Hírek

2016.09.01. 16:03

Százával repültek be a gólyák Szombathelyre – Egyetemistának lenni a világ legjobb dolga!

Több száz friss egyetemistát köszöntöttek csütörtökön a szombathelyi felsőoktatási intézmény évnyitóján. A köszöntőkben elhangzott, hogy a tíz legjobban fizető szakma tíz éve még nem is létezett. Az egyetem és a város is polgáraivá fogadta a frissen érkezett hallgatókat!

Budai Dávid

Alig telt el két hónap, amióta diplomát osztottunk, akkor is elmondtam és most is elmondom, nekünk az egyetlen örömünk, hogy a távozó diákok helyére újak érkeznek – ezekkel a szavakkal fogadta Prof. Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora azt a több száz „gólyát", akik összegyűltek csütörtökön délelőtt tízkor, a Savaria mozi nagytermében, hogy az egyetem és Szombathely városa is polgárai közé fogadja őket. Tanuljanak meg egyetemista módon tanulni, ami nagyobb önállósággal és éppen ezért nagyobb felelősséggel is jár, és tanuljanak nyelveket – tanácsolta a rektor.

Dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese a közvetlenség kedvéért tegező hangnemre váltott. - Hiába akartok szakácsok lenni, ahhoz először meg kell pucolni a hagymát is, ami csípni fog, azonban ne veszítsétek el a hiteteket. Az egyetemista oktatás célja, hogy jobb emberek legyetek - mondta.  - A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg."– idézett Gilbert Keith Chestertontól a rektorhelyettes, ezért vagytok itt – tette még hozzá. Elhangzott, a tíz legjobban fizetett állás tíz éve még nem létezett.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott Széchenyi idézettel kezdte köszöntőjét: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik", majd így folytatta: a műveltség nem csupán ismeretek halmaza, hanem szellemi igényességet is jelent, azt hogy a felszín alatt látjuk a lényeget, hogy meg tudjuk különböztetni az értékest az értéktelentől. - Tudunk önállóan gondolkodni, autonóm személyiségek vagyunk. Szilárd értékrenddel, világképpel rendelkezünk.

A kormánymegbízott köszöntője után a gólyák esküdt tettek, majd a dékánok polgárnak fogadták őket. Az egyetemhez való tartozás szimbólumaként ekkor minden frissen felvett hallgató nyakkendőt kötött.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki azontúl, hogy immár nem csak az egyetem, hanem a város polgárainak is fogadta a fiatal hallgatókat, elmondta a legfontosabbat, amit egy egynapos hallgatónak tudnia kell: Egyetemistának lenni a világ legjobb dolga!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!