Hírek

2017.01.28. 16:55

Szombathelyi sci-fi: Airsoft és spriccelő málnaszörp

Tudja, mitől izgalmas a vasi filmes közösség? Miről lehet vajon forgatni távol a nagyvárosi nyüzsgéstől? Bemutatunk három olyan sokoldalú vasi fiatalt, akinek a szenvedélye a filmezés és a videózás.

Elek Szilveszter

Ha ez a téma szóba kerül, az első kérdés, ami elhangzik, valahogy így szólhat: vajon mi késztet arra egy fiatalt itt, távol a pezsgő fővárostól, hogy megragadjon bármilyen masinát, ami tud videót rögzíteni, majd belefogjon ebbe a kevesek által művelt tevékenységbe? A kőszegi Mersich Ádám „Meró” nagy filmfaló.

- Ebből következett, hogy minden érdekelt, ami a filmmel kapcsolatos - ecseteli Meró, aki nem habozott sokáig. Tizenévesen a barátaival összefogva már dolgozott kisebb játékfilmeken, zenés videókon, videójátékos montázsokon. - Jó részüket nem fejeztük be, de élveztük csinálni - emlékezik vissza a régi szép időkre Ádám.A filmezés mellett fotózással is foglalkozó, a videójátékok mellett a hangszereket is bűvölő Meró másfél évig meg volt győződve arról, hogy neki fel kell csapnia katonának. Azonban, amikor már ott állt a pályaválasztás előtt, mégis másképpen döntött.

Mersich Ádám sokáig az édesapja öreg kézi kameráját használta. végül lecserélte korszerűbb fényképezőgépre, ezzel sci-fit is készített

- Végül a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsész Karának szabad bölcsészet szakát jelöltem meg, ugyanis láttam, hogy van filmelmélet-filmtörténet szakiránya - ecseteli. Ott Ádám olyan elismert mentorok segítségével bővíthette a tudását, mint Hartyándi Jenő és Murai András, de Vágvölgyi Andrástól és Boros Ferenctől is sokat tanult.Nem csoda, ha Meró szenvedélye a filmezés iránt itt hamar új lángra kapott. - Vizsgafilmeket készítettünk, amelyekben mindenki vállalt szerepet, mint rendező, operatőr, vágó, gyártásvezető, színész - részletezi Ádám, akit az operatőri munka fogott meg a leginkább. Olyanynyira, hogy több vizsgafilmből is kivette a részét, valamint egyéni produkciókba is belevágott.

- Az első saját projektem egy vizsgafilmnek készült, ám határidejében megcsúszott zenés klip, volt amelyhez három jó barátom segített nekem színészként - mondja. - Aztán egy nagyobb csapattal elkészítettem egy húszperces kisjátékfilmet, a 2021_hun-t, amely egy nullköltségvetéses poszt-apokaliptikus sci-fi lett. Ezt is családi és baráti segítséggel sikerült megvalósítani.Meró technikai háttere akkoriban kimerült édesapja tucatnyi esztendős kézi kamerájában.Folytatás a 3. oldalon.

A minőség érdekében muszáj volt beszereznie valamilyen spécibb fényképezőgépet.

- Egyetemistaként nem könnyű előteremteni a pénzt a drága felszerelésekre, a vágáshoz szükséges számítógépes alkatrészekre, de a munka és spórolás számomra mindig megéri - jelenti ki határozottan Ádám. Befektetései meghozzák a gyümölcsüket, ugyanis ő készíthette el a Magyar Snapszerszövetség riportfilmjét. - Talán ezt élveztem a legjobban, valamint az Easy Base airsoft-csapattal készült riportfilm és imázsfilm elkészítését. A pörgés, a hangulat, a pillanatok, érzelmek elkapása: ez az, ami a legszebb az efféle munkákban számomra - mondja Meró.

