Hírek

2017.04.04. 15:50

Diákok ismerkedhetnek a járművekkel, biztonságos használatukkal Szombathelyen

Szombathely - A közlekedés szabályaira és veszélyeire hívják fel a figyelmet, két és négy keréken is. Ma és holnap nyitva még a kamion.

Bakos Ágnes

Nem lehet elég korán elkezdeni a biztonságos közlekedésre nevelést: már egy kétéves gyerek is megtanulhat figyelni és óvatosan közlekedni egy műanyag motor "nyergéből", mondta a polgármester. A Szombathelyre ért közlekedésbiztonsági bemutató a nagyobbaknak szól: gimnazisták próbálták ki tegnap a részeg szemüvegben vezetést, a kerékpárral szlalomozást. A Magyar Autóklub célja a roadshow-val, hogy minél kevesebb baleset legyen az utakon, legyenek biztonságban a gyalogosok, a biciklisek és persze az autósok is.

A városszéli bevásárlóközpont parkolójában áll a kamion és akadálypályákat is felszereltek. Diákok lepték el a területet: kerékpárral szlalomoztak, kipróbálhattak, milyen "részegen" gokartozni, legalábbis egy részegséget imitáló szemüvegben próbáltak navigálni kisebb-nagyobb sikerrel. Gyalogosan, kerékpárral, motorral és autóval is veszélyeket rejt a közlekedés - emelte ki dr. Puskás Tivadar polgármester a rendezvényen.

Fehér Olivér, a Nagy Lajos Gimnázium diákja és osztálytársai is kipróbálhatták, milyen részeg szemüvegben vezetni - nem könnyű
Fotó: Szendi Péter

A Vas Népe cikkét idézte: ezer lakosra 380 ezer autó jut a megyében, vagyis "motorizáltak" vagyunk. Szerinte nem lehet elég korán elkezdeni a biztonságos közlekedésre nevelést. Példaként az unokáiról beszélt: egy kétéves kisgyerek egy műanyag motorral megtanulja, hogy hogyan figyeljen a közlekedés többi résztvevőjére. Itt, a Magyar Autóklub szombathelyi rendezvényén a nagyobb gyerekek találnak maguknak ismeretterjesztő, közlekedéssel kapcsolatos feladatokat.

Diáktársaival együtt Matóczay László is próbára tette a figyelmét: még egy gokarttal sem könnyű navigálni a részeg szemüvegben
Fotó: Szendi Péter

A rendezvény célja, és talán eredménye is, hogy a fiatalok megtanuljanak biztonsággal közlekedni - fogalmazott dr. Gulyás Ferenc, Szombathely rendőrkapitánya. Szerinte egyszerű a képlet: ismerni kell és be kell tartani a közlekedési szabályokat, akkor balesetmentesen eljuthatunk egyik pontból a másikba. - Akár biciklit, akár repülőt vezet valaki, a legfontosabb, hogy kulturáltan tegye - mondta a diákoknak Honfi József, a Magyar Autóklub regionális alelnöke. Már 2006 óta minden évben járja az országot a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági programja. Minden évben márciustól októberig mintegy harminc helyszínen oktatnak.

Szombathelyre is visszatérő vendégek az autóklub munkatársai, idén április 6-ig, csütörtökig várják a diákokat, fiatalokat, hogy megtanulhassák a kulturált és biztonságos közlekedés alapjait, szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!