Hírek

2016.08.05. 13:58

Sok millió búzaszem - Vasi megyei gazdák gabonája is kerül a Magyarok Kenyeréhez

Vép - Liszt és kenyér formájában jut el hátrányos helyzetben élő, Kárpát-medencei magyar gyerekekhez a gazdák búzaadománya. Megyénként gyűjtik a lisztnek valót, Vas megye sem kivétel. A vépi búzagyűjtő napon szó volt a békéről is, ami úgy kell ma, mint egy falat kenyér.

Bakos Ágnes

Hagyomány lett egy pécsi kezdeményezésből: hatodik éve adnak egy-egy zsákkal őszi búzatermésükből a gazdák, hogy az összeadott terményből adomány liszt és kenyér lehessen. Magyarországi és határon túli magyar gyerekek a kedvezményezettek. Idén korainak bizonyult az augusztus 5-ei búzagyűjtő nap, hiszen még dolgoznak a földeken, nem zárult le az aratás. Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke elmondta: a búzaversenyben nem tud még eredményt és a Magyarok Kenyeréhez sem készült még összesítés, hiszen folyik az aratás. Folyamatban van még a betakarítás, de azért már sorakoztak a zsákok Vépen, a búzagyűjtő napon.

A mérlegelésnél pontosan kiderült: 120 kilogramm búzát adott Takács Gyula ikervári gazda. Ő már több mint egy hete végzett a betakarítással. Mintegy 370 hektárt művel Bozzai, Csénye és Ikervár térségében. Azt mondta, két kombájnnal gyorsan learattak és jó lett a termés: – A mennyiséggel semmi baj, a minőséggel sem, csak az árral, az nyomott. Bízunk abban, hogy az idő változtat ezen – értékelt röviden a gazda. Azt mondta, tudja tárolni a gabonáját, vagyis ki tudja várni az esetlegesen magasabb árat. Ahogy fogalmazott, nem kell azonnal, a „kombájn alól eladni” a búzát. Természetesen idén sem volt újdonság, hogy az időjárás jelentősen megnehezíti az agrármindennapokat. – Ez a változékony, kiszámíthatatlan idő csak pár napot ad, annyi idő alatt kell betakarítani – mondta Takács Gyula. – Ami kint van, azt már megtámadta gombabetegség, az már takarmánynak sem jó, csak az égetőbe lehet szállítani – összegezte.

Nehezített körülmények között dolgoztak az elmúlt hetekben a vasi gazdák, hiszen a július közepén lecsapott, jégesővel nehezített vihar óta már vagy 150 milliméternyi csapadék áztatta a földeket – emelte ki búzagyűjtő napi köszöntőjében dr. Pusztavámi Márton. A NAK vasi elnöke személyes élményét fűzte a nemes célhoz, a Magyarok Kenyere kezdeményezéshez. Elmondta, hogy mennyire megérintette egy televíziós riportműsor. Abban egy hétéves kislány nyilatkozott karácsony előtt, arról, hogy mit szeretne ajándékba. Egy kiscicát mindenképpen, valamint „tejbekenyeret”. Szó szerint. Mert Magyarországon, a XXI. században van olyan hétéves kislány, akinek egész életében a legfinomabb a tejbe áztatott kenyér volt.

Drasztikus statisztikát idézett a Föld szegénységéről:

– Naponta 22 ezer ember hal éhen a Földön. Vagyis most, az ünnepségünk alatt ezer ember. – Gátlástalan kötelességünk minél magasabb szinten termelni – zárta beszédét az elnök.

A mindennapi kenyérről szóló mondásokat idézett.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

– Kenyeret keres a dolgozó. Aki nehéz fizikai munkát végez, annak nehéz kenyere van – sorolta. Hasonlatokkal is élt, például a békéről és az önzetlenségről, amire ma akkora szükségünk van, mint egy falat kenyérre.

Fontos készülődésnek nevezte a Magyarok Kenyere kezdeményezést az augusztus 20-ai állami ünnep előtt.

– Az igazán nagy ünnepeket nem csak a napjukon tarjuk, hanem fontos a felkészülés, mint a karácsony előtti advent és a húsvét előtti nagyböjt. A társadalmi ünnepek nem ilyenek, de mintha tennénk kísérletet erre – mondta. Felhívta a figyelmet a gazdákra, akiknek a munkáját meg kell becsülni és ez a jó alkalom erre is.

Hogy pontosan mennyi búzát adnak a vasi gazdálkodók az idei Magyarok Kenyere programban, azt még nem tudni, de az biztos, hogy kiveszik a részüket a jótékonysági kezdeményezésből. A gyűjtést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete koordinálta, Vépen és Körmenden volt gyűjtőpont. Augusztus 7-én lesz az Összeöntés Ünnepe. Az orfűi malommúzeumban borítanak össze egy-egy jelképes mennyiséget a területenként beküldött búzából – a vasiból is. Augusztus 20-ára készül majd el a Magyarok Kenyere. A teljes adományt, liszt és kenyér formájában szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján osztják szét a rászorulók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!