Hírek

2014.12.29. 10:14

Szombathelyi tinédzserek a nőgyógyásznál: volt olyan lány, aki a 28. hétben ismerte fel a terhességet

Szombathely – A korán kezdett szexuális élet miatt a tini-nőgyógyászat egyik fő problémája a fogamzásgátlás kérdése. A 18 év alatti terhességmegszakítások az esetek 8-9 százalékát teszik ki.

Merklin Tímea

Megtörtént: a 14 éves kislány a „Van kapcsolatod?” kérdésre igennel, a „Védekezel?” kérdésre nemmel válaszolt, arra pedig, hogy „Akarsz-e gyereket szülni?” így felelt: Jézus Mária, és nézett nagy szemekkel. Pedig, ha teherbe esik, már nincs jó megoldás, hiszen az sem jó, ha megszüli, az sem jó, ha megszakíttatja a terhességet.

- Aki tud szexuális kapcsolatot létesíteni, védekezni is tudjon – mondja dr. Doma Géza szülész, nőgyógyász, aki gyermek- és fiatalkori nőgyógyászat szakvizsgával is rendelkezik, ő viszi ezt a szakrendelést a Markusovszky kórházban heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 2x2 órában. Évente 900-1000 fiatal lány jelenik meg itt. Ettől függetlenül működik az SZTK-ban a tinédzser ambulancia, oda is mehetnek a tinik, ott az ellátásuk beleolvad a nőgyógyászatba, mert ugyanaz az orvos végzi az aznapi feladatokat, a kartonozóban adják az időpontot, váltásban dolgoznak a nőgyógyászok. Rendelési idő hetente egyszer van: szerda délután.

Fotók: Unger Tamás

- Melyek a fiatalkori nőgyógyászat jellegzetes problémái?

- A menstruáció megjelenésével kezdődnek, az azzal együtt lehetséges zavarokkal. Serdülőkorban a kismedencei és hüvelyfertőzések azokat érintik, akik nemi kapcsolatban vannak. A többség 15-16 évesen már szexuálisan aktív, jellemző a fogamzásgátlás ismereteinek hiánya, sok a nem kívánt terhesség. Megdöbbentő adatok: 2013. január 1-jétől máig 75 terhességmegszakítás és 41 szülés volt a szombathelyi kórházban a 18 év alattiak körében – tudjuk meg dr. Doma Gézától.

- Annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben csökkent a terhességmegszakítások száma, a 18 év alatti fiataloknál nem csökkent. Főleg a hátrányos szociális helyzetű, alacsonyabb iskolai végzettségűek között fordul elő. Van történet olyan többgyermekes családból származó tinédzser korú lányról, aki későn, a 28. héten ismerte fel a terhességét. Elbeszélgettek vele arról, hogy ezt a babát bizony meg kell szülni, és örökbe lehet adni. Az örökbefogadáshoz viszont szükséges, hogy a vizsgálatokra rendszeresen eljárjon. Ezt a lány megtette, a babáját újszülött korában örökbe adták. Az orvos megjegyzi: a legkétségbeejtőbb helyzetből is van kiút. Az otthoni kriminális vetélések, beavatkozások nagyon ritkák. Egy nemzetközi statisztika szerint a nem kívánt terhességek 50 százaléka az első aktusból keletkezik. A lányoknak fogalmuk sincs a saját biológiájukról, nem tudják, hogyan kell védekezni. Vannak felvilágosító foglalkozások, iskolai felkérések, melyeket ifjúságvédelmi felelős pedagógusok szerveznek. Dr. Doma Géza a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskolába jár rendszeresen Fehér Levente tanár úr megkeresésére. Több mint ezer gyerek vesz részt ezeken az előadásokon évente.

- Milyen védekezési módokat ajánl a fiataloknak?

- Általában nem megfontolt, tartós kapcsolatokról van szó, az óvszer ilyenkor a jó választás, mert a szexuálisan átadható fertőző betegségekkel szemben is némi védelmet nyújt. Arra nem szorulnak rá, hogy magát az óvszert megmutassam, mert ismerik a pornófilmekből. A gumi a hormonmentes hüvelytablettával együtt használva biztonságos. Fontos, hogy az óvszer esetleges sérülését észrevegyék, mert akkor be kell venni egy sürgősségi tablettát – hangsúlyozottan 72 órán belül, tehát nem kell még aznap éjjel kettőkor berohanni a kórházba. Van sürgősségi ügyelet, de nincs tabletta. Nem használ annál jobban, minél hamarabb beveszik. Ha pénteken este kiszakadt a gumi, elég hétfőn reggel felkeresni a járóbeteg ellátást, és ott felírják a tablettát.

