Hírek

2012.10.15. 11:03

Számot adnak tudásokból a diákok az őszi érettségin

Szombathely - Magyar nyelvi és irodalom írásbelikkel folytatódtak az őszi érettségi vizsgák hétfőn délelőtt, majd délután rajzból adnak számot tudásukról a diákok. A megyében három iskolában zajlanak az érettségik.

Bajdó Bettina

Október 12-e és november 30-a között a kijelölt középiskolákban 161 vizsgahelyszínen vizsgáznak a tanulók 244 érettségi vizsgabizottság közreműködésével. A 19 ezer 100 vizsgából 3 ezer 700 vizsga emelt szintű, 15 ezer 400 pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma az elmúlt év őszi vizsgaidőszakához képest nyolc százalékkal nőtt. Vas megyében három helyszínen tartanak őszi érettségit: az Élelmiszer-ipari és Földmérési Szakképző Iskolában, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában, valamint a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában.

Az őszi érettségik múlt héten nemzetiségi nyelv és irodalommal, valamint nemzetiségi nyelvvel kezdődtek. Ma délelőtt pedig folytatódtak magyar nyelv és irodalom írásbelikkel, délután pedig rajzból adnak számot tudásukról a diákok - tudtuk meg Futó Istvántól, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola igazgatójától.  Hozzátette: az iskolájukban a következő napokban mintegy 160 diák érettségizik.

- Az előírások ugyanolyan szigorúak, mint a májusi és a júniusi érettségi vizsgáknál - emelte ki az igazgató. - Az érettségizők zöme előrehozott vizsgára jelentkezett, főként idegen nyelvi tárgyakból. A mi iskolánkban is sok tanuló ezt a lehetőséget választotta, többen emelt szintű vizsgákra jelentkeztek. Nálunk két idegen nyelvet is oktatunk emelt óraszámban, s főként a továbbtanulás miatt döntenek úgy a tanulók, hogy ősszel tesznek ezekből a tárgyakból érettségit. Így májusban és júniusban a többi tantárgyra tudnak koncentrálni.

Az igazgató hozzáfűzte, hogy a tanítási rendet nem befolyásolja az érettségi. Mivel nincsen túl sok vizsgázó, így két tanteremben elfértek a vizsgázó diákok, nem kellett tanítási szünetet elrendelni. A változás annyi, hogy nem csengetnek az órák elején és a végén, hogy ezzel se zavarják az érettségizőket.

A mostani vizsgákon változás, hogy közép- és emelt szinten is 20 helyett 25 százalékos eredményt kell elérni az elégséges osztályzathoz. Az idei őszi vizsgaidőszakban még bármelyik tantárgyból lehet előrehozott érettségire jelentkezni, 2014 januárjától viszont csak idegen nyelvekből és informatikából lehet majd előrehozott vizsgát tenni.

Kedden matematika és földrajz, szerdán történelem, latin és héber, csütörtökön angol és filozófia, pénteken informatika és az egyéb kisebb nyelvek vizsgái következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!