Hírek

2014.01.30. 10:10

Szombathelyi közgyűlés: buszközlekedés, Szent Márton terv (folyamatosan frissítve)

Buszközlekedés, Szent Márton terv - többek között ezekről is szólt a közgyűlés.

Farkas Eszter

17:56 Véget ért a közgyűlés nyilvános része, még két napirendi pontot tárgyalnak meg zárt ajtók mögött a képviselők. Javaslat a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. által megkötött szerződések jóváhagyására, és az Egyedi hatósági ügyekben benyújtott fellebbezések elbírálása.

17:45 A két ülés közti beszámolók vannak napirenden. Szóba kerül ismét a városházi kamerarendszer, a Haladás-sportkomplexum és a gépészmérnök képzés. Vitatkoznak, aztán sorban szavaznak a képviselők. Hihetetlen, de a 29-es számú napirendi pontnál tartunk, amely a lejárt határidejű közgyűlési határozatokat tartalmazza.

A harmincas napirendi pontnál Czeglédy Csaba szólal fel. Itt a polgármesteri hivatal törvényességi és hatósági munkájáról van szó. Czeglédy a jegyzőt kéri, vizsgálja meg, valóban kért-e területfoglalási engedély szilveszter napjára az Agora a Fő tér egész területére, amelyet aztán átadott egy vállalkozónak. Lazáry azt mondja, nem szeretné, ha a sajtóban tévesen jelenne meg, az alpolgármesternek semmi köze ehhez az ügyhöz. Czeglédy nem akart ilyen feltételezésbe bocsátkozni, viszont ha tényleg igaz, hogy az Agora ezt a közterület foglalási jogát tovább adta (versenyeztetés nélkül), akkor nem felelősen gazdálkodott az intézmény.

Németh Kálmán arra kíváncsi, hogy miért nem tudhatták meg, hogy december 31-éig nem dőlt el a kéményseprő szolgáltatás folytatása, s a katasztrófavédelem segítségét kellett ez ügyben kérni.

16:50 Már a 23-as napirendi pontnál járunk, amely egy megállapodás kötése a Szombathely, 5862 hrsz-ú területen út építésére. Bár némi vitát ez a napirendi pont is kiváltott, elfogadták.

Jöhet a 24-es: Javaslat az Aréna u. 8. szám alatti ingatlanra vonatkozó Együttműködési Megállapodás megújítására. Ez az az ingatlan, amelyet a Savaria Legio Hagyománykutató Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány használ.

Marton Zsolt azt mondja a közalapítványnak meg kellene hosszabbítani a szerződését, a légiónak viszont nem, mert nem a város egyesülete. Molnár Miklós pedig arról beszél, hogy az épületben lévő étterem nem működik, ezért a vendéglátóhelyet ne kapja meg a közalapítvány, azt inkább pályáztassák meg. Mindent elfogadnak, s villám gyorsan a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. Alapító Okiratának módosítását, a Savaria Szakképzés-fejlesztési és Felnőttképző Központ Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. társasági szerződésének módosítását, valamint az Akacs Mihály u. 8-10. szám alatti ingatlan ingyenes használatának biztosítását és a Telenor távközlési torony létesítéséhez adott hozzájárulás módosítását is.

16: 25 A vitázás után végül sikerült megalkotni a reklámrendeletet.

Már a Parkerdő lakópark területén lévő járdák, utak, csapadékvíz-elvezetés létesítményei, közvilágítás, valamint a zöldterületek önkormányzati tulajdonba és kezelésbe történő átadásáról van szó. Ki gondolta volna, hogy ekkor vita lesz ebből a napirendi pontból.

Kővári Attila arról beszélt, hogy a város egyik legrosszabb döntése az volt, amikor átvették a Minerva lakópark útjait, hiszen utólag derült ki, hogy gond van a csapadékvíz elvezetésével, nem történt meg a fásítás. Kővári Attila arra a kérdésre volt kíváncsi, ez esetben megtörtént-e az ilyen jellegű kérdések kapcsán a felmérés.

Horváth Attila felhívja a figyelmet, hogy már hónapokkal ezelőtt is volt szó erről a témáról.

Lazáry Viktor szerint kicsit keverednek a dolgok. Most ugyanis arról van szó, hogy az önkormányzat átveszi - e az utakat. 2006-ban már aláírtak ezzel kapcsolatban egy szerződést, amelyben bizonyos pontokat teljesítenie kellett a kivitelezőnek, ez pedig meg is történt. A felmerült kérdésekre Lakézi Gábor városüzemeltetési osztályvezető válaszol, aki azt mondja szakmailag nem látnak kifogásolni valót az átvétellel kapcsolatban.

Horváth Attila azt kéri, hogy még egyszer hozzák vissza a szerződést a közgyűlés elé.

