Hírek

2016.11.14. 19:12

Szombathelyen senki sem marad ellátás nélkül – Hajléktalanok arról, miért mennek be, vagy miért nem mennek be a szállóra

Szombathely - A téli hónapokban akár hatvanan is behúzódnak éjszakára a Zanati úti hajléktalanszállóra. Nemcsak meleg helyiséget és matracot, hanem ételt is kapnak. A szociális munkások célja, hogy senki sem maradjon az utcán.

Vadas Krisztina

November 1-jétől elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban. A téli hónapok jelentik a legnagyobb veszélyt az otthontalanoknak, hiszen meleg

Szombathely - A téli hónapokban akár hatvanan is behúzódnak éjszakára a Zanati úti hajléktalanszállóra. Nemcsak meleg helyiséget és matracot, hanem ételt is kapnak. A szociális munkások célja, hogy senki sem maradjon az utcán.

November 1-jétől elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban. A téli hónapok jelentik a legnagyobb veszélyt az otthontalanoknak, hiszen meleg helyiség, takarók, megfelelő ruhák nélkül akár meg is fagyhatnak. Ilyenkor a szociális munkások kiemelt figyelmet fordítanak azokra, akik a hajléktalanszálló falain kívül élik mindennapjaikat.

A Zanati úti szállón nappali melegedő és éjjeli menedék is üzemel. - A melegedőben lehetőségük van tisztálkodásra, pihenésre, segítünk nekik az ügyintézésben, és háziorvosi szolgálat is rendelkezésre áll - tudtuk meg Németh Klárától, a Fogyatékosokat és Hajléktalanokat Ellátó Non-profit Kft. ügyvezetőjétől. - Emellett a ruháikat is kimoshatják és meleg ebédet is kapnak, akik betérnek. A téli időszakban ezt a szolgáltatást naponta átlagosan ötven ember használja ki - tette hozzá. Az éjjeli menedék szintén mindenki számára nyitva áll. Habár hivatalosan 25 férőhelyes az éjjeli menedék, az igazán hideg napokon akár hatvanan is betérnek. - Fontos hangsúlyozni, hogy senkit sem küldünk el. Ha sokan vannak, matracokat teszünk a közösségi helyiségekbe, ott is tudnak aludni. Emellett hideg-élelmet is kapnak, akik bejönnek - részletezte Németh Klára. Vörösné Németh Julianna özvegy, jelenlegi párjával él két éve a hajléktalanszállón. Ők a nappali és az éjjeli menedéket is kihasználják, mint mondta, a dolgozók kedvesek, és ott még mindig jobb, mint az utcán, közterületen. Ők dolgoznak, szeretnének bekerülni az átmeneti szállásra, ami a következő lépés lenne a kiléptetés felé.

Egy nevét nem vállaló nő szintén két éve él a szállón, szeret ott lenni,  bár saját lakásra  vágyik,  hogy visszakerülhessenek hozzá gyermekei.

Sajnos vannak azonban olyanok, akik nem szívesen mennek be a szállóra. Ők sem maradnak ellátás nélkül, hozzájuk naponta járnak az utcai szociális szolgálat munkatársai. Nagy részük parkerdei kunyhókban, elhagyott épületekben vészeli át a telet, bár a szociális munkások próbálják őket meggyőzni, hogy térjenek be a melegedőbe. Tolnai Tamás ebédelni ment be hétfőn a hajléktalanszállóra, az estéket egy elhagyatott cukrászüzemben tölti. Azt mondta, azért nem marad, mert nem szereti a közösséget, saját „menedékhelyén" csak egy cimborájával él. - Vigyázunk egymásra, ha baj van, szólunk valakinek. Ha nagyon hidegre fordul az idő, néhány éjszakára bejövünk - mondta.

Koczka Tibor szociális ügyekért felelős alpolgármester  is szívén viseli a fedél nélkül élők sorsát.

- Novemberben ismét részt vettem egy megbeszélésen, hogy felkészüljünk az előttünk álló téli hónapokra, és az azokkal együtt járó feladatokra. Arra törekszünk, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön - hangsúlyozta. Mint mondta: közös felelősségünk a fagyos időkben jobban odafigyelni a hajléktalanokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!