Hírek

2014.07.26. 10:32

Szombathelyen kevés az albérlet - praktikus tanácsok a kereséshez

Szombathely – Hamarosan elkezdődik a diákok albérlet keresési időszaka, miután csütörtökön nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Szombathely árak szempontjából továbbra is a vidéki középmezőnyben van: a vasi megyeszékhelyen 41 és 58 ezer közötti árakkal kell számolni.

Farkas Eszter

Az egyik ingatlanközvetítő hálózat közleménye szerint az egyetemistáknak egy 30 négyzetméteres lakásért 30-50 ezer forintot kell átlagosan fizetniük. Budapesten a III., V., VIII, IX., X., XI., XIV:, XVI. kerületekben egy garzon átlagosan 55 ezer forintba kerül. Egy nagyobb, két egyetemista számára is megfelelő 60 négyzetméteres lakás ára 70 és 126 ezer forint között bérelhető. A legdrágább idén is az V. kerület. A vidéki egyetemekre felvételt nyerő diákok olcsóbb bérlemények közül válogathatnak. A legalacsonyabb bérleti díjak a gödöllői Szent István Egyetem campus közelében találhatók. Az ide felvételt nyerő diákok már 30 ezer forintért találhatnak 30 négyzetméteres lakást és 48 ezerért nagyobb, 60 négyzetméteres alapterületűt. Pécsett, Debrecenben is 50 ezer forint körüli árakon érhetőek el az egyszobás lakások, míg a másfél szobásokat már 57-66 ezer forintért is ki lehet bérelni – olvasható a közleményben, amelyben azt is megállapították: Szombathely és Eger továbbra is a vidéki középmezőnyben van: Egerben 44 és 52 ezer forint közötti árakkal, Szombathelyen 41 és 58 ezer közötti árakkal kell számolni.

Fotó: Szendi Péter

Béry Zsolt, egy másik ingatlanszakértő és közvetítő cég szerint jelenleg nagyon kevés a kiadó ingatlan Szombathelyen. Igen nehéz helyzetben van az, aki albérletet akar találni.

– Rendkívül nagy volt eddig is a kereslet, sőt most, hogy kihirdették a ponthatárokat, így akik az egyetemre nyertek felvételt, de nem kaptak kollégiumi szálláslehetőséget, ők most fognak csatlakozni a keresők népes táborához. Vannak olyanok, akik már hónapok óta keresnek. Nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy ne kelljen heteken át albérlet után futkosni, ezért sokan vesznek igénybe ingatlanközvetítői segítséget, és hajlandóak inkább egy bizonyos összeget áldozni a közvetítésre, hogy hamarabb lakáshoz jussanak. Az egyetemisták közül, aki halogatja a bérlakás keresést, az nagy bajban lesz iskolakezdéskor – mondta el érdeklődésünkre Béry Zsolt.

– Több szülő is gondolkodik már vételben, hiszen most akár még jó áron is hozzá lehet jutni egy 3-4 szobás lakáshoz, ahová társbérlőket fogadhat a gyermek, amiből plusz bevétele származhat, illetve befektetésnek sem rossz alternatíva, hiszen várható az ingatlan árak emelkedése, az elkövetkező 5 évben – emelte ki az ingatlanközvetítő.

– Mind a bútorozott, mind a bútorozatlan ingatlanokra van kereslet, hogy ki milyet keres az általában az anyagi helyzetétől és az életkorától függ. Bútorozott ingatlanokat elsősorban a fiatalabbak és az egyetemisták keresik, illetve azok akik nagyobb távolságról költöznek Szombathelyre, hiszen nekik egyszerűbb egy ilyen lakást bérelni, mint a bútoraikat az egész országon átcipelni – tette hozzá Béry Zsolt.

– 35-40 forinttól indulnak az árak. Az átlagos ár körülbelül 1.000-1.100 forint/ négyzetméter /hó. A bérleti díjat nagyban befolyásolja, hogy az ingatlan melyik környéken található, milyenek a közlekedési lehetőségek, mennyi idős az épület, milyen állapotban van, bútorozott vagy üres, gépesített-e, vannak-e extra felszereltségei, például klíma, szauna, jakuzzi, milyenek a parkolási lehetőségek. A legfontosabb szempont mégis az ingatlant terhelő rezsi költségek. A nagy kereslettel egyébként a bérbeadók is szembesültek, ezért egyértelműen kijelenthető, hogy emelkedtek a bérleti díjak, 10-15 százalékkal. Ez az emelkedés elsősorban a nagyon jó állapotú, frekventált helyeken fekvő ingatlanoknál volt megfigyelhető. A gyengébb minőségűeket korábban nagyon nehéz volt kiadni. Ezeknél bérleti díj emelkedés nem volt, viszont annyi változás történt, hogy a keresletnövekedés miatt, most ezeket is szinte azonnal ki lehet adni – fűzte hozzá Zsolt. – Szoba bérbeadásával nagyon kevesen foglalkoznak, pedig ezen a területen is tapasztalható keresletnövekedés. Ebben az esetben közös a fürdő, a wc, a konyha, és még sok esetben a hűtő is. A bérleti díj általában tartalmazza a rezsiköltségeket is, mivel így egyszerűbb a havi elszámolás. Nagyjából 25-40 ezer forint között mozognak az árak, melyeket az ingatlan adottságai befolyásolnak – ecsetelte az ingatlanos.

– Akik kiadó lakát keresnek, nekik azt tanácsolnám, hogy már az ingatlan megtekintésekor tisztázzák, hogy milyen költségek és milyen kötelezettségek fogják őt terhelni a szerződés időtartam alatt a bérleti díjon felül. Plusz kötelezettség lehet, hogy neki kell majd a lépcsőház egy bizonyos  részét takarítani időszakonként, ősszel leveleket söpörni, télen havat lapátolni. Nagyon fontos az is, hogy a szerződés  határozott időre, vagy határozatlan időtartamra szól-e, és hogyan lehet a szerződést majd felmondani. Amire nagyon figyelni kell, hogy amiben szóban megállapodnak az írásban is rögzítésre kerüljön, ha járatlanok ezen a területen a felek, akkor jobb ha kikérik egy ingatlanszakértő segítségét  de ügyvéd és közjegyző előtt is lehet  bérleti szerződést kötni, persze ennek plusz költsége van – hangsúlyozta a szakértő.

– A bérbeadóknak azt javaslom, hogy alaposan nézzék meg, hogy kinek illetve kiknek engedik át a birtoklási lehetőséget, óvadék nélkül senkinek se adják át lakásukat. Az óvadék összege olyan mértékű legyen, hogy abból az esetleges  károkozás helyre állítható legyen. (Az óvadék maximális mértéke jelen jogszabály szerint a 3 havi bérleti díjnak megfelelő összeg lehet.) Még szerződéskötés előtt kérdezzenek meg minden lényeges dolgot a bérlőjelölttől. Birtokbaadást megelőzően készítsenek dátummal ellátott nagy felbontású képeket az ingatlan minden részletéről,  amivel nagyon sok vitát el lehet kerülni a későbbiekben. Javaslom továbbá, hogy viszonylag belátható időre (3 vagy 6 hónapra) szóló határozott idejű szerződést kössenek, ami később, ha mindkét fél szeretné, akkor hosszabbítható. Ez  a szerződési módozat nagyon sokat segíthet egy problémás bérlővel szemben – tanácsolta Béry Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!