Hírek

2015.09.06. 17:59

Szerethető kincsek: A várudvaron életre kelt az értéktár

Sárvár - Vas megyei értékeit láthatták, hallhatták és kóstolgathatták az érdeklődők vasárnap délután a Nádasdy-vár udvarán, ahol először rendezték meg a Vas Megyei Értéknapot.

Nagy Ildikó

A vasi településeken alakult értéktár bizottságok javaslatai alapján folyamatosan bővül, és immár 64 tételből áll a Vas Megyei Értéktár. A helyi kincseket vasárnap a megyei értéktárban is jegyzett Nádasdy-vár udvarán ismerhették meg az érdeklődők.

A vár udvarán felállított sátraknál vasi portékák és finomságok fogadták a látogatókat. A megyei értéktárba egyebek között a magyarszombatfai fazekasság hagyománya is bekerült, Albert Attila fazekas standjánál mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy nem véletlenül. De bárki megkóstolhatta a megyei értéklajstromban szereplő két jellegzetes vasi élelmiszert, a toronyi kenyeret és az őrségi tökmagolajat is.

Balogh Péter nemrég költözött Pécsről Sárvárra, a város egyik üzemében talált munkahelyet, és mint mondta, vasárnap pár óra alatt többet megtudott Vas megyéről, mint az elmúlt néhány hónapban. nem csoda, hiszen volt minden: kolbászok, sonkák, mézek és hajdinás finomságok sorakoztak a pultokon, az értéktár egyes kincseit kisfilmekben mutatták be, a színpadon pedig vasi együttesek váltották egymást. Házigazdaként Kondora István polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit, méltatva a helyi kincseket számba vevő és láthatóvá tevő értéktár létrehozását. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a megyei, illetve a települési értéktár bizottságokban másfél éve tartó munka mérföldkőhöz érkezett, hiszen immár 64 tételből áll a vasi lajstrom, ami a közeljövőben 76 település mintegy 180 értékével bővülhet. Működik a megyei értéktár honlapja, a vár bejáratánál pedig bárki belepillanthatott a vasi értékeket bemutató virtuális vitrinbe, és elkészült a megyei értéktár kincseit bemutató könyv is.

– A helyi értékek kiválasztásánál nem feltétlenül a szakmai szempontok dominálnak, sokkal fontosabb, hogy ezek az értékek szerethetők legyenek. Egy tájra máshogy néz a térképész és máshogy a festő; egy nyelvhez másképpen közelít egy nyelvész és megint másként egy költő; ahogy egy-egy emléktárgyat is másképpen lát a becsüs és az örökös. Fontos, hogy az értékeinkre festőként, költőként és örökösként tekintsünk – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Az első Vas Megyei Értéknap díjátadó gálaesttel zárult, amelyen először adták át a Vas Megyei Értékdíjakat. Az új elismerést azok az értékteremtő közösségek kaphatják, amelyek kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és -népszerűsítő tevékenységük révén is példaként szolgálnak, és emellett önként vállalják azt is, hogy tudásukat továbbadják a fiataloknak. A Vas Megyei Értékdíjat elsőként a hienz nyelvjárás dalkincsét éltető Rábafüzesi Asszonykórus, a celldömölki Soltis Lajos Színház és a Boglya Népzenei Együttes érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!