- Megelőzően mikor van szükség a nőgyógyászra?

- Fontos, hogy a hormonális fogamzásgátlókat szakember írja fel, nem a szomszédtól kell beszerezni, és nem a nagyobb lánytestvér gyógyszerét kell bevenni. Lehetnek olyan belgyógyászati körülmények, amelyek miatt egy tabletta az egyiknek jó, a másiknak nem. Figyelni kell arra, kinek mióta van menstruációja, van-e fokozott trombóziskészsége, súlyos magas vérnyomása, cukorbetegsége vagy valami más. A gyógyszert ellenőrzés mellett szabad szedni. Az is fontos, hogy a már szexuális életet élő fiatalokra ugyanúgy vonatkozik az évenkénti citológiai vizsgálat kötelezettsége, mint a felnőtt nőkre. Az amerikai nőgyógyász társaság 21 éves kor fölött javasolja, szerintünk nem így van.

- Melyek a valóban sürgős esetek, amelyekkel indokolt bejönni a sürgősségire?

- A hirtelen jelentkező alhasi fájdalom vagy genitális sérülés, ami keletkezhet úgy is, ha valaki leesik a bicikliről. Napok óta tartó erőteljes vérzéssel is be kell jönni, de nem szombaton éjjel, ha már a hétköznapokon is vérzett.

- Milyen különleges esetek vannak a tini nőgyógyászatban?

- Amikor a várt menstruáció nem jelenik meg 16 éves korig, de a másodlagos nemi jegyek megvannak, a vizsgálat során kiderülhetnek fejlődési rendellenességek, például a méh vagy a petefészek hiánya. Ezeket a szülőkkel közösen beszéljük meg. Jó a kapcsolat a gyermekosztállyal, az itt ápolt gyerekek nőgyógyászati problémáit közösen oldjuk meg. Az elmúlt öt éven belül volt petefészek-daganatos gyerek is, aki meggyógyult. A daganat felismerésekor 12 éves volt, a „hasa fájt”. Képalkotó vizsgálatokkal fedeztük fel a daganatot, az egyik petefészket kivettük, a másikat megmaradt. Célunk, hogy a minimálisra szorítsuk a fiatalkori műtéti beavatkozásokat, és hogy a reproduktív egészség minél teljesebb mértékben megőrizhető legyen.

- Milyen tünetei vannak annak, hogy baj van?

- A korábbi évekhez viszonyítva megnövekedett a citológiai eltérések száma. A 18 év alattiaknál évente 10-15 eltérést találunk, melyeket a szexuálisan átvihető betegségek – köztük a HPV vírusfertőzés - különböző mértékben okoznak. (A HPV-oltás legjobb hatása az első szexuális kapcsolat előtt van.) A méhnyakrák nem egy év alatt alakul ki, nem mindegy, hogy mikor ismerjük fel. A mai fiatalok korábban kezdik a szexuális életet. Aki tartós kapcsolatban él, annak a tabletta jó választás. Az alkalmi együttlétekből szokott probléma lenni. A P1, P2 eltérés még nem baj, a P3-ast már kiértesítik, hogy kötelező megjelenni további vizsgálatra, ha nem jön a leletért senki.

- A tini-nőgyógyászatban mennyire jelenik meg a szülő?

- Gondot okoz, ha egy 14 éves kislányt ideküldenek vizsgálatra szülő nélkül. Nem miattam, mert én soha nem vagyok egyedül, az asszisztensnő mindig mellettem van. Hanem mert a fogamzásgátló felírása előtti kérdésekre a gyerek nem is tud válaszolni, hiszen nem tudja a családi anamnézist. A gyerekek különbözőképpen viselkednek a nőgyógyásznál, több türelmet, figyelmet igényelnek, több kérdés lehet, több időt kell szánni rájuk. Nem jó, ha a szülő a homokba dugja a fejét. Minden nem kívánt terhesség elleni védekezési módszer szerencsésebb, mint a terhességmegszakítás. A védekezés-nélküliség annak jó, aki gyereket akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!