Hírek

2013.12.16. 15:41

Sokak halálát okozza a dohányzás

Szombathely – „A daganatos megbetegedések okozta halálozás vezető oka továbbra is azok a daganatok, melynek hátterében az esetek jelentős részében a dohányzási ártalom áll” – ezt is tartalmazza többek között a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének 2012. évi tájékoztatója.

Farkas Eszter

Az elmúlt években a nemdohányzók védelme érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a dohányosok száma – erről számolt be még november közepén az egészségügyért felelős államtitkár. Eszerint, míg 2012-ben a felnőtt lakosság körében a naponta dohányzók aránya 28 százalék volt, addig ez az arány 2013-ra 19 százalékra esett vissza: nagyjából 200 ezren abbahagyták a dohányzást.

Az 1500 ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint a dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent. A tavalyi felmérésben a férfiak 32,3 százaléka, míg az idén már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a tavalyi 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott az idén.

Az elmúlt héten a szombathelyi közgyűlés elé került az az anyag, amelyet a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete készített. A 2012. évi tájékoztatóból kiderült, hogyan áll Szombathely lakossága a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekkel. A tájékoztató szerint mindkét nemben a keringési betegségek foglalják el a vezető helyet a nők: 48 százaléka, a férfiak 37 százaléka hal meg ilyen betegségben Szombathelyen. A második helyen nőknél és a férfiaknál is a daganatos betegségek okozta halálozás áll, vagyis a kimutatás szerint a nők: 23 százaléka , férfiak 34 százaléka hal meg valamilyen daganatos betegségben. A férfiaknál harmadik helyre a légzőrendszer betegségei, nőknél az emésztőrendszer betegségei kerültek. A haláloki struktúra egyébként az országos adatokhoz viszonyítva közel azonos.

Grafika: Kelemen Attila



A beszámoló felhívja a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések okozta halálozás vezető oka mindkét nemben továbbra is a légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatai, melynek hátterében az esetek jelentős részében a dohányzási ártalom áll. Férfiaknál ezt követi a gyomor és vastagbél rosszindulatú daganatai okozta halálozás. Nőknél második helyen az emlődaganat, illetve a vastagbéldaganat okozta halálozás áll. A daganatos halálozás korcsoportos megoszlása vizsgálatánál is jól látható, hogy a 60–79 éves korosztályban a legmagasabb a daganatos halálozás.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok az előterjesztés kapcsán a Vas Népének elmondta: megdöbbentőnek tartja, miszerint a nők körében a keringési és szívbetegségek ilyen nagy számban előfordulnak. Ezért a jövőben szeretnék felhívni a figyelmet erre a betegségre, méghozzá konferenciával.

– A jövő tavasszal szeretnénk egy konferenciát szervezni, a Prevenciós Házban, több szervezettel együtt ebben a témában. Itt fel kell hívni arra is a figyelmet, hogy szintén a nők körében gyakori halálok a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség, valamint egyéb dohányzással összefüggő daganatos megbetegedés. Bár már volt erre is programunk, úgy gondolom, hogy a dohányzásról való leszokást továbbra is támogatni kell, így ezzel kapcsolatban is szeretnénk lépéseket tenni – hangsúlyozta dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!