Hírek

2014.06.05. 16:05

Szedni olcsóbb a gyümölcsöt, mint megvenni

Szombathely - Friss gyümölcsöt már vehetünk a piacon, de szedhetjük magunk is a földeken így féláron is hozzájuthatunk. A szedd magad mozgalom nálunk is virágzik.

Farkas Eszter

Szorgosan jártak csütörtök délelőtt a kezek az egyik Szombathely mellett lévő eperföldön. Ilyen helyen egy kiló eperért három-négyszáz forintot kérnek a termelők. A piacon már jóval többet kóstál egy kilogramm földieper. Vannak standok, ahol közel ezer forintot is elkérnek az eperért, de találni 700 forintért is a gyümölcsből. Egyre több nyári gyümölcsöt látni az árusoknál. Már keresik a cseresznyét és a meggyet is. A cseresznye kilója 500, a meggyé 600 forint.

Nyugat-Európában már 40 50 éve hagyomány, hogy a beérett gyümölcsöt maguk a vevők szüretelik le, természetesen jóval olcsóbban, mintha a piacokon, üzletekben vásárolnák meg azt. Magyarországon a 80-as évek elején vezették be ezt a betakarítási és értékesítési formát.

Szorgosan jártak tegnap délelőtt a kezek az egyik Szombathely mellett lévő eperföldön. Sokan hatalmas teli vödrökkel és kosarakkal sétálgattak ki a földről. A legtöbben szörpöt vagy lekvárt készítenek a friss földi gyümölcsből.

A Reszegi család is lekvárnakvalóért ment  csütörtökön.

- Idén jöttünk először ide, eddig a piacon vagy árustól vettük meg a gyümölcsöt zöldséget, de gondoltuk kipróbáljuk a szedd magad akciót. Lekvárt fogunk készíteni az eperből, szedés közben eszegetünk, és a gyerekek is nagyon jól érzik magukat - meséli el Csöre Ilona, aki férjével Reszegi Miklóssal, valamint négy éves kislányával, Biankával és egyéves kisfiával, Mátéval szedte vödörbe az epret tegnap.

A szedd magad akciókat nagyon szeretik az emberek ezt már az eperföld tulajdonosa mondja, Marosiné Parcsami Edit.

- Többféle eper közül is választhatnak azok, akik eljönnek hozzánk szedni. Az alba eper, amelyet talán többen ismernek, de van például szonáta fajtájú is, amely kicsit kerekebb, s ha nem teljesen piros, akkor is édes az íze. Sokan szedés közben eszegetnek is, ez hozzá tartozik a dologhoz, és ráadásul jóval olcsóbban tudják beszerezni az emberek a befőznivalót - tette hozzá a tulajdonos.

Valóban, hiszen az ilyen akciókban egy kiló eperért csak három-négyszáz forintot kérnek a termelők Szombathelyen és környékén.

A szombathelyi piacon már jóval többet kóstál egy kilogramm földieper. Vannak standok, ahol közel ezer forintot is elkérnek a magyar eperért, de azért találni 700 forintért is a gyümölcsből. Egyre több nyári gyümölcsöt látni viszont az árusoknál. Már keresik a cseresznyét és a meggyet. Az egyik árusnál például a cseresznye kilója 500, a meggyé 600 forint.

- Már viszik a cseresznyét és a meggyet, ráadásul ezek magyar gyümölcsök. A cseresznye szezonja körülbelül két hét múlva indul. A vásárlók a zöldségekből főleg a zöldborsót, répát és a zöldbabot keresik nálunk - mutatta meg Skerlec Andrásné piaci árus saját portékáját. Elvétve már korai érésű ribizlit is látni a piacon, enből egy tálnyi 340 forintba kerül. Sokan keresik a görögdinnyét is. Bár ebből magyart még nem lehet vásárolni, az Olaszországból hozott is édes, kilója jelenleg 300 forint körül van. A szombathelyi árusok már barackot is árulnak, de ezek is Olaszországból érkeznek. A fügebarack kilója most 700 forint, a sárgabarack 600, a nektarin pedig 800 forintba kerül a vásárcsarnokba.

- A gyerekeknek megveszik a barackot, még ha drágább is most egy kicsit. Viszik már a dinnyét is, de most a legtöbben a sárgarépát keresik. Jól fogy már a paradicsom és a paprika is, bár ezeket még általában nem befőzésre viszik, inkább fogyasztás céljából - emelte ki Horváth Balázsné árus.

A nyári gyümölcsök tehát már a piacokon is kaphatóak, az epres szedd magad akciók kifutóban vannak, még körülbelül június 20-áig tartanak, majd átveszi helyét a mozgalom cseresznyés változata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!