Hírek

2017.06.06. 17:40

Alapkőletétel a névadó, Szent Norbert ünnepén a premontrei gimnáziumban

SZOMBATHELY - Tegnap ülték iskolájuk névadójának, Szent Norbertnek az ünnepét, és hivatalosan is kezdetét vette az a munka, amelynek eredményeként a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium épülete egy új szárnnyal gazdagodott.

Tóth Kata

Minderről számolt be Szakály Szilvia az intézmény pedagógusa, miután a gimnázium közösségének nevében köszöntötte a Szent Norbert-napi ünnepségen megjelent állami és önkormányzati képviselőket, igazgatókat, kollégáit és a diákokat, valamint főtisztelendő Fazekas Zoltán Márton csornai apátot, prépost-prelátust.

A csordultig telt díszteremben tartott rendezvényen egy harmadik okot is felsorolt, ami büszkeségre ad okot az iskola életében: a gimnázium elnyerte az Oktatási Hivatal (OH) bázisintézménye címet.

Az Oktatási Hivatal hirdetett pályázatot a Vas és Zala megyében működő köznevelési intézmények részére. A pályázat nyomán elismerték a premontrei szakmai tevékenységét, bekerült a követésre érdemes iskolák közé, amelyek készek megosztani a már működő jó gyakorlataikat, lehetőséget biztosítanak műhelymunkák, bemutató órák, versenyek, továbbképzések számára és támogatják a tartósan alulteljesítő intézmények szakmai tevékenységét - mondta el ismertetőjében Tóth Ferenc, az OH Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője. Együttműködési megállapodás született a cím elnyerése kapcsán: ezt Tóth Ferenc, Fazekas Zoltán Márton csornai apát, prépost-prelátus és Véghné Busics Hilda igazgatónő a díszteremben írt alá.

A cím birtoklása egyszerre jelent lehetőséget és kötelezettséget, erre utalt Szakály Szilvia moderátor az aláírás után, kifejtve: megmutathatják a külvilágnak mindazt, amit elértek, egyebek mellett a személyiségformáló művészeti nevelés, a kommunikációközpontú idegennyelv-oktatás és a tehetséggondozás terén. Kötelezettséget pedig arra, hogy a felsoroltakat továbbra is magas színvonalon műveljék.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Soltész Miklós államtitkár és Fazekas Zoltán Márton csornai apát, prépost-prelátus helyezik el az alapkövet és az időkapszulát a premontrei gimnázium udvarán   Fotó: Szendi Péter

Egy hosszú, több éves folyamat mérföldkövének, egy megvalósítandó álom kezdetének nevezte a tegnapi napot Véghné Busics Hilda a gimnázium új szárnyának alapkőletételi ceremóniáján. Hivatalosan bejelentette: bővítik a gimnáziumot. Az építtető a Csornai Premontrei Apátság, az építés finanszírozója pedig a magyar kormány, amely a bővítéshez 900 millió forinttal járul hozzá. Köszönetet mondott mindenkinek, mások mellett a város világi vezetőinek, képviselőinek és egyházi méltóságainak is, akik mind támogatásukról biztosították őket. Hangsúlyozta: a közös akarat összefogással, sikerrel járt.

A gimnáziumot fenntartó csornai premontrei szerzetesrendről szólva azt mondta: nekik az építés, a felújítás, a korszerűsítés lételem, a mindennapos küzdelmek része. Felsorolta azokat a kiválóságokat, akiket a premontreiek iskolája adott az egyháznak, a városnak, a világnak - Mindszenty Józsefet például és Kunc Adolfot, aki a mostani iskolát építtette 1894-ben. 46 évnyi kényszerszünet után 1994-ben visszaszerezte a rend az iskolát, újraindult a tanítás. A cél most is ugyanaz: embert nevelni, a teremtés csodáját láthatóvá tenni - emelte ki az igazgató.

Emlékeztetett: a felújítások óriási lendületet vettek Márton atya 2009-es kormányzó-perjeli, majd 2015-ben apáttá történő kinevezését követően. Kívül-belül megújult az iskola, teljes energetikai felújításon e-sett át, és tartalmi megújulás is történt: a képzési kínálat igazodott az igényekhez, jól felszerelt szaktantermekben oktatják a természettudományos tantárgyakat és az informatikát. Nagy hangsúlyt helyeztek a művészi, zenei és humán műveltség megújítására és felvállalták a felnőttoktatást is.

Mára kinőtték a meglévő épületet, erre utalt Véghné Busics Hilda: 600-nál több diák tanul náluk. Beszélt a jövőről: az új iskolaszárny megépítésével háromszintes lesz az épület. Tetőtér-beépítést kap, lesz benne táncterem, sport-, művészeti, nyelvi és két osztályterem. A közösségi tér, a mosdó, a lift, az akadálymentesítés sem marad el. A sportpálya és az udvar is megújul az új szárny körül.

Beszéde után Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szólt, elsősorban az összegyűlt diákokhoz intézve szavait: a tanárok, az atyák segíteni tudnak a tudás és a lelkiek átadásában, de belülről kell, hogy meg tudják erősíteni magukban mindazt, amit itt tanultak. Ne celebek legyetek, hanem normális gyerekek! - ezt üzente nekik, és azt: bárhonnan érkezik az ember, rajta múlik, hogy naggyá tud-e válni.

A következőkben aláírták az alapkőletételi okmányt, majd időkapszulába helyeztek tárgyakat üzenetként a jövőnek. Az ünnepség záróeseményeként az iskola udvarán Fazekas Zoltán Márton apát áldotta meg az időkapszulát, és ott tették le az alapkövet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!