Hírek

2017.04.07. 08:48

Határsáv – 1956 emlékezete – Szombathelyi középiskolások helytörténeti vetélkedő

Szombathelyi középiskolások helytörténeti vetélkedőjét tartották csütörtökön délután a sportházban.

Tóth Kata

Határsáv – 1956 emlékezete címmel szervezett helytörténeti vetélkedőt az Agora Kulturális Központ. Ötfős középiskolás csapatok jelentkezhettek – a cél az volt, hogy az 1956-os forradalom és a korszak országos és nyugat-dunántúli, szombathelyi eseményeit dolgozzák fel hitelesen és élményszerűen.

A felkészüléshez a szervezők internetes oldalakat, könyveket, kiadványokat ajánlottak a fiataloknak, akik írásban és szóban is megmutatták, mit tudnak. A Kanizsai Dorottya Gimnázium Szabad Európa csapata, a 11/C-sek – Tóth Zsófia, Hegedüs Filoména, Imre Anna, Pető Julianna és Szabó Barnabás – felosztották egymás között a megadott irodalmat. Prezentációjuk címe ez volt: Megtorlás a Nyugat-Dunántúlon. Egy ötperces kiselőadást, '56-os krónikát hoztak, amire otthon előzetesen felkészültek. Két témakörből választhattak: bemutathatták az 56-os országos események egy-két napját, szakaszát, vagy a nyugat-dunántúli események egy szeletét. A Paragvári iskola nyolcadikosait is meghívták a vetélkedőre – dr. Katona Attila, az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar megbízott dékánja, intézetigazgató érdekes-színes előadását hallgatták meg a középiskolásokkal együtt. A történész szemével beszélt az 1956-os szombathelyi, nyugat-dunántúli eseményekről. Előadásához totó társult: a gyerekektől megkérdezték: hol alakult meg a megye első munkástanácsa (a Járműjavító Üzemi Vállalatnál Szombathelyen).  Azt is, hogy a Püspökvár előtti tüntető tömeg kit értett „bajszos püspökön" (Farkas Dénes püspöki helynököt, a kommunizmushoz hű papot). A kérdések között szerepelt az is, hogy mivel magyarázható, hogy négy nappal a budapesti események után volt Szombathelyen az első tüntetés (a városban levő nagy számú haderőnek, a kevés fiatalnak, az erős katolicizmusnak és a politikai konzervativizmusnak, amelytől távol állt a forradalmi hangulat).

Dr. Bakó Balázs, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai, Szolgáltató és Kutató Központ intézményegység-vezetője és Tóth Kálmán, a Savaria MHV Múzeum múzeumpedagógusa zsűritagokként értékelték a diákok teljesítményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!