Hírek

2017.09.01. 18:55

Miszori Zoltánról neveztek el teret Gencsapátiban

GENCSAPÁTI Sokan szerették és tisztelték Miszori Zoltán plébánost a faluban. Emléke megőrzésére teret neveztek el róla.

Vadas Krisztina

Miszori Zoltán atya néhány évvel ezelőtt hunyt el, mindenki szerette őt Gencsapátiban. Munkássága mind fizikailag, mind szellemileg nyomokat hagyott a faluban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a csütörtöki téravatóra hivatalosan az atya családját, dr. Székely János megyés püspököt és Perenye polgármesterét hívták meg. Utóbbi településen is szolgálta a híveket a plébános. Ehhez képest gyorsan híre ment az eseménynek a környéken, és több mint száz ember érkezett. A templomba nem fértek be a hívek, sokan csak az ajtóból hallhatták dr. Székely János liturgiáját. A mise után a téren még nagyobbnak tűnt a tömeg, a kellemes nyárutói estén mindenki szíve megtelt kedves emlékekkel. Sokan tisztelték és szerették Miszori Zoltánt. Ezért döntött úgy a gencsapáti képviselő-testület, hogy a Szent Jakab-plébániatemplom előtti teret, közparkot elnevezi Miszori Zoltán térnek. A település vezetői ezzel ismerték el és méltányolták az atya tevékenységét.

Dr. Székely János, Bodorkós Ferenc és Gombos Tibor Bálint gencsapáti plébános a tábla felavatásakor Fotó: Nagy Jácint

A téravató ünnepségen Bodorkós Ferenc polgármester emlékezett meg Miszori Zoltánról. Kiemelte: már az első találkozások egyikén kijelentette az atya, feladata, hogy megtöltse élettel a települést. Az első bemutatkozó szentmiséjén kihirdette: gitár- és templomi énekórákat tart a fiataloknak. Annyira lelkesek voltak, hogy egy hónap múlva már gitáros kísérettel énekelték a dalokat a szentmisén. Természetesen az atya közösségépítő tevékenysége nem merült ki ennyiben: zarándoklatokat szervezett Mariazellbe, elindította a Szent Jakab-futást, Csíksomlyóra vitte a híveket, hittantáborokat szervezett, és számos egyéb módon kovácsolta össze a település lakosságát. Munkája nemcsak Vas megye, hanem az ország határain is túlnyúlt.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az ő idejében újult meg a templom, a közösségi ház - feladatának tekintette, hogy ezek a terek megteljenek élettel.

A polgármester beszéde után dr. Székely János áldotta meg az összegyűlt közösséget, majd leleplezték a tér nevét és Miszori Zoltán emlékét hirdető táblát, amelyre Isten áldását kérte a megyés püspök.

Az ünnepség után agapéra hívták a vendégeket. A kötetlen beszélgetések során számos, az atyához fűződő kedves emléket felidéztek ahívek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!