Hírek

2015.01.26. 10:11

Szombathelyről is látni lehet hétfőn és kedden az utóbbi évek legfényesebb üstökösét - Nyolcezer évig kell várnia, ha elszalasztja

Szombathely - A Savaria Egyetemi Központ csillagvizsgálójában távcsöves megfigyelés lesz hétfőn és kedden 17.30-kor, amennyiben derült lesz az idő.

Budai Dávid

Márpedig Mitre Zoltán, a Matematika, Fizika és Műszaki Intézet munkatársa szerint nagyon úgy néz ki, hogy az lesz. A célpont ezúttal a Lovejoy üstökös, az égitestet Terry Lovejoy ausztráliai amatőr csillagász fedezte fel 2014 augusztusában. Az élmény szó szerint pótolhatatlan lesz, ugyanis egészen biztos, hogy többet nem láthatjuk az üstököst, és Mitre Zoltán arra is választ adott, hogy miért nem: a Lovejoy üstökös a számítások szerint legközelebb 8000 év múlva tér csak vissza. Az üstökös a Kos csillagkép fölött a Háromszög csillagképben tartózkodik a hónap végéig, hogy aztán az Androméda irányába tovább suhanva leírja 8000 évig tartó pályáját. Nem érdemes tehát elszalasztani, ami viszont jó hír, hogy akár szabad szemmel is látható lesz, persze távcsővel az élmény fokozható.

A kép Salgótarjánban készült az üstökösről. (Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter)

A távcsöves program 17.30-kor, napnyugta után kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ C épületének tetején működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban.A teljes sötétség beálltáig a Holdat, valamint (lehetőség szerint a Vénuszt és a Marsot) figyelhetik meg a korán érkezők. A teljes sötétség után az üstököst mutatják be, majd 19 óra körül a keleti égbolton jól látható, hamarosan Földközelbe kerülő Jupiter bolygót és Galileo Galilei által felfedezett holdjait, amely felfedezésnek idén januárban van a 405. évfordulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!