Hírek

2009.07.01. 02:24

Szlovéniában szomszédoltak a diákok

Nyőgér - Lendván mutathatták be a művészeti iskolások a tanult magyar táncaikat nemrég. A tanulók nagysikerű műsort adtak, és Szlovénia látnivalóival is megismerkedtek.

Simon Erzsébet

A Sárvári Koncz János Zene és Művészeti Iskola nyőgéri csoportja a szlovéniai Lendván a Kéttannyelvű Általános Iskolában adott ízelítőt az elmúlt héten azokból a magyar táncokból, amelyek lépéseit a tanév során sajátítottak el. A bemutató előzményei a múlt év őszére nyúlnak vissza. 

Akkor látogattak el Nyőgérbe Kepéné Bihari Mária és Lendvai Kepe Zoltán muzeológusok, akik előadást tartottak a hetési népi hagyományokról a klubkönyvtárban a nyőgéri gyerekeknek. Ezután jött az ötlet, hogy a néptáncos palánták szívesen bemutatkoznának Lendván. 

A gondolatot tett követte; az utazási költségekhez a megyei önkormányzat oktatási célú pályázatán sikerült anyagi támogatást szerezni, illetve a helyi önkormányzat ingyenesen bocsátotta rendelkezésükre két kisbuszát. A vasiak mintegy 350 tanuló előtt mutathatták be a műsorukat, amely ördöngősfüzesi és moldvai csángó magyar táncokból állt. 

A táncokhoz illő, az eredeti viselethez hasonló jelmezek nagy része szülői segítséggel készült, illetve a tánccsoport vezetőjének, Hámori Sándor néptáncoktatónak a viseletgyűjteményéből való volt. Az előadás nagy sikert aratott, büszkélkedett Bozzay Lajosné klubkönyvtár vezető. A csoport megtekintette a Magyarok Művelődési Házát, templomokat, kápolnákat, látogattak meg, Dobrovnikon gyönyörködhettek a csodálatos trópusi kertben. Patyi Zoltán, a csoport lendvai útikalauza mindent megtett, hogy az esős idő ellenére minnél több látnivalóval ismerkedhessünk meg, mondta Bozzayné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!