Hírek

2013.05.28. 15:37

Szociális dolgozók nyílt levele

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete nyílt levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságához.

Ambrózai Zsuzsanna

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete országos elnökségének nevében Kónya Gusztávné jegyzi azt a nyílt levelet, melyet egyenesen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek címeztek.

A szociális területen dolgozók nehezményezik ugyanis egyfelől azt, hogy a médiából voltak kénytelenek értesülni, másfelől pedig magáról a tényről, hogy a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az egészségügyi dolgozók számára régen ígért bérfejlesztés tervezetét, az úgynevezett „egészségügyi salátatörvényt” – áll a nyílt levél első részében, majd a továbbiakban azt taglalják: ez mintegy 60 ezer munkavállalót érint, s a levél a mostoha körülményeikről is beszámol.

„Az intézmények dolgozói ápolást/gondozást végeznek, 40-50 százalékban egészségügyi középfokú végzettséggel, ápológondozó vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, Az ágazatban a szakképzett dolgozók átlagos nettó fizetése, 2012-2013. évi felmérésünk alapján 70-90 ezer forint, a pótlékokkal együtt. Bérfejlesztés közel hat éve nem történt. A dolgozók sem cafeteriában sem más plusz juttatásban nem részesülnek.

Az ágazatot évek óta átszervezések sújtják, amelyek bizonytalanná teszik a munkavállalók helyzetét.” A levélben helyet kap az a felsorolás is, mely fórumokon próbálták felvenni ezidáig – sikertelenül – a kapcsolatot az illetékesekkel. A szakszervezet bérfejlesztést és érdemi párbeszédet szorgalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!