Hírek

2010.06.20. 16:55

Sill atya a legsötétebb korszakban lett pappá

Sokféle esemény zajlott ezen a hétvégén egyházmegyénkben. Szombaton volt pap- és diakónusszentelés, vasárnap gyémánt- és aranymise, bérmálás is.

Némethy Mária


Szombaton délelőtt 10 órakor kezdődött a szombathelyi székesegyházban a pap- és diakónusszentelés. Dr. Veres András megyés püspök Bokor Zoltánt és Kovács Richárdot szentelte pappá. Bokor Zoltánnak a szombathelyi Szent Márton templom, Kovács Richárdnak pedig a székesegyház plébániai közösségében indult el a hivatása. A szép eseményen a budapesti Ipacs Bence diakónussá lett.

A megyés püspök ezen az ünnepen  köszöntötte a szombathelyi egyházmegye  2010. évének jubiláns papjait is. A gyémántmisés dr. Sill Frenc Aba ferences szerzetest, akit Szombathelyen 1950. június 18-án szenteltek pappá, azután az  aranymiséseket: Horváth Józsefet és Kovács Miklóst, akiket 1960. június 19-én Szombathelyen, Szabó Imre Bélát SVD, akit 1960. május 26-án Mödlingben szenteltek fel. Az idén ezüstmisés Kondákor József Gyula és Miszori Zoltán. Őket Szombathelyen, 1985. június 13-án szentelték pappá.

Szombaton templomszentelés is volt Magyarföldön,  vasárnap pedig bérmálás két helyen is: délelőtt  Felsőszölnökön, délután pedig  Egyházasrádócon.

Délben Szombathelyen ritka alkalomból gyűltek össze a hívek, töltötték meg zsúfolásig  a ferences templomot: dr. Sill Ferenc Aba ferences szerzetes gyémántmiséje volt.

A koncelebrációs misén Barsi Balázs,  a ferencesek sümegi rendházának  vezetője mondta a szentbeszédet. Kérte Isten áldását a 60 éve papi szolgálatot teljesítő Sill atyára, akit a bérmálás miatt távol lévő Veres András megyés püspök levélben köszöntött. Felidézte a Szombathelyen oly jól ismert ferences atya életútját, tanulóéveit, amelynek végén teológiai és filozófiai doktorátust szerzett. Megemlítette papi szolgálatának helyszíneit  Szombathelyen kívül Körmendet, Egervárt, Nagypálit, Táplánszentkeresztet sorolta fel , és megbízatásait.

 



Sill Ferenc Aba 1985-től a szombathelyi Egyházmegyei Levéltár és Könyvtár igazgatója, 1998-tól a Teológiai Főiskola tanára, ugyanabban az évben az Egyházmegyei Bíróság püspöki helynöke lett. 

A csaknem 85. esztendős papot köszöntötték  rendtársai és a hívek is, a Szent Erzsébet Plébánia közössége, megemlékezve arról: Sill atya a legsötétebb Rákosi korszakban, 1950-ben lett pappá.  Lévén felvidéki származású,  felszentelésére  egyetlen rokona sem jöhetett el  Csehszlovákiából Szombathelyre. A gyémántmisén viszont itt voltak a rokonai és az Európai Borlovagrend tagjai is, akiknek éveken át lelkipásztoruk volt.

Szombathelynek egy másik nagyon ismert papja, Horváth József, a Szent Kereszt Lelkészség lelkésze, a Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója vasárnap tartotta aranymiséjét  az oladi templomban. Délben ő  és Konkoly István püspök is ott volt Sill Ferenc Aba gyémántmiséjén.

 Hétfőn pedig  lelkigyakorlatra gyűlnek össze az egyházmegye papjai  Szombathelyen, a Martineum Akadémián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!