Hírek

2014.10.06. 15:04

Szakpolitikai vita oktatásról, szociális ügyekről

Szombathelyen az utóbbi hetekben minden hétfőn politikai vita folyik az önkormányzati választásokon résztvevő pártok részvételével.

Peltzer Géza

Most az utolsó fordulóra kerül sor, a téma az oktatás és a szociálpolitika. Résztvevők: Láng Zoltán (LMP), dr. Polgár Tibor (Pro Savaria), Czeglédy Csaba (MSZP-ÉSZE-DK-Együtt), Sárközi Csaba (Jobbik).

A sorozat zárása kedden este lesz a Savaria Moziban, ahol a pártok polgármesterjelöltjei csapnak össze.

A Fidesz eddig egyetlen alkalommal sem képviseltette magát, a hozzászólók fejenként összesen tíz percet kapnak, az időt sakkórán mérik.

Molnár Miklós köszönti a szakpolitikai vita résztvevőit. Elmondta, hogy az LMP két emberrel képviselteti magát, mivel két téma kerül sorra. Sárközi Zoltán és Láng Zoltán a két résztvevő.

Láng Zoltán: - Az LMP szervezet tagja vagyok majdnem az alapítás óta. A természetvédelem hozott közel ehhez a párthoz. Spanyolt tanár vagyok. A közoktatással kapcsolatban az LMP-nek az a véleménye, hogy a túlzott centralizálás nem tesz jót ennek a területnek. Helyileg az lenne a megfelelő, ha oktatási kerekasztalok jönnének létre, melyben részt vesznek az érdekelt felek. Erre egy példa: az LMP képviselője, Horváth Zoltán komoly szerepet vállalt abban, hogy az önkormányzat és a felsőoktatási intézmény között párbeszéd alakuljon ki. Ha ez tényleg működött volna, nem kellett volna bezárni középiskolát és összevonni három szakiskolát. Annak idején bezárt a szentkirályi általános iskola is, az iskolák bezárása nem járható út. Az önkormányzatnak szerintem támogatnia kellene a gyermekek nyári táborozását,  nyelvtanulását.

Dr. Polgár Tibor: - Harmincnégy éve tanítok, jelenleg a felsőoktatásban, a sporttudományi képzéseket a vezetésem alatt fejlesztették fel. Az a célunk, hogy már az óvodákban azonos feltételek mellett tanulhassanak körzetenként a gyerekek. A városnak elemi érdeke, hogy minél több olyan középiskolája legyen, amelyek megfelelnek a piaci igényeknek. A felsőoktatásban fontos, hogy a tanárképzés a régi színvonalat elérje a helyi intézmény, a sportoktatás is magas színvonalú legyen, de a mérnökképzés ma  a legfontosabb új terület, bővüljön ki villamosmérnök képzéssel. Fontos, hogy az egyetemi központ minél kevésbé függjön az anyaintézménytől. Fontos a tehetségkutatás is.

Dr. Czeglédy Csaba megköszöni a Pro Savariának a vitafórumot, és sajnálja, hogy a Fidesz megint nincs itt.  A legfontosabb: azzal főzünk, ami van. Arra azonban van lehetőség, hogy az önkormányzat pluszforrást biztosítson, és fel lehessen éleszteni a kétnyelvű képzést. Felépítettünk egy olyan programot, amely mentén az angol és a német nyelven sajátíthassák el az ismereteket a gyerekek. A családoknak egyre nagyobb nehézséget okoz a gyerekek hétvégi részvételeit versenyeken, sporteseményeken. Mi erre külön lapot fogunk biztosítani. Felül kell vizsgálnia  bölcsődék és óvodák térítési díjait, egyre többen esnek ki a kedvezményes körből.

