Hírek

2013.12.21. 12:30

Sok vasi településen tartják a karácsonyi hagyományt

Vas megye - Körülnéztünk, s utána jártunk miért alakult ki a betlehem készítés hagyománya, s milyen a Vas megyei betlehem felhozatal.

Farkas Eszter

Közép-Európa katolikus vidékein régóta elterjedt szokás, hogy a karácsonyfa-állítás mellett Jézus születését, a pásztorok és a három királyok látogatását ábrázoló, kis figurákkal berendezett jelenetet helyeznek a karácsonyfa mellé. Mintája az a ma is élő középkori eredetű egyházi hagyomány, hogy karácsonytól vízkereszt ünnepéig a templomokban nagyobb, szinte színpadi hatást elérő szoboregyüttest állítanak fel a születés barlangját, vagy istállót ábrázoló háttér elé. Ez a szokás a liturgikus vagy bibliai témájú színpadi játékokra vezethető vissza. A jelenet szereplői a kisded Jézus, anyja Mária és Szent József. Az őket elsőként felkereső pásztorok, az emberiség első képviselői, akik Lukács evangéliumában leírt hagyomány szerint láthatták és megvallhatták Krisztust.

A napkeleti bölcsek történetét csak Máté evangélista beszéli el. A csillag követése miatt mágusokként is őrzi őket az emlékezet. Királyokká azáltal lettek, hogy ószövetségi jövendöléseket vonatkoztattak rájuk: „Népek jönnek világosságodhoz, és királyok a benned támadt fényességhez." Szent Ágoston szerint ők voltak az első pogányok (ahogy a pásztorok voltak az első zsidók), akiknek megnyilatkozott a gyermek isten mivolta. Nevüket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) csak a 9. század óta említik, ennek a hagyománynak az eredete bizonytalan. Személyüket hol a három életkor, hol az akkor ismert földrészek (Ázsia, Európa, Afrika) képviselőinek tartották, ezért ábrázolták az egyiket mórnak vagy szerecsennek.

A betlehemi jelenet egy képben ábrázolja tehát a három evangéliumi eseményt: Jézus születését, a pásztorok és a napkeleti bölcsek látogatását. Így kíván emlékeztetni bennünket a karácsony ünnepének igazi jelentésére, a történelembe lépő, az emberrel közösségét kijelentő isteni jelenlétére.

A legenda szerint az első karácsonyi betlehem felállítása egyébként Assisi Szent Ferenc nevéhez kapcsolják. A szerzetes betlehemi zarándokútja után karácsonyra berendezett egy barlangot, ahol az igazi szalma, a jászol és az élő állatok segítettek átérezni az eredeti betlehem hangulatát. A ferences rend megalapítója itt tartotta meg a prédikációját is. Az esemény gyorsan szokássá vált, amelyet aztán minden évben felelevenítettek, és idővel egész Európában elterjedt.

A betlehemben a tradíciók szerint nemcsak a szent család tartózkodik, hanem a pásztorok, a bölcsek és az angyalok is helyet kapnak.

Vas megye több településén is találkozhatunk ennek a hagyománynak a szebbnél szebb kivitelezésével. Néhányat most összeszedtünk.

Szentgotthárdon például egy klasszikus darabra bukkantunk. A zsidai városrész központjában a közösségi ház előtt – ami régebben kultúrházként és könyvtárként is működött – állították fel azt a betlehemet, amely szalmából és kukoricacsuhéból készült. A betlehemet Barabásné Sass Ibolya készítette. Alapanyagként pedig csak természetes anyagokat használt, mint a kukoricacsuhé és a szalma. Zsida egyébként önálló falu volt a múlt század közepéig, ám hozzácsatolták Szentgotthárdhoz, és mára már össze is épült vele.

Szentgotthárdon még egy nagyon különleges betlehem található, amely Nagyné Unger Brigitta keze munkáját is dicséri. Ennél az összeállításnál is nagy szerepet kapott a szalma, ám itt a figurák festettek.

Szombathelyen is több betlehemet láthatnak a város lakói.

A Székesegyház előtti téren november 30-án állították fel a lenti egyházközséghez tartozó Bárszentmihályfáról származó életnagyságú betlehemet, amelyet Veres András megyéspüspök is megáldott.

Emellett természetesen a város Fő terén is látható egy hagyományőrző alkotás.

 

Megállni egy pillanatra

Farkas Eszter

A karácsony előtti nagy rohanásban, sokszor csak elfutunk gyönyörű betlehemek mellett. Mert ajándékot kell venni. Teljes őrület van ilyenkor. Mindenki ideges. Pedig ha néha megállnák, lehet, hogy eltöprengenénk a karácsony valódi értelmén. Arról, hogy miről is szól valójában ez az ünnep. Arról, hogy nem a boltban megvásárolt drága tárgyak azok a dolgok, ami miatt szenteste boldogok leszünk. Nyugodjunk le, hogy méltóképp készüljünk fel a karácsony valódi érzésére, ami nem más mint egy nagy ajándék, mégpedig a szeretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!