Hírek

2009.09.16. 02:24

Szüret előtti latolgatások: a hegybíró is jó termésre számít az idén

Ság hegy, Kissomlyó - A korai fajtákat már szüretelik a gazdák, de a munka nagy része a hónap végére, október elejére marad. A termést illetően a hegybíró is bizakodó.

Nagy Ildikó

A Kissomlyón valószínűleg már szeptember végére a pincékbe kerül a hegy leve, míg a Ság hegyen október elején is lesz még dolguk a sző-lősgazdáknak.

- Mindkét termőterület a Nagy-Somlói Borvidékhez tartozik: a folyamatosan változó hegyközségi nyilvántartás szerint a Ság hegyen 100-110, a Kissomlyón pedig 65-70 hektárnyi szőlőt művelnek a gazdák - mondja Somogyi Lajos hegybíró.

A két hegyen többnyire fehér szőlő terem, a jogszabályok a termőterület húsz százalékára engedélyezik a kékszőlő-fajták telepítését. A kísérletező kedvű gazdák élnek is a lehetőséggel: a valamikori oportó, ma portugiesernek nevezett fajta ugyanúgy megtalálható már a két hegyen, mint a kékfrankos, a zweigelt, a cabernet franc és a cabernet sauvignon. A fehér fajták közül az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint viszi a prímet, de a Bakonyi Károlynak köszönhető újabb nemesítések eredményeként a Rozália és a pátria is otthonra talált a kör- nyéken.

- A korai fajtákat - rizlingszilváni, Irsai Olivér, tramini - már leszüretelték a gazdák. Ezeket nem is szabad tovább a tőkén hagyni, mert elveszhetnek a savak. Ráadásul a 17-18-19-es cukorfok is a szüret megkezdését diktálta . A többi fajtát két-három hét múlva kezdhetik szüretelni a agzdák - teszi hozzá Somo-gyi Lajos.

A hegybíró szerint a borosgazdák az idén szép szüret elé néznek. Azt mondja, aki komolyan vette a növényvédelmi előrejelzéseket, és időben tette a dolgát, az jó termésre számíthat az idén. (A kimondottan erre a területre aktualizált növényvédelmi előrejelzést a borvidék honlapján is folyamatosan nyomon követhették a termelők.) Mivel az idén az időjárás is kedvezett a szőlőnek - az eső is akkor esett, és a nap is akkor sütött, amikor szükség volt rá - sem a minőséggel, sem a mennyiséggel nem lesz gond. Nem úgy a nagy testvérnek számító Somlón, amelynek egyes részein teljes ültetvényeket vert el a jég júliusban.

A jánosházi Végh Rezső 0,7 hektáros kissomlyói birtokán két hét múlva a muscat ottonellel indul az idei szüret, aztán a zöldveltelini, a királyleányka, majd a semillon, végül az olaszrizling kerül le a pincébe. Végh Rezső is jó termésben reménykedik, szerencsére sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat nem támadta meg a növényt, és a jég is elkerülte a kissomlyói ültetvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!