Hírek

2017.06.11. 14:55

Három bölénytehén és azok három borja költözik a fiatal bika mellé a rezervátumba

ŐRISZENTPÉTER - Újabb bölények költöztek Szittya mellé az Őrségi Nemzeti Parkba. Hat bölényt hoztak, különleges bemutatóhely készül nekik. Az ország legnagyobb bölényrezervátuma alakul.

Bakos Ágnes

Szittya új társaiŐRSÉG Nincs már egyedül Szittya, az európai bölény az Őrségi Nemzeti Parkban. Egyszerre hat másik bölény költözött a fiatal bika mellé.Szlovákiából érkezett a három bölénytehén és borjaik, ezzel meghétszereződött az Őrségi Nemzeti Park bölényállománya, és folytatják a „beköltöztetést”.

Itt lesz Magyarországon a legtöbb európai bölény. Őriszentpéterről városi oldalunkon az evangélikus imaházból is tudósítunk: a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából az 1932 óta itt szolgált lelkészeknek állítottak emléktáblát. Írunk az őrségi önkéntes tűzoltóegységek pályázati sikereiről, és Hegyhátszentjakab legidősebb lakója, Balogh István elárulta nekünk a hosszú élet titkát.

Várva várt pillanat: a leszállás mellett döntött a bölény az ötórás utazás után, kilépve a szállítókocsi biztonságából
Fotó: Szendi Péter

- Ébresztő gyerekek! - egy kis (néhány nagyobb) kopogás mellett így hívták a teherautóról a bölényeket a nemzeti park elkerített területén. Ötórás út után tolatott a karámhoz a pótkocsis autó. A hátsó részben, kétfelé választva utazott a három borjú és egy tehén, a másik kocsiban a két másik anyaállat.

- Régi elgondolásunk, hogy egykor itt a Kárpát-medencében élt, nagytestű, növényevő állatokat megpróbálunk visszatelepíteni. Természetesen nem szabadon engedve, hanem zárt területen tartva - mondta dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Az első lépés az volt, hogy készítettek egy bemutató területet Pityerszer közvetlen szomszédságában, Szalafőnél. Mintegy 19 hektárt kerítettek el, vadlovakat hoztak először, tavaly pedig beköltözött Szittya, a bölény bikaborjú. Most Szlovákiából, a kistapolcsányi erdészetből vettek hat bölényt, három tehenet és borjaikat - azok érkeztek meg.

Két megszeppent jövevény
Fotó: Szendi Péter

Egyelőre karanténban vannak, hiszen miután begyűjtötték őket eddigi lakhelyükön, vért vettek tőlük, a minta vizsgálata pedig tart. Ha meglesznek az eredmények, akkor mehetnek felfedezni az új otthonukat. Ez a terület is ideiglenes, még nagyobb helyet kapnak majd.

Hatvan hektáros területen kísérleteznek a bölényekkel: arra kíváncsiak a szakemberek, hogy milyen élőhelyet alakítanak ki maguknak az egyébként embertől érintetlen őrségi részen.

- Az európai bölény 1920 körül élt utoljára vadon és egy-egy állatkertben maradtak példányok. Visszatenyésztési program indult, a legnagyobb létszámú állomány Lengyelországban van. Magyarországon három helyen tartanak ilyen állatot - mondta el dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője. Zala megyében, Nagykanizsa mellett magántulajdonban él bölény, a Zemplénben és a Körös-Maros Nemzeti Parkban van még állomány, de nem olyan nagy, mint amekkora az Őrségben lesz hamarosan.

Két megszeppent jövevény
Fotó: Szendi Péter

A bölényköltöztetés hatalmas feladat - ez nem volt meglepetés a hozzáértőknek, de nem mindennapi élmény a szakembereknek sem. Dr. Markovics Tibor elárulta: óriási volt a készültség az állatok indulásákor, több állatorvos ismerkedett testközelből a bölényekkel, a következő útnak indításra pedig egy továbbképzést hívtak össze, sok orvos vizsgálja majd az Őrségbe induló újabb bölényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!