A javaslatot elfogadták, tehát a város átveszi a Parkerdő lakópark területén lévő járdákat, utakat és csapadék-víz elvezetését, közvilágítását.

15: 40 Újra itt. Az ebédszünet fél négyig tartott, most a képviselők a reklámrendelettel kapcsolatban vitáznak. Czeglédy Csaba, Marton Zsolt, dr. Takátsné dr. Tenki Mária is elmondja a javaslattal kapcsolatban álláspontját.

14:01 Ebédszünet következik. Kisebb vita volt a reklámrendelettel kapcsolatban, döntés még nem született, öt képviselő jelentkezett felszólalásra, az ő felszólalásukkal folytatódik a közgyűlés fél négykor.

13:49 Megtárgyalták a város Hosszú Távú Településfejlesztési Koncepciójával és Integrált Településfejlesztési Stratégiájával kapcsolatos döntéseket.  Így átalakulhat  a belváros. Erről képes beszámolót is láthattak és hallhattak a képviselők. Szó volt az Új Városliget kialakításáról, a Huszár laktanya renoválásáról és a Szent Márton terv keretében megújuló épületekről.

Már a 21-es napirendi pontnál tartunk, amely a reklámrendelet megalkotásáról szól. Közben a képviselők mennének már ebédelni - ezt hangoztatják is - ám azért kisebb vita kezd kibontakozni a témával kapcsolatban.

12:40 Falco-ügy van terítéken, azok a vendégek beszélnek, akik kifogásolják a gyár bővítését. Környezeti ártalmakról van szó, arra kérik a városvezetőket, hogy vegyék komolyan az ügyet. Puskás Tivadar azt ígéri, hogy a felsorolt adatokat és kutatást, valamint a hozzászólást jegyzőkönyvbe veszik.

Czeglédy Csaba is hozzászól, azt mondja, hogy a legnagyobb probléma azt, hogy az ott élők nem tudják milyen szennyezettséggel számoljanak. Mobil mérőeszközöket javasol, amelyeket a város vásároljon meg. Ez kell ahhoz, hogy a képviselő-testület is tisztán lásson.

Marton Zsolt azt mondja, nem kell ahhoz mérőeszköz, hogy elmondhassuk, hogy biztosan magasabb a szennyezettség. Kérdés az, hogy a határértékeket túllépi- e a szennyezettség. Van már a városnak környezetvédelemmel kapcsolatos kutatása. Marton amellett van, hogy ha a városnak van lehetősége vegyen ilyen műszereket, de azt kijelenteni, hogy ilyen súlyos környezeti problémák vannak nem lehet. Mérni kell és a helyi problémákat megoldani. Foglalkozzunk a kérdéssel, és vizsgáljuk meg az mérőeszközök beszerzésének lehetőségét  - mondta.

12:17 A helyi közösségi közlekedés menetrendjének módosításáról van szó éppen.

Máris jönnek a módosító javaslatok.

Lazáry Viktor azt mondja a 22-es busz 17 óra 20 perckor induljon utoljára a vasútállomásról, hogy a foglalkozásokon résztvevő gyerekek is haza tudjanak menni. A Parkerdő lakóparkban pedig nem kell még egy buszmegálló, erre nincs igénye a lakóknak.

Szakács Dávid azt javasolja, hogy a 6A járat február 15-től változzon.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária egy megállóhelyet rakna odébb a Thököly utcában, ehhez kér vizsgálatot.

Molnár Miklós egy kérést fogalmaz meg: a 22-es járat esetében kisebb busz közlekedjen: balesetveszélyes, és nem indokolt.

A javaslatot és a módosításokat elfogadta a közgyűlés.

12:08 Már a 14-es pontnál járunk, amely javaslat a Szombathelyi Települési Értéktár működtetésével kapcsolatos döntések meghozataláról szól. Lazáry Viktor felolvassa, hogy kiket javasolnak a bizottság tagjainak. Elfogadva.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kötött vagyonkezelői szerződés módosítására, valamint a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz került szakképző iskolákkal vagyonkezelői szerződés megkötésére című 15-ös számú pont is elfogadva.

Most választják az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait. Horváth Attila szóban kér tájékoztatást arról, hogy ki az a Horváth Kornél. A jegyző felolvassa Horváth Kornél önéletrajzát. Horváth Attila szerint Horváth Kornél nagyon jó műszaki ember, de nem jogi végzettségű. Marton Zsolt azt mondja  minden párt delegálhat tagot. Ezt is elfogadták.

