Hírek

2014.01.24. 20:34

Staféta Böröcz Miklóssal

Milyennek ítéli a Vas megyei közúti járművek műszaki állapotát? - kérdezte Papp László Böröcz Miklóstól, a Vas Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének igazgatójától.

Simon Erzsébet

– Több összetevő – az autók átlagéletkora, műszaki vizsgák, közúti ellenőrzések adatai – alapján elmondható, hogy a vasi autók műszaki állapota az országos átlagtól nem tér el. A műszaki vizsgán megjelenő járművek nagy többségének megfelelő az állapota. A közúti ellenőrzés tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy a két műszaki vizsga közötti időben nem mindenki fordít kellő gondot a járműve karbantartására. A műszaki hiányosság a karbantartás vagy javítás elmulasztására, illetve e munkák szakszerűtlenségére vezethető vissza, és számos esetben huzamosabb idejű, felismerhető folyamat eredménye. Egy becslés szerint a magyar utakon közlekedő járművek 20 százaléka nem is vehetne részt a forgalomban – nincs érvényes műszakija, kötelező biztosítása, vagy műszaki problémái vannak.A közlekedési hatóság a hatályos jogszabályi keretek között a rendelkezésre álló eszközeivel kiszűri a közlekedés biztonságát sértő hibás járműveket a forgalomból. A közúti közlekedésre alkalmatlan járművek forgalmi engedélyét a helyszínen érvénytelenítjük.

A jövőt illetően elmondhatom, hogy a vizsgálóállomásokon végzett műszaki vizsgáztatási tevékenység ellenőrzésének szigorítása mellett a közúti műszaki ellenőrzést – elsősorban a vizsgálóállomások környékén – jóval több személygépkocsinál fogjuk elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!