Hírek

2014.12.17. 19:30

Szerdán befejeződött a Nagy Háborús Emlékév idei rendezvénysorozata

Szombathely - A 100 éve kitört első világháborúra az idén 27 rendezvénnyel emlékeztek Szombathelyen. A háború centenáriumi első évének zárása szerdán volt.

Némethy Mária

– A múlt ismerete nélkül nincs szilárd jelen, nekünk kötelességünk emlékezni nagyapáinkra, déd- vagy ükapáinkra, akik ott küzdöttek négy keserves éven át a „nagy háborúban". Le kell róni előttük a tiszteletünket – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg szerda délután a premontrei gimnáziumban a Nagy Háborús Emlékév szombathelyi rendezvénysorozatának utolsó, 27. rendezvényét Harangozó Bertalan kormánymegbízott, aki beszéde előtt felolvasta az emlékév fővédnökének, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszternek az üdvözlő levelét.

Harangozó Bertalan.

Ezt követte a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola igazán nagyszerű ünnepsége. A háborút az összművészet tükrében ábrázolták: peregtek a korabeli vetített képek, hallottunk énekeket, zeneműveket, verseket és prózát is. Torjay Valter művészettörténész, az iskola tanára „Az én történetem" című előadással gazdagította az előadást. Ugyancsak vetített képek segítségével mutatta be nagyapjának és annak testvérének korabeli életét, első világháborús cselekedeteit.

Jagadics Péter főszervező.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathelyi polgármester zárta az első centenáriumi év rendezvénysorozatát. Arról szólt, hogy mennyire fontos a történelem ismerete, mert csak így, a megfelelő következtetéseket levonva tudunk eligazodni a világban.

Az emlékév programfüzete. Fotók: Unger Tamás

– Az első világháborúban több magyar halt meg, mint a másodikban – emelte ki a polgármester, aki végül megköszönte az év fő szervezőjének, Jagadics Péter alezredesnek fáradhatatlan szervező munkáját.

A centenáriumi megemlékezések folytatódnak. Jagadics Péter átadta a stafétát Csapláros Andrea igazgatónak, mert a jövő évtől a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum lesz a gazdája a további centenáriumi megemlékezéseknek. A szerdai zárórendezvényen műsort adtak még a premontrei gimnázium diákjai is, végül hosszasan sorolták mindazok nevét, akik valamilyen módon segítették az idei emlékév megvalósulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!