Hírek

2012.08.29. 04:54

Szenzációs kísérletet - Vasi szonda a világűrben

Hegyhátsál - Európa-szerte felfigyeltek arra a sikeres űrkisérletre, amelyet a vasi faluból hajtottak végre. Ballon segítségével több mint 30 kilométer magasságba repítették a szondát, amely 800 fotót készített, videózott és méricskélt.

Kozma Gábor/Vas Népe

Augusztus 19-én reggel 8 óra 18 perckor  Benkő Imre amatőr rádiós, Csák Balázs csillagász, dr. Hegedűs Tibor csillagász és  Hegyi Norbert projektvezető indította  útjára a hegyhátsáli Hegyháti Csillagvizsgálótól a Pannon Közeli Világűr Ballon Projekt keretén belül megépített amatőr légkörkutatási célú szondát. Az eszköz 11 óra 9 perckor a szlovéniai Lendva mellett landolt egy ligetben,  15 méter magas fa tetején - mondja a sikeres és nagy feltűnést keltett kísérlet vezetője, Hegyi Norbert. Aki Tuboly Vince amatőrcsillagász társaságában  érkezik a hangulatos körmendi  mini-cukrászdába, hogy  mindjárt a közepébe vágjon: két gombóc fagylalt között laptopot vesz elő és máris a szondán "ülünk".

A jó minőségű képek attól a pillanattól mutatják az eseménysort, amint a kezek  elengedik a ballont.  A látvány fantasztikus: amint leolvad a jég a kameráról, látjuk a föld görbületét, a Kárpát-medencét szinte mindig betakaró párát (vízgőz és por), ennek árnyalatait, majd a  kék eget és végül  a feketeséget: ez a bizonyíték arra, hogy a szonda megjárta világűrt (amely koromfekete). Arra  már nem volt pénz, hogy magasságot, vagy hőmérsékletet mérő eszközöket is a szerkezetbe rakjanak, amit  amúgy egy teszkós krumplisháló tartott össze, kiválóan. A szerencse végig a csapattal volt: minden bejött, működött, a leszállás  mindössze 100 méterre az autópályától jól sikerült.


- Volt egy mobiltelefon is a szondán, az adta meg  a koordinátákat. Így tudtuk hamar megtalálni  az eszközt - mondja Norbert,  aki  a mobil minden lehető adottságát kihasználta. Például videofelvételt  készíttetett vele. Ezt meg is nézzük, a neten még nincs fenn  mondja. Elképesztő látvány:  együtt pörgünk a mütyürrel, szédítő! Még a házak ablakai is kivehetők. Aztán  tudományosabb vizekre evezünk.  
- A hidrogénnel töltött ballon alatt függő tudományos szonda feladata a szélsebességmérés, fényképezés és videózás volt a közeli világűrből, mely 20 és 100 kilométeres  magasság közt helyezkedik el. Egy eddig ismeretlen technikai hiba miatt az elért pontos magasságot nem tudni, de a képek elemzése alapján 30 kilométer fölé emelkedett az eszköz - mondja Norbert. Aki éppen kitűnőre vizsgázott az egyetemen. Emellett májustól görgette a projektet, társaival.


-   A szondában két helymeghatározó rendszer működött, az egyik egy 25 kilométeres  magasság felett is működőképes GPS,   mely egy rádió adóvevőre volt kötve.  A második nyomkövető rendszer egy Android operációs rendszerű mobiltelefon volt, mely SMS-ekben küldte el a koordinátákat. Meglepő módon nemcsak 1-1,5,  hanem 5 kilométeres  magasságig volt GSM hálózat az SMS küldéshez. Ezek az elektronikai eszközök egy 45 centiméter átmérőjű, kézmelegítő párnák által fűtött hungarocell gömbben kaptak helyet - halljuk. És a vége:  egy fán landolt  a ballon,  pontosan a kapott koordinátákon. Végül háromnegyed órányi küzdelem után lerázták. 
- Örömünk  határtalan volt, mikor láttuk, hogy a fényképezőgép az indítástól a fa első megrázásáig rögzített. Mellékes célunk, azaz a HD-video készítés is megvalósult, mely hab a tortán.

A Hegyháti Csillagvizsgáló egyenes ívű, sikerekben gazdag történetet ír. Nem véletlen, hogy egyre több a szimpatizánsuk, és remélhetőleg több lesz a támogatójuk is. Hiszen a mostani projektet, amely több százezerbe került, egy szórakoztató nagyrendezvény árából  a többszörösére bővíthették volna. Ami annyit tesz, hogy az okos  sáli szonda még több műszert, elektronikát és más  szenzort  vihetett volna,  elérve így a  hivatalos kutató meteorológiai mérőeszköz státuszt. Kell, hogy legyen pénz arra, amit néhány lelkes amatőrcsillagász és kutató művel a maga örömére: ilyen dolgok viszik  ugyanis előbbre  a világot. A vasiak külön is büszkék lehetnek, hiszen tény: "megyei önarckép" készült az űrből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!