Hírek

2013.05.15. 07:38

Halálra harapdálta a szamár

Magyarszecsőd - Feltehetőleg a csődör támadt rá területét védve arra a 65 éves férfira, akit szamárharapásokkal holtan találtak egy Rábához közeli, magyarszecsődi tanyán.

Merklin Tímea

- A szamár nem ragadozó, növényevő fogazatával csak roncsol, ezért nehéz, lassú halála lehetett a férfinak, iszonyú testi és lelki kínokat élhetett át - mondta a helyszínen dr. Lantos Zoltán főállatorvos. - A szamárra senki sem tekint úgy, mint egy veszélyes állatra, nem tigris, nem oroszlán, akik egyetlen harapással ölni tudnak, hanem egy háziasított állat, kemény, önálló akarattal. Az ember elfogadta, hogy  élnek mellette állatok, az állatok nem mindig fogadják el az embert. Valószínűleg a területet védte, ezért támadt agresszíven az emberre, lehet, hogy a nőstény párja ivarzik, lehet, hogy  őt is védte. Olyat hallottam már, hogy ló vagy szamár megrúgott, megharapott egy embert, de ilyet még nem, hogy halálra harapdált volna valakit. Az esetet senki sem látta.

A szamarakat kerítéssel körbevett tanyán tartják, az a védendő terület. A tragikus eset azonban nem a karámon belül, hanem kívül, a kerítés mellett, a bejárathoz közel történt. Az állatorvos szerint lehet, hogy a szamarak kitörtek, de lehet, hogy az ajtó nyitva maradt. A szamarakat jelenleg is a gazdájuk gondozza. A körülményeket a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja. Felmerült a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja, ezért a nyomozást a továbbiakban a  Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

A két szamár most két hétig megfigyelés alatt lesz, jelenleg normálisan viselkednek. Az állatorvos szerint kiderülhet, hogy a rendkívüli agresszivitás mögött valamilyen vírusos megbetegedés, legrosszabb esetben veszettség áll, de lehet, hogy nem. Ha nem, a tulajdonos eldönti, mi a szándéka; joga van úgy dönteni, hogy elaltatja vagy levágatja őket. Ha beteg vagy betegek, veszélyesnek nyilvánítják őket - a jogszabály a kutyákra van kidolgozva-, és akkor vagy zárt helyen kell  tartani  őket vagy elaltatni. Valószínűleg meg kell halniuk, mert  tartásukat morálisan sem lehet vállalni.

Ilyen még nem volt, hogy szamár halálra harapdált volna valakit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!