Dave Sabo: egy szerencsés fickó New Jersey-ből

Magyar vagy? De jó! – örül meg Dave "Snake" Sabo, a Skid Row alapító tagja a bildeini picture on fesztiválon. A Sabo név ugyanis nem csak úgy, hangzik, mintha... Az amerikai hard rock banda legnagyobb sikereit a 80-as évek végén – 90-es évek elején aratta. A „skid row“ kifejezés az amerikai városok szegénynegyedeit, gettóit jelöli. A zenekart 1986-ban alapította a szólógitáros Dave Sabo és a basszusgitáros Rachel Bolan, akik egy lemezboltban ismerték meg egymást.

– Miért örülsz ennyire, hogy magyar vagyok?

– A nagyapám magyar volt, már amennyire ki tudtam nyomozni. Az apám árva volt, de annyit sikerült megtudnom, hogy az őseim régen még z-t is írtak a nevükbe. Ők még Szabók voltak Magyarországon. Nemrég jártam életemben először Budapesten, és csodálatosnak találtam! Akárcsak Bécset. A világnak ezt a részét, Kelet-Európát elképesztően szépnek látom. 25 éve járjuk a világot, mégis csak az utóbbi években jutottunk el erre. Lenyűgöző élmény felfedezni. A banda 28 éve működik, ez önmagában is egy elképesztő utazás.

– Milyennek látod a rajongókat? Ugyanazok járnak a koncertekre, akik a korai években?

– Van, ami nem változott: a szenvedélyük. És a hűségük. A közönségünk velünk együtt nőtt fel. Ahogy múltak az évek, kezdtek jönni a kistesók, aztán a gyerekek, úgyhogy most már két generációt látunk a közönség soraiban. De ugyanolyan hangos a rock, mint 28 éve.

– E tekintetben van különbség Amerika és Európa között?

– Eleve a zenében is van különbség a két kontinens között. Pontosabban, Amerika és a világ többi része között. Az Egyesült Államokban megvan a gyorskaja-mentalitás. Az emberek akarják a dolgokat, és azonnal akarják. Ez Európában nincs. Az emberek nem sajnálják maguktól az időt. Ezt volt időm megtapasztalni a turnék során. Ilyenkor alapvetően a buszban élünk, annyira, hogy az ágyaink is itt vannak az emeleten, de ahol van időnk, körülnézünk.

– Van olyan hely, ahol még nem voltál, de szeretnél eljutni?

– Hát, eddig az évig kettő ilyen volt: Magyarország és Lengyelország. Szívesen elmennék az Antarktiszra, meg Costa Ricába. És sohasem jártam még Alaszkában! Őrület! Az USA 50 államából 49-ben megfordultam már, egyedül Alaszka maradt ki. Szerencsés fickó vagyok, akinek abból a new jersey-i kisvárosból indulva megadatott, hogy bejárja a világot.

– Mit csináltál a Skid Row előtt?

– Próbáltam összehozni a bandát. 14 éves korom óta zenélek, azóta egyértelműen erről szól az életem. Persze, sportoltam is, baseballoztam, kosaraztam, de amikor bejött a zene, többé nem volt kérdés, hogy ezt akarom. 13 évesen láttam a Kisst New Yorkban, a Madison Square Gardenben. Örökre megváltoztatta az életemet. Onnantól kezdve tudtam, mit kell csinálnom. Azért ez elég jó dolog, ennyi idősen, nem? A család persze őrültségnek tartotta, a sportban több fantáziát láttak. De én nem tágítottam a gitár mellől.

– A Kiss a kedvenc bandád?

– Az egyik. Olyanok, mint az ősrobbanás, és rám tinédzserként emiatt óriási hatással voltak. Az a koncert abban is egészen új volt számomra, hogy korábban sose láttam annyi embert egy helyen. 18 000 ember! Négy fickó miatt, akik a színpadon állnak!

– Most három EP-t adtok ki egymás után, a United World Rebellion egyes fejezeteit. Megszólalnak ezek már a koncerteken?

– Abszolút! Játsszuk az új dalokat, ahogy a régieket is. Vannak bandák, akik megtagadják a múltat, azt mondják, hogy az akkor volt, most meg most van, de mi nem ilyenek vagyunk. Én ugyanúgy szeretem a régi számainkat is.

– Hogy születnek az új dalok?

– Van egy tökéletesen felszerelt stúdiónk, a módszer pedig egyszerű: be kell vonulni két gitárral, némi sörrel, kikapcsolni a telefont, és elkezdeni jammelni. Reagálni arra, hogy a másik mit játszik. Egyfajta zenei párbeszéd alakul ki, ez a legfontosabb eleme a folyamatnak. Megbízunk egymásban, barátok vagyunk harminc éve. Sosem írunk dalokat úgy, hogy na, 9 óra van, kezdjük. Nem ülhetsz ott úgy, hogy majd jön az ihlet… Nem érzünk kényszert, csak az alkotás örömét. Olyanok vagyunk, mint a 16 évesek, olyannak is látjuk magunkat, ha tükörbe nézünk. Nagyon tudunk örülni annak, ha visszajön a kész anyagon keresztül az, amit éreztünk akkor, amikor leültünk “beszélgetni”. Az egész olyan érzés, hogy ki van tárva az ajtó, ablak, és árad kifelé az erő. Tudom, hogy ez most kissé new age-esen hangzik, de ez az igazság. És én ezzel tudom kifejezni magam, én nem csinálok képeket, nem írok verseket. Békét ad nekem, ha olyasmit hoztunk létre, amire azt mondják, ez igen! Ez aztán ott van!