Sárközy Csaba: a Fidesz példátlan centralizációt hajtott végre az oktatásban, de hogy mit fog kezdeni ezzel a hatalommal, azzal kapcsolatban tökéletes a bizonytalanság. Nem tudjuk, mi lesz a következő években. Egy felmérés szerint 9 százalékkal csökkent az oktatásra fordított összeg, nagy kérdés, hogy a  települések milyen részt fognak kapni a 198 tankerület munkájából. Szeptember első napjaiban jött a hír, hogy a befektetés és a megtérülés arányban negyedikek vagyunk a világon. Ma a fizetésemelések dacára egy tanár egy mérnök fizetésének 40 százalékát keresi mindössze. Súlyos gondok vannak az egyetemmel - annak ellenére, hogy sikerpropaganda folyik. 6,7 milliárd forintot kapott nemrég több egyetem, közülük  a Nyugat-magyarországi Egyetem kapta a legtöbbet. De ne csapjuk be magunkat: Szombathelyen nincs egyetem, csak egy másik városnak egy főiskolai kara működik. A bűn az, hogy mis Sopronhoz csatlakoztunk, ami egyértelműen politikai döntés volt.

Sárközi Zoltán: a szociálpolitikában a munkahelyteremtés és a lakhatás problémája  legfontosabb. Az LMP szerint fontos, hogy a helyben lévő munkák elvégzésére helyi vállalkozókat bízzanak meg. Az Óperint utcában történő felújításban például számos vállalkozó dolgozik, de egyik sem helyi. A közmunkaprogram átalakítása is sürgető, de a mostaniban benn maradnak az emberek, nem tudnak visszakerülni a versenyszférába. Megfizethető lakbérekben, energiatakarékos lakásokban gondolkodunk. Az LMP szerint a lakhatás elemi igény mindenki számára. Ki kell alakítani egy közösségi bérlakásrendszert. A jelenlegi pályázati rendszerrel, mert nem személyre szabott, de a pályázati összeg magas, ezt le kellene szállítani 28 500 forintos havi jövedelemre.

Dr. Polgár Tibor: Sárközy Csabának mondom, hogy  a természettudományi kar egyetemi kar Szombathelyen.Czeglédy Csaba: az Oladi lakótelepen bölcsődét és óvodát kell létesíteni uniós segítséggel. Újabb ciklus előtt állunk, új források fognak érkezni, folytatni kívánjuk az iskolafelújításokat, óvodai is iskolai csoportlétszámot nem kívánunk növelni

Molnár Miklós:  a Pro Savaria a szociális területen adódó feladatokat  több pontban foglalta össze. A kötelező feladatokat továbbra is el kell látni. A gond az, hogy sok nem kötelező feladatot látunk el, ezt felül kell vizsgálni. Az egyházakkal és a karitatív szervezetekkel a partnerséget folytatni kell, a szociális bérlakásrendszert felül kell vizsgálni. Problémás a Zanati úti hajléktalanszálló kérdése, ezt újra kell gondolni a jövőben. A börtön létszáma növekedni fog, ez is a város közbiztonságának fog majd gondot okozni.

Czeglédy Csaba: ha Ipkovich György nyer, megváltoztatjuk a mostani igazságtalan bérlakás-pályázati rendszert, hiszen a mostani szerint  egyértelműen a módosabb emberek jutnak hozzá az ingatlanokhoz.  Ha nyerünk, első feladatunk lesz a több mint 200 önkormányzati bérlakás felújítása. Egyedi mérlegelés alapján fogjuk eldönteni, hogy kik jutnak bérlakáshoz.

Molnár Miklós: az üres kollégiumi helyeket nem vasi szakmunkástanuló gyerekekkel szeretnénk feltölteni, ha vállalják, hogy Szombathelyen fognak majd dolgozni. Erre a város gazdasági potenciálja lehetőséget ad.

Czeglédy Csaba: az iparfejlesztés sikeres volt a városban az elmúlt évtizedekben, még akkor is, ha a mostani vezetés ezt saját eredményének próbálja beállítani. És ha már  ennyire jó a város helyzete, nem lenne szabad hagyni, hogy emberek szinte sokszor szinte lehetetlen környezetben lakjanak. Ha nyerünk, a szociális támogatás felső határát el fogjuk törölni - ami most 42 ezer forint évente-, hogy a hátrányos helyzetű családok megélhetését kiegyensúlyozottabbá tegyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!