták körében is kedvelt Ötscher a szabadidejükben síelők mellett élsportolókat is vár.

A versenyzéstől visszavonult Hunyady Emese Ausztriában él férjével, a finn Timo Jarvinennel és négy és fél éves kisfiukkal. Mint azt az egyetlen magyar származású téli olimpiai bajnok az MTI-nek elmondta, hogy szívéhez közel álló feladatot vállal azzal, hogy a két ország közötti kapcsolatot a téli sportok terén próbálja erősíteni, és a lehetőségekről a jövő héten Budapesten sajtóértekezleten számol be.

"A gazdasági körülmények miatt a tavalyihoz képest némi visszaesés várható az idei télen Ausztriába utazó magyar síelők számában, de ennek mértékét még nem lehet megjósolni - mondta az MTI-nek Kapus György, az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal budapesti kirendeltségének vezetője. - Az utazási irodák visszajelzései szerint eddig idén 20-30 százalékkal kevesebb síutat foglaltak le magyar utazók, mint tavaly ilyenkor. Ez azonban nem feltétlenül jelent ugyanennyivel kevesebb turistát, inkább azt, hogy későbbre halasztják a döntést vagy nem vesznek igénybe utazási irodát."

A magyar síelők a nemzetközi átlagnak megfelelően átlagosan négy éjszakát töltenek el az alpesi országban. Naponta átlagosan száz eurót költenek idegenforgalmi célokra. Az általuk foglalt szállások mintegy ötöde 4-5 csillagos szálloda, negyede háromcsillagos szálló, de ugyanennyien éjszakáznak barátoknál, ismerősöknél vagy más be nem jelentett szálláshelyen is.

Bár idén az enyhe ősz és télkezdet miatt több helyen is késik a sípályák megnyitása, az időjárás-előrejelzések alapján egyre több síterület reménykedik abban, hogy december közepén már beindul a szezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!