12:00 Az új igazgató béréről folyik a vita, ám Horváth Attila azt mondja ezen változtatni kell, az MSZP frakciója azt javasolja, hogy 500 ezer legyen a bére. Az Agora vezetőjének fizetéséhez viszonyítva mondja ezt. Lazáry Viktor szerint 400 ezer legyen. Figyelembe kell az intézmény nagyságát is a döntésnél szerinte. Ezt el is fogadják, tehát 400 ezer lesz az új vezető bére, azt is megszavazták, hogy Kovács Géza lesz a Mesebolt Bábszínház vezetője. Arról is született döntés, hogy engedélyezik a vezető azon kérését, hogy a szükséges iskolai végzettséget ne vegyék figyelembe.

11:49 Tehát a 6-os napirendi pont b tételét újratárgyalást öt perces szünet után elfogadta és megszavazta.

A hetes napirendi pontot is elfogadták, amely tájékoztató volt a vagyongazdálkodási bevételek alakulásáról.

Jön a nyolcas napirendi pont, amely  a szociális igazgatásról, a gyermekek védelméről és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló többször módosított 13/1993. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosítására irányult. Kővári Attila technikai jellegű módosítást javasolt. A nyolcas javaslat elfogadva.

A kilencedik napirendi pont is gond nélkül átment, ez az étkezési térítési díjak meghatározásáról szól, ezt is elfogadták a képviselők.

Sőt a 10. : Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi nyári nyitvatartási rendjének jóváhagyására

A 11.:  Javaslat a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi létszám-előirányzatának módosítására

És a 12: Javaslat a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár igazgatói álláshelyére kiírandó pályázati felhívás elfogadására.

Mindent elfogadtak.

A 13. napirendi pontnál tartunk, épp a Mesebolt Bábszínház vezetőjét választják meg.

Mindent elfogadtak.

11:39 Öt perc szünetet rendelt el a polgármester. A 6-os számú  napirendi pont tárgyalását elutasította a közgyűlés. Egyébként azt beszélik fél kettőkor lesz ebédszünet.

11:35 Szent Márton születésének 1700. évfordulóját 2016-ban egész Európában ünnepelni fogják. Savaria-Szombathely nevét az itt született szent tette ismertté a keresztény Európában. A  jubileum kapcsán pedig sokat tehet a város Szent Márton kultuszának méltó kiterjesztéséért, miközben fontos hangsúlyozni, hogy az antik város emlékének fennmaradása a keresztény hagyományoknak köszönhető. A témában érdekelt intézményeket, szolgáltatókat, vállalkozásokat be kell vonni a közös városmarketing kialakításába, a „Szent Márton várostermék” létrehozásába. A jó városmarketing, jelesül Szent Márton ünnepének sikeres pozicionálása és kiemelt kommunikációja a záloga annak, hogy a városlakók és az ide érkező látogatók jól érezzék magukat városunkban. A program az alábbiak szerint épülne fel:

2014.év/ Tanítások Szent Mártonról- kiállítások, konferenciák, tudományos ülések, előadások, vetélkedők, partnertalálkozók, online marketing lehetőségei, Szent Márton Tervben foglaltak megvalósítása.

2015. év/ Találkozás Szent Mártonnal – kiadványok, könyvek, filmek, kiállítások, események, vetélkedők, színházi előadások, hangversenyek, zarándokturisták fogadása, családi programok, ajándéktárgyak megjelenése, jelenlét a médiában, Szent Márton Tervben foglaltak megvalósítása.

2016.év/ Ünnepeljük Szent Mártont - Jubileumi Év –Szent Márton Év!

Egy módosító javaslat érkezett a témával kapcsolatban. Mindent elfogadtak.

Jön a 6-os számú napirendi pont: amely a város 2013. évi költségvetésének V.számú módosítása.

11:15 Negyed 12-kor 10 igen és hat tartózkodás mellett elfogadta a hármas számú napirendi pontot a közgyűlés. Majd szinte azonnal a Szombathely-Oladi Római Katolikus Egyházközség új plébánia épülete és közösségi háza kialakításához szükséges döntések meghozatalára irányuló javaslatot is megszavazták. Már az 5. napirendi pontnál tartunk: javaslat Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére rendezendő jubileumi ünnepségsorozat létrehozására, a Szent Márton Program 2014. évi eseményeinek megvalósítására. Most Szommer Ildikó beszél a Szent Márton programról,ő egyébként a program felelőse.

10:54 Véget ért egy nagy vita. végre szavaznak az önkormányzat adósságkonszolidációjával kapcsolatos intézkedésekről, amelyet 14 szavazattal el is fogadtak. Jön a kettes számú napirendi pont: A szombathelyi AGORA-Művelődési és Sportház területi multifunkcionális közösségi közművelődési központtá történő fejlesztése, átalakítása' című projekt megvalósításával kapcsolatos döntések meghozatalára. Balassa Szakály pozícióit firtatja. Ő összesen 15, 16 pozíciót számolt össze. Összeférhetetlenségről beszél, meg arról, hogy a közbeszerzési bizottság tagjaként részt vett az AGORA-pályázat közbeszerzési előkészítésében, ami viszont összeférhetetlen egy másik pozíciójával. A napirendet elfogadták, már a hármasnál tartunk, amely az oladi városrészen található 0970/7 helyrajzi számú ingatlanon üzemeltetett lőtérrel kapcsolatos tájékoztatóról szól.