– Változott a stílusotok az elmúlt évtizedek során?

– Voltunk például “hard rock banda, néhány heavy metal nótával”, de sose akartunk “valamilyenek” lenni. Ez egy nagyon önző folyamat. Magunknak írjuk a dalainkat. Elsősorban. Ha ez találkozik a közönség ízlésével, az csodás. Sose éreztük úgy, hogy kell olyan dalt írnunk, amit mondjuk játszanak a rádiók. Vagy hogy követni kell valamelyik együttes útját, mert ők most menők. A zenénk természetesen változott az évek folyamán, remélem, csak jobb lett, de ebben nem volt tudatos irányváltoztatás.

– Magyarországon kemény rockot hallani a rádióban, az olyan, mint a fehér holló…

– Amerikában sincs hard rock vagy heavy metal a rádióban. Szégyen, de nincs. Csak pop. Lady Gaga, Katy Perry, Beyoncé… Bár, ez rendben is van így, hiszen mi se törekedtünk rá soha, hogy bejussunk a rádiókba. Ha mégis leadnak tőlünk valamit, az fantasztikus, köszönjük szépen. Ha nem, hát nem.

– Az emberekben él egy olyan kép a rockzenészekről, hogy tele vannak tetkókkal, állandóan isznak, drogoznak…

– Tetoválásom nekem is van. Drogok? Én például sosem drogoztam. Iszom néhány sört koncert közben, iszom néhány sört a koncert után, esetleg valami jó whiskeyt is. De sose mennék fel szétcsapva a színpadra. A show a legfontosabb, azért vagyunk itt. A közönség azért fizet, hogy lásson minket, a legjobb formában kell lennünk minden este. Mi vagyunk hálásak a közönségnek, hogy a színpadon lehetünk, és nem fordítva.

– Fontos számodra a látvány, hogy hogy nézel ki a színpadon?

– Nem vagyok már huszonéves… De a szívemben annak érzem magam. Viselkedhetek olyan őrülten, mint ahogy 24 éves koromban tettem? Néha. De nem szeretnék úgy kinézni, mint egy idióta. Meg sose voltam Brad Pitt, és már nem is leszek.

– Mit gondolsz, mit fogsz csinálni 20 vagy 30 év múlva?

– Nevetni azon, hogy mit csináltam 20 vagy 30 évvel korábban…

– Van családod?

– Igen! Van egy gyönyörű feleségem, és a gyerekek: egy fiú, egy lány. Nyolc évesek, ikrek.

– Hallgatják a zenédet?

– A feleségem fiatalabb nálam, ő tulajdonképpen az én zenémen nőtt fel. A gyerekek tudják, hogy mit csinálok, és azt hiszem, leginkább szórakoztatónak találják: ó, ott vagy a tévében!

– És ha a gyerekeid is azt mondják, hogy ők is csak a zenének akarnak élni?

– Támogatni fogom őket, akármit is választanak. Mindenkinek csak azt tudom mondani, mindegy, mivel foglalkozol, csináld jól. Legyél tiszta, legyél jó másokhoz. Egyszerű ez.


