Hírek

2016.05.09. 10:26

Sok bort hoz a három ác? - Fagyot várhatóan nem hoznak a fagyosszentek

Szombathely – Változékony, esős hetünk lesz. Fagyot várhatóan nem hoznak a fagyosszentek, de 25 °C-os nyári melegre se készüljünk.

Bakos Ágnes

– Ahogy kezdődött, úgy folytatódik a május – foglalta össze Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Változékony, tavaszias időt hoz május második hete. A gomolyfelhők kialakulásának kedvez a légkör jelenlegi állapota és jócskán hoznak csapadékot a magasra törő zivatarfelhők.

– Majdnem minden nap várható kisebb csapadék a hétvégéig, a legkevesebb talán kedden, aztán szerdán és csütörtökön lesz jelentős mennyiségű eső – mondta a szombathelyi észlelő. Sok volt a száraz május az elmúlt években, most átlag körülinek, átlag felettinek látszik, már a hónap első dekádja végén. A havi átlagos csapadékmennyiség hetven milliméter Szombathelyen, ennyi biztosan lesz összességében idén. Ahogy közeleg a nyár, az eső, zápor mellett gyakran megdörren az ég. Alapvetően nem szeles az idő a héten, de a zivatarokat jellemzően heves kifutószél kíséri. Egyébként a szombathelyi átlag májusban öt-hat zivataros nap.

Nem mindegy, hogy esik-e majd csütörtökön, pénteken és szombaton, hiszen érkeznek a fagyosszentek. Pongrác, Szervác és Bonifác az évszázados népi tapasztalat szerint hűvös időt hoz, akár fagyot is. Egy mondóka szerint: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz". Vagyis a napsütéses idő kedvezne a szőlőültetvényeknek május közepén. Nem valószínű, hogy ez idén így lesz, bár a szőlőtőkéket már az április végi fagy tizedelte, így nem a fagyosszentek hibája lesz, ha nem lesz elegendő az idei bor. A méhészek számításai szerint Vas megyében a héten megkezdődhet a gyűjtés az akácfákról, azokról, amelyeken maradt virág az április végi fagyok után.

Ami a hőmérsékletet illeti: csütörtök-péntekig 20 °C körüli maximum lesz jellemző Szombathelyen, miközben a hajnalok 6-8 °C-osnak ígérkeznek.

– Májusban öt-hat nyári nap szokott előfordulni, a nyári nap, amikor 25 °C a napi maximum hőmérséklet. Erre nem sok esély van a héten, talán szerdán a ciklon előoldalán lehet a legmelegebb, aztán napról napra csökken és vasárnapra inkább a 15 °C maximum lesz a jellemző – mondta a hőmérsékleti kilátásokról az észlelő. Nyári nap egészen huszadikáig nem várható Szombathelyen.

A héten eleinte kettős fronthatás érvényesül, majd a hétvégén a hidegfront dominál, számítsanak az időjárási változásokra az érzékenyek. Megélénkül majd a szél a hétvégén: a pünkösd, a mostani kilátások szerint hűvös lesz, de arra már nem várható jelentős mennyiségű csapadék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!