10:31 Még mindig az adósságkonszolidációról szól a vita. Puskás Tivadar büszke arra, hogy nulla az adósság. Ez minden szombathelyi munkájának eredménye - mondja. Németh Kálmán szeretné megvédeni az előző ciklust. Szombathely városa soha nem folytatott felelőtlen gazdálkodást. Az a pénz az oktatásra és a fejlesztésekre ment. Szombathely adóssága még nem nulla, majd ha aláírják a megállapodást. Az MSZP városvezetésével csak hitelekkel tudott működni a város - ezt dr. Takátsné dr. Tenki Mária mondja. Czeglédy Csaba szerint az elmúlt 24 évben senki nem nézett szembe azzal, hogy szűkebbre kell húzni a nadrágszíjat. Attól, hogy nulla az önkormányzat adóssága nem kerül több kenyér az asztalra. Dr. Horváth Attila szerint akkor lesz majd gond, ha nem ez az oldal fog ülni a vezetői pozícióban. És még mindig vitáznak...

10:04 Balassa Péter Marton Zsoltot kérdezi mit csinált képviselőként azért, hogy a város ne adósodjon el? Balassa azt mondja meg fogja szavazni a javaslatot, de el kell, hogy mondja ezt a pénzt a magyar társadalomnak kell kifizetnie majd. Puskás Tivadar szerint nem kell magyarázkodni. Amikor 2010 október 3-án polgármester lett a város adóssága 18 milliárd forint volt, most pedig nulla. Nincs min vitázni. Marton Zsolt szerint közös felelőssége mindenkinek, hogy idáig jutott a város. A lényeg azonban az, amit a polgármester is elmondott a város adóssága 18 milliárd forint volt, most pedig nulla. Czeglédy Csaba szerint az ország azért adósodott el mert többet költöttünk. Szerinte a nagyobb városok becsődöltek volna, ha az állam nem vállalta volna át az adósságot. Most viszont ezzel Szombathely mozgástere jóval kisebb. A szombathelyi adófizetők élen járnak az adófizetésben, nincs mi miatt szégyenkezni. Sem az állam, se a városok nem kerültek jobb helyzetbe az adósságátvállalással.

09:50 Az első napirendi pont az önkormányzat adósságkonszolidációjáról szól. Erről folyik a vita. Balassa Péter "számon kér". Arról beszél a város adósságának átvállalásával nőtt az államadósság. Politikai szélhámosságról beszél s arról, mennyien (2,4 millióan) élnek szegénységben Magyarországon Sági József szerint szegénység, mély szegénység és létminimum között kell különbséget tenni. Elmondja, hogy 2010 óta folyamatosan jobb eredményeket produkál a kormány, csökkent a munkanélküliség, a gazdasági mutatók is javultak, csökkent az államadósság.

Kővári Attila hosszú monológba kezd. Folytatja a témát. Molnár Miklós szerint lehet beszélni sok mindenről, de 2010 december 31-én politika ide vagy oda 18 milliárd forint volt a város teljes adósságállománya. Szakács Dávid szerint a győzelmet nem kell megmagyarázni. Örülni kell annak, hogy nincs adóssága a városnak, ez hatalmas lehetőségeket tartogathat Szombathelynek.

09:24 Most fogadják el a napirendi pontokat. Előtte Horváth Zoltán kezdte a felszólalásokat, aki a levegő minőségéről beszélt, s arról, hogy a város keleti részében rossz minőségű az. Czeglédy Csaba azt kérte beszéljenek a műszaki képzésről és a bio fűtőműről. Mindkét javaslatát elutasította a közgyűlés. Marton Zsolt azt mondja nincs bio fűtőmű ügy, van viszont egy közvéleménykutatás, amelyről érdemes beszélni. Molnár Miklós pályázatokról beszélt, s arról, hogy a Balog- féle minisztérium megemelheti a keretet. Németh Kálmán azt kérdezi, miért kell plusz 50 millió az MSH-hoz? A polgármester szóbeli tájékoztatást ígér. Gyebrovszki szintén felhozza a MSH-t. Kéri, hogy tárgyalják a városházi kamerarendszert, valamint egy garázssor előtti út építését.

09:10 Az év első közgyűlésén szinte teljes a létszám, Puskás Tivadar polgármester pedig 9 órakor megnyitotta azt. Beszélt arról, hogy már nincs adóssága a városnak, nem kell garázsadót fizetni és folynak a gépészmérnök képzéssel kapcsolatos előkészítő munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!