szponzorált tartalom
Süssünk Borbás Marcsival!
KRESZmenők
Tudományos alapokra helyezi a rendőrség a Kresz-oktatást (videó)
mellőzve / 25 perce
Giroud mindenáron játszani akar
A világbajnok franciát az sem érdekli, ha visszalép egy szintet.
Gyász
Bánatos szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk BAGOLY JÓZSEFNÉ szül. Hartai Marianna 68 évesen gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. Végső nyugalomra helyezése március 22-én, pénteken 16 órakor lesz Táplánszentkereszten az országúti temetőben. Gyászmise előtte 15.30-kor a Szent Lőrinc templomban. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló gyermekei és családjaik
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy KIRÁLY ZSIGMOND március 18-án, életének 92. évében örökre megpihent. Szeretett halottunktól 2019. március 25-én, hétfőn a 10.45-kor kezdődő gyászmise után 11.30-kor a kisfaludi temetőben veszünk búcsút. Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ÁBRAHÁM MÁRIA temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, sírját a szeretet virágaival beborították. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy ÁGOSTON ISTVÁN életének 71. évében hosszú, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvainak örök nyugalomra helyezése március 23-án 14 órakor lesz a simasági temetőben. Köszönet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! Fia és a gyászoló család
"Kinek gyermekét nem fedi sirhalom, Az nem tudja, mi az igazi fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett gyermekem, testvérem, sógorom FERENCZ GÁBOR életének 38. évében örökre megpihent. Temetése 2019. március 23-án, szombaton 13.30-kor lesz a petőmihályfai temetőben. Előtte 13 órakor gyászmisét mondatunk érte. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZENTELEKI IMRE életének 57. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2019. március 25-én a 13.15-kor kezdődő gyászmisét követően 14 órakor lesz a váti temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Csendesen alszik, megpihent végleg, Angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál... (Szabó Balázs) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BALOGH LÁSZLÓNÉ szül.: Kiss Izabella életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. március 23-án 16 órakor lesz a celldömölki temetőben. Gyászolják: fia, unokája, dédunokái valamint rokonok, barátok és mind, akik őt szerették...
"Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni téged soha nem lehet, Csak meg kell tanulnunk ezután élni nélküled!" Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY LAJOSNÉ szül. Pankaczi Erzsébet életének 94. évében örökre itt hagyott bennünket. Szeretett halottunktól 2019. március 23-án, szombaton, a 13 órakor kezdődő gyászmise után a zsédenyi temetőben veszünk végső búcsút. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a szeretett testvér, sógornő, keresztanya, nagynéni LIBIKNÉ NÉMETH MÁRIA életének 80. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. március 22-én 13 órakor lesz a vasvári temetőben. Előtte 12 órakor gyászmise a vasvári templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
Tisztelettel mondunk köszönetet mindazoknak, akik PISKOR KÁROLY elhunytával bármely módon részvétüket kinyilvánították. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédink GRÓF LAJOSNÉ szül. Török Etelka 86. életévében megtért szeretett párjához. Temetése március 22-én, pénteken 15 órakor a hegyfalui temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Külön köszönet a Celldömölki Kórház Krónikus Belgyógyászat II. osztály valamennyi dolgozójának. Gyászoló családja
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP FERENCNÉ szül. Zsoldos Izabella 81 éves korában örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2019. március 21-én, csütörtökön 14 órakor lesz a szalafői temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ŐRI JÓZSEFNÉ szül. Karvalics Erzsébet életének 83. évében megpihent. Temetése 2019. március 21-én, 13.15-kor lesz a sárvári városi temetőben. Gyászmise aznap 12.30-kor a gércei katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban osztoznak. Gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ KATALIN tanárnő 77 éves korában elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2019. március 22-én 11 órakor lesz a vásárosmiskei temetőben. Gyászoló család
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ SÁNDORNÉ szül. Szabadi Margit 2019. március 17-én, életének 75. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2019. március 23-án 14 órakor lesz a celldömölki új temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló fiai, menyei és unokái
"Olyan csend van így nélküled, mióta elmentél, itthagytál bennünket. Lélekben Te továbbra is itt leszel velünk, mert örökké szeretünk, el nem feledünk. Mit értünk tettél, mindent köszönünk." szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, szeretett nagymamánk, anyósom CSISZÁR ANTALNÉ szül.: Pálmai Piroska 96. évében 2019. március 12-én elhunyt. Szeretett halottunktól a Jáki úti temető ravatalozójában veszünk végső búcsút, majd helyezzük a temető sírkertjébe férje mellé végső nyughelyére 2019. március 22-én 14.45-kor. Gyászmise lelki üdvéért 2019. március 22-én 9.45-kor lesz a Szent Márton templomban. Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély együttérzésüket, részvétüket irántunk bármilyen formában kifejezték. Minden külön értesítés helyett. Sárika, Tamás gyermekei Juditka, Gyurika unokái Miklós vője
"Egy márciusi napon életed véget ért, Bánatot hagytál ránk, örökre elmentél. Emléked itt marad örökre velünk, Amíg élünk, te is élsz velünk." Emlékezünk SIMON FERENCNÉ szül: Szabó Erzsébet halála 5. évfordulóján. Szerető családod
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, Nyugalmadat ne zavarja senki." Emlékezünk MEGYERI TIBOR halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
„Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél. Szívünkben itt él emléked örökre, Ha látni akarunk, felnézünk az égre. A csillagok útján utazol tovább, Ott várj ránk, ha a mi időnk lejár.” Fájó szívvel emlékezünk GALAVITS LÁSZLÓ halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
Tengerész és poéta / 44 perce
Ha a haza veszélyben van, egy költőnek meg kell szólalnia
sliders / 46 perce
Feltámadhat a 90-es évek nagy sci-fi sorozata
könyvről könyvre / 49 perce
Mi számít értékesnek egy magyar antikváriumban?
baleset / 58 perce
Kamionnal ütközött egy autó Balogunyomnál
Horváth Istvánné
Szakképzés 4.0 / 1 órája
Iposz: vonzóbbá teheti a szakképzést az új oktatási stratégia
Tizennégy éves volt / 1 órája
A harmadik lány hal meg fürdőszobában a mobilja miatt