Az igazi áttörést azonban a 2013-as év hozta Ádám karrierjében, ugyanis akkor ismerte meg Pintér Bálintot. Ő is hasonló indíttatásból kezdett filmezni, mint Meró. - Kiskorom óta imádom a filmeket, sorozatokat, és ma is ez az elsődleges kikapcsolódásom - mondja Bálint, aki a videózásba tíz évvel ezelőtt fogott bele. - Néhány barátommal szinkronparódiákba kezdtünk, amelyek annak idején elég sikeresek voltak - emlékszik vissza. - Azóta a jogi problémák miatt ezzel fel kellett hagyni, de már akkor is próbálkoztunk egy gagyi fényképezőgéppel filmezgetni - fűzi hozzá.

És már el is érkeztünk ahhoz a bizonyos 2013-as évhez. - Azon a télen Meró vágott bele egy amatőr filmbe, amelyben nekem szánta az útonálló bandavezér szerepét. Ezután világossá vált, hogy az egésznek lesz folytatása - ecseteli a fiatal filmes.

2014-ben már Bálint ötlete nyomán kezdtek el forgatni. Az Alvilági mese című produkció a Keresztapa, a Maffiózók és A sebhelyes arcú iránti tribute-filmnek indult, amolyan kis költségvetésű, őszinte mozi. A produkció számos izgalmat rejtett. - Amennyire tudtuk, a jeleneteket olyan helyszíneken vettük fel, ahol nincs nagy forgalom, a fegyverek pedig airsoftok voltak - árulja el
Bálint. - A kedvenc eszközöm az ablakmosós spricce-
lő flakonba töltött málnaszirup volt.

Még pikánsabbá tette a projektet, hogy a stáb sokszor a terep ismerete nélkül ment forgatni, így gyakran helyben kellett változtatni a dolgokon.

Az Alvilági mese 2015 elejére készült el. Ezt 2015 őszi befejezéssel követte a misztikus sci-fi, a Végnapok, 2016 nyarán pedig a Heten a világ ellen című akcióvígjáték. A fiatal filmes az Alvilági mesével és a Végnapokkal 2015-ben és 2016-ban két országos amatőr filmfesztiválon különdíjat nyert.

Bálint szerint a szakma szűk keresztmetszete a szervezési nehézségek. - Az amatőr filmezés egyik hátránya, hogy senkit nem lehet kötelezni arra, hogy még ha meg is ígérte, az adott időpontban ott legyen, és ez akkor csodálatos, mikor tíz ember szívja meg egy miatt.

A megyeszerte ismert Pozsár András kicsit más oldaláról közelíti meg a filmezést - egészen fentről. Ő ugyanis profi drónnal forgat. - Komolyabban 2013 óta filmezek, négy év után hagytam ott az építőmérnöki egyetemet emiatt - fűzi hozzá. András első nagyobb projektje az egyik, a flair bartender szakmában utazó barátja promóvideója volt. - Ez végül olyan jól sikerült, hogy azóta külföldi felkérések százait kapja - mondja büszkén a fiatal filmes, aki eleinte kezdetleges technikával dolgozott, mára viszont profi gépparkja van. - Sikerült kiépítenem egy több ezres követői tábort a Facebookon és a Youtube-csatornámon is. Drónos videóimra vagyok talán a legbüszkébb, ezek az embereket is jobban érdeklik általában, mint egy kézi kamerával vett felvétel - meséli András, aki a vasi filmes közösséget meglepően jónak tartja. A tapasztalatai szerint mindenki próbál segíteni a másiknak.

Pintér Bálint is hasonlóképpen vélekedik. Mersich Ádámnak azonban mások a tapasztalatai. - Ahogy én látom, kissé talán elszigetelt itt ez a közösség, vagy csak én barátkozom nehezen. Lehet, hogy tényleg csak én nem cseppentem még bele a kiforrott filmes közösségbe, de ha így van, talán ideje összeforrasztani!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!