Hírek

2009.08.04. 16:22

Special Team: Opelekre és Suzukikra hajtott egy fővárosi csoport

Budapest - Tizenöt éve tevékenykedhetett az az autótolvajbanda, amely kis értékű és nem új kocsikra szakosodott; a csoport tagjai Suzuki és Opel autókat bontottak szét egy XVIII. kerületi műhelyben - erről Tóth Tamás, a BRFK gépjárműbűnözési osztályvezetője beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

MTI

A műhelyt úgy tudták leleplezni a nyomozók, hogy Csepeltől követtek egy, a rendőrség előtt már ismert, büntetett előéletű férfit, aki egy lopott kocsival a XVIII. kerületi Kelme utcáig vezette a rendőröket.
    
Tájékoztatása szerint a műhelyben 15, országos körözés alatt álló autó alkatrészeit találták meg. Az MTI kérdésére hozzátette: a csoport vélhetően a fővárosból lopott autókat.  
    
A július 28-án végrehajtott akcióról Tóth Tamás azt mondta: Csepelen figyeltek fel a 42 éves budapesti férfire, aki a gyanú szerint bűncselekményekből tartotta el magát. A férfi egy Suzukival közlekedett, amiről a nyomozók tudták, hogy nem sokkal korábban a csepeli víztorony mellől lopták el. A gyanúsított a XVIII. kerületbe hajtott, ahol a műhely kapuja azonnal bezáródott, amikor a jármű behajtott a telephelyre. 
    
Mindez az őrnagy szerint indokolttá tette, hogy házkutatást tartsanak a műhelyben. Itt a 42 éves férfin kívül annak 26 éves büntetlen előéletű, budapesti társát is elfogták a rendőrök. A telephelyet bérlő, 37 éves budapesti férfit azonban még keresik a nyomozók. Tóth Tamás az MTI kérdésére azt mondta: vélhetően ez a férfi tudna bővebb információval szolgálni arról, hogy kinek vagy kiknek értékesítették tovább a bontott alkatrészeket. 
    
A műhelyben - amelyet 15 éve béreltek és az osztályvezető szerint azóta folytathattak itt illegális tevékenységet - rendszámokat, légzsákokat, elektronikai- és motorvezérlő egységeket foglaltak le. Ezek segítségével a nyomozók azt remélik, hogy további ellopott autókat tudnak beazonosítani.
    
A tolvajok módszeréről szólva Tóth Tamás elmondta: rendszerint betörték az autók oldalán lévő, úgynevezett pillangóablakot. Ezen keresztül benyúlva már ki tudták nyitni a központi zár segítségével az autókat. 
    
A két elfogott gyanúsítottat őrizetbe vették, de a rendőrség javaslatával ellentétben az ügyészség nem tartotta indokoltnak előzetes letartóztatásukat, így a két férfi szabadlábon védekezik. Tóth Tamás közlése szerint a gyanúsítottak nem tettek vallomást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!