Hírek

2016.12.28. 10:35

Sportválasztás, vadászat, kőszegi szerelem – mozgalmas volt az idei szeptember

Körkép – Mintegy kétezer gyerek választott sportágat Szombathelyen szeptemberben, miközben Kőszeg szerelemlakatokkal bővült. Kettő időközi önkormányzati választást kellett tartani Vas megyében és kiderült, hogy az itt élő nők a legboldogabbak az egész országot tekintve. Szent Mártonról is írtunk, például a pályázati kiállításról. Összeszedtük a legérdekesebb szeptemberi írásainkat.

Vas Népe-információ

- Mi leszel, ha nagy leszel? - Sportoló..... - De hát milyen sportoló? - Hát minden sportoló - jelentette ki nagyon határozottan lapunknak az ötéves, szombathelyi Egyed Boldizsár. A karakán fiatalember több mint kétezer sorstársával egyetemben a Nagy Sportágválasztó nevű rendezvényen válogatott a több mint negyven sportágból. A gyerekek hol nagyon komolyan, hol nagyon nem komolyan gyűjtögették a pontokat a különböző helyszíneken. - Ti csak ne nyugtalankodjatok, tudom én, mennyi az idő, és különben is... - jegyezte meg barinőinek a hétéves szombathelyi Miri.

Durázi Levente (jobbról) partnernek Nemes Bálintot, sportnak pedig a birkózást választotta a Nagy Sportágválasztón, Szombathelyen Fotó: Unger Tamás

A cserfes kislány elmesélte: szabadidejében lovagol és röplabdázik, de a barátnők sem maradnak ki a szórásból , csak ahogy megjegyezte: ők nem akarnak mindig lovasost játszani. - A mamám is vívott, most én is szeretném kipróbálni a vívást - tette hozzá a szőke kislány.

Bük és Sárvár után Szentgotthárd is örömmel fogadta a vasi vadászokat és osztrák, szlovén, vasi, valamint a szomszédos megyékből érkezett vendégeiket, akiket Gagyi István, a Vas megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszöntött. Az elnök külön üdvözölte többek között V. Németh Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkárát, a térség országgyűlési képviselőjét; Szabó Ferencet, az FM főosztályvezetőjét; dr. Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara elnökét; dr. Boris Jesihet, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulját; Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottat és Majthényi Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét.

A jövő vadászai, vagyis Bajzek Benedek és Schéfer Andor is megcsodálták a terítéken fekvő gímszarvasbikát, amit az Aranypatak Vadásztársaság területén ejtett el egy osztrák vadász  Fotó: Unger Tamás

Gagyi István a kétéves előkészítő munka után megszületett vadászati törvényt méltatta, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik annak megalkotásában közreműködtek. Szólt arról is, hogy Vas megyében több mint 95 százalékban a régi vadászati jogosultak kaptak a földtulajdonosoktól felhatalmazást a vadászati jogok további gyakorlására.

A jubileumi év kiemelt eseményének előkészületei mintegy két éve elkezdődtek, mondta Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója. Dr. Puskás Tivadar polgármester és Cebula Anna képtárigazgató köszöntője után Kostyál László művészettörténész, a Göcsej Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg a pályázati fölhívás nyomán létrejött tárlatot, amelyen 48 kortárs művész munkái láthatók, szerte az országból.

Rába Noémi, Kárpátvölgyi Roxána és Kovács Attila is ott volt a Szombathelyi Képtár Szent Márton-kiállításának megnyitóján
Fotó: Unger Tamás

Az alkotások Szent Márton aktualitása mellett a művészet és spiritualitás kapcsolatára is válaszokat kínálnak. A tárlathoz elegáns katalógus készült, amelynek szerkesztője a kiállítás rendezője: Zsámbéky Monika művészettörténész. Szombathely város I. díját Mészáros Szabolcs festőművész nyerte el a szakmai zsűri döntése szerint, Tóth Csaba festőművész különdíjat kapott.

Szeretlek - ez a szó sokszor hangzik el innentől kezdve a kőszegi vár falánál, ahol az Összefogás Kőszegért Egyesület jóvoltából lakatfalat szereltek fel.

A szervezők elmondták azt is, hogy a felszerelt rács komoly összefogás eredménye, hiszen a rácsot és annak műemlékre való felszerelését is támogatták a mesterek és a hatóságok. - Kőszeget romantikus kisvárosnak tartja a világ, erre még további lehetőséget teremtettünk egy romantikus helyszínen, a vár falánál - mondta az egyesületi elnök.

Fehér Olivér, Maszlov Dorisz, Maszlov Rebeka és Neválovits Regina az első lakattal: Kőszeg újabb alkalmat ad a romantikázásra 
Fotó: Unger Tamás

Kőszegen a párok már nemcsak kőbe véshetik, hanem le is lakatolhatják érzéseiket. Az első lakat kulcsát a városházán őrzik.

Csepregen ismét polgármesternek választották Vlasich Krisztiánt, Celldömölkön pedig Kovácsné Söptei Valéria lett Alsóság és Izsákfa új önkormányzati képviselője.Magas volt a részvétel a csepregi időközi választáson, amelyre azért volt szükség, mert a korábbi képviselő-testület feloszlatta önmagát.

Dr. Varga-Lazányi Irén, a település jegyzője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 2664 választásra jogosult csepregi polgár közül 1582 élt jogával. Mindössze 23 voks volt érvénytelen. A polgármester-választáson végül az előző városvezető, a függetlenként, Fidesz-támogatással indult Vlasich Krisztián győzött, ő 1132 szavazatot (71 százalék) kapott.

A második helyen Kovács András végzett 298 szavazattal (18,7 százalék), míg Szabó Bálint 156 szavazatot kapott, ami 9,8 százalékot jelent. A celldömölki időközi választáson az alsósági-izsákfai 7. számú egyéni választókerületben nagy fölénnyel nyert a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület képviselőjelöltje, Kovácsné Söptei Valéria a függetlenként elindult Somogyi Dezsőnével szemben.

Elkészült az ország első boldogságtérképe, a felmérést a Jobb Veled a Világ Alapítvány felkérésére az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának munkatársai készítették. Az eredmények alapján a nők, a kistelepülésen élők, a harminc és ötven év közöttiek, a családosok és a diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak az országban. A büki evangélikus lelkész, Simon Réka szinte minden feltételnek megfelel, azt leszámítva, hogy Bük város.

Simon Attila és Simon Réka szeretetben nevelik három fiukat, Mátyást, Zsombort és Vincét. A büki evangélikus lelkésznő szerint a boldogság kulcsa az, hogy együtt és külön-külön is megtalálják azokat a dolgokat az életben, amelyek örömet szereznek nekik
Fotó: Unger Tamás

Ám Réka élt már pár száz lakosú faluban is. Megkértük a háromgyermekes családanyát, hogy mesélje el, az ő életét mi teszi boldoggá. Azt mondta: a család tagjai megpróbálnak jelen lenni egymás életében, nem csak egymás mellet élnek - talán ez a közös boldogságuk kulcsa, titka, ez teszi harmonikussá a mindennapokat.

Egyházasrádóc - Felakasztotta magát és meghalt egy 59 éves férfi, feltehetően azért, mert állatkínzással vádolták meg: rossz körülmények között tartotta a kutyáját. A rendőrök ezt követően két órára bevitték a férfit, aki miután hazajött, sírva panaszkodott, hogy nem akar börtönbe menni, és nincs pénze a büntetésre sem. Másnap reggelre felakasztotta magát, az életét már nem tudták megmenteni.

Amikor a házhoz értünk, csak az előtte parkoló rendőrautó jelezte, hogy valami szokatlan történt, az orvos utánunk érkezett. Az utcában élők láthatóan még semmit sem sejtettek. Közben megtaláltuk azt a posztot is a legnagyobb közösségi oldalon, amelyet az Állatvédők Vasi Egyesülete tett közzé az esettel kapcsolatban. Részletesen leírták, hogy a kutya a hírek szerint rossz körülmények között él.

Azt nem lehet tudni, hogy a férfi miért vetett önkezével véget az életének, de egy olvasónk szerint nagyon megviselte az elhunytat az eset. Tény ugyan, hogy sok rosszindulatú komment érkezett a bejegyzésre, ám a férfi ezeket ismerősei szerint nem valószínű, hogy olvasta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!