Hírek

2009.05.25. 02:29

Százesztendős a vépi iskola

Vép - Százéves a tudás háza a nagyközségben. A jubileumi ünnepségen nemcsak az iskola létrejöttére, hanem a tíz évvel ezelőtti névadásra, egyúttal Hatos Ferencre is emlékeztek szombaton.

Simon Erzsébet

Centenáriumi ünnepségre gyűltek össze a nagyközségbeliek és vendégeik szombaton: százesztendős a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Ez alkalomból arról is megemlékeztek, hogy pontosan tíz évvel ezelőtt adtak nevet az iskolának. Száz év történelmi léptékkel mérve is nagy idő. Egy település életében is meghatározó, egy iskola múltját illetően pedig nemcsak szellemiségében hordozza őseink örökségét, de üzenete van az évszázados épületnek is, amely a tudás háza. A mostani pedagógusok és a diákok, egykori oktatók és tanítványok, nagyközségi és megyei vezetők, a Hatos család tagjainak jelenlétében idézték fel a múltat szombaton a művelődési házban tartott ünnepségen. Molnár Istvánné igazgató egyebek mellett azt hangsúlyozta: hiszik, hogy kellőképpen felkészítik további életükre a tanulóikat, akik megállják a helyüket regionális és országos tanulmányi és sportversenyeken egyaránt. 

Az iskola pedagógusai arra is figyelnek, hogy a tanórák keretei közé nem beszorítható képességeiket kibontakoztathassák diákjaik. Az igazgatónő például negyven esztendeje megkapta a muníciót ehhez az iskola névadójától, Hatos Ferenctől. A nagy tiszteletnek és közmegbecsülésnek örvendő egykori igazgató elévülhetetlen érdemeiről Varga Gyula polgármester szólt. A jubileum kínált alkalmat arra, hogy leleplezzék a néptanító, lámpás bronz domborművét, Veres Gábor szobrászművész alkotását. A polgármester úgy fogalmazott: a Hatos Ferenc arcmását ábrázoló dombormű annak az aulának lesz az éke, amelyet a közeljövőben alakíthatnak ki. Uniós pályázaton ugyanis az intézmény bővítésére, felújítására mintegy kétszázmillió forintot nyertek. A jubiláló iskolát a megyei közgyűlés részéről Kapiller Sarolta elismerő oklevéllel köszöntötte, és dr. Iker János is oklevelet adott át a szaktárca és az általa vezetett Pedagógiai Szolgáltató